Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παρουσιάζεται σήμερα στα ‘’Ποσειδώνια’’ εφαρμογή – σταθμός για τη ναυτιλία

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 03/06/2024

Για νηολόγηση και χορήγηση εγγράφου εθνικότητας των ελληνικών ποντοπόρων πλοίων

|> Η νέα εφαρμογή για την ψηφιοποίηση της αίτησης Νηολόγησης και χορήγησης εγγράφου εθνικότητας των ελληνικών ποντοπόρων πλοίων θα παρουσιαστεί επίσημα σήμερα στα ‘’Ποσειδώνια’,’

Η παρουσίαση θα γίνει στο περίπτερο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώπιον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη και την πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού. Χαιρετισμό θα απευθύνει ψηφιακά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η νέα εφαρμογή (niologio.gov.gr) , που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ναυτιλιακής κοινότητας, μειώνει τη γραφειοκρατία και επιταχύνει τις διαδικασίες νηολόγησης. Ενδυναμώνει, επίσης, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας αλλά και την προσπάθεια προσέλκυσης πλοίων στο νηολόγιο. Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα ψηφιοποίησης των διαδικασιών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και γίνεται πράξη στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας των υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες της ηλεκτρονικής εφαρμογής αφορά στον τρόπο έκδοσης και χορήγησης του Εγγράφου Εθνικότητας πλοίου, μετά τη νηολόγηση του.

Συγκεκριμένα, το Έγγραφο Εθνικότητας του πλοίου, παράγεται αυτοματοποιημένα και χορηγείται στην πλοιοκτήτρια εταιρία άμεσα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σε ψηφιακή μορφή. Το Έγγραφο Εθνικότητας υπογράφεται ψηφιακά και φέρει μοναδικό QRCode για την άμεση επαλήθευση της γνησιότητάς του από κάθε αρμόδια Αρχή σε όλο τον κόσμο.

Η ανάπτυξη της εφαρμογής, όπως επίσης και ο καθορισμός των νομικών και ναυτιλιακών παραμέτρων αυτής, πραγματοποιήθηκε από τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: