Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αλλάζει εικόνα η πειραϊκή περιοχή του Αγίου Διονυσίου

Χωρίς κατηγορία στις 17/01/2020

Παρουσία Μητσοτάκη – Πατούλη έγινε χθες από Μώραλη στο Δημοτικό Θέατρο η παρουσίαση  του Προγράμματος Αστικής Ανάπλασης

|> Η παρουσίαση του σημαντικότερου Προγράμματος Αστικής Ανάπλασης των τελευταίων 30 ετών στο Δήμο Πειραιά, έγινε χθες Πέμπτη 16/1 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώπιον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πλήθους εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο συνδυαστικών ενεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την αναμόρφωση και την ανάπτυξη της ιστορικής περιοχής του Αγίου Διονυσίου Πειραιά, που ξεκίνησε με την αναμόρφωση τεσσάρων μεγάλων Οικοδομικών Τετραγώνων. Το Πρόγραμμα της Ανάπλασης εξελίσσεται σε δύο άξονες:

  • Στην αναβίωση και επανάχρηση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας “ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ” και την μετατροπή τους σε κτίρια γραφείων διεθνών προδιαγραφών από  την ελληνική εταιρεία Dimand σε συνεργασία με την EBRD και την Grivalia.
  • Στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής με έργα και επεμβάσεις σε δημόσιους, κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους.

Το Πρόγραμμα Αστικής Ανάπλασης περιλαμβάνει την ανακατασκευή των πρώην εγκαταστάσεων της “ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ”, ενώ θα  δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις για το Δήμο Πειραιά. Στο πλαίσιο διεύρυνσης του προγράμματος, η “Dianad” πρόκειται να υλοποιήσει τέσσερα επιπλέον οικιστικά έργα, στην ίδια περιοχή όπου εφαρμόζεται το Πρόγραμμα.

Η υλοποίηση του Προγράμματος πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μέσω δημόσιων έργων προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της ανάπλασης στην περιοχής από ιδιωτικούς επενδυτικούς φορείς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 250 εκ. ευρώ.

«Οι γειτονιές ξαναγεννιούνται, ανακτώντας την ασφάλειά τους», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, στον Πειραιά. Το έργο αφορά τέσσερα μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα και θα συμβάλλει στην αισθητική και την οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η ανάπλαση θα εστιάσει στις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». Η ιδιαίτερη βιομηχανική αρχιτεκτονική θα διατηρηθεί στο εξωτερικό κέλυφος των κτηρίων, ενώ οι εσωτερικοί χώροι θα μετατραπούν σε σύγχρονο συγκρότημα στέγασης γραφείων, φιλικό προς το περιβάλλον, που εκτιμάται πως θα στεγάσει 10.000 εργαζόμενους. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα οικονομικό οικοσύστημα με αναπτυξιακή δυναμική. Οι ανανεωμένες μονάδες θα πλαισιωθούν από χώρους πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα έργα θα έχουν και οικιστική πτυχή, καθώς θα κατασκευαστούν 200 επιπλωμένα διαμερίσματα που θα διατεθούν προς ενοικίαση ή πώληση.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μοντέλο που ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «υπόδειγμα συνεργασίας», προσθέτοντας πως η επένδυση των ιδιωτών ενισχύεται με υποδομές και δίκτυα που παρέχει η Περιφέρεια Αττικής ενώ το κεντρικό κράτος αίρει εμπόδια όπως η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις, απελευθερώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αξία.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου αποτελεί το πρώτο βήμα σε μία ευρύτερη προσπάθεια αναμόρφωσης της ζώνης του Πειραιά, η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον επενδυτών. Σε συνδυασμό με την κατασκευή σταθμών Μετρό και της σύνδεσης με τη Βούλα μέσω Τραμ, δημιουργείται ένα τόξο παράκτιας ευημερίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πως οι οργανωμένες αναπλάσεις θα αναπτυχθούν σύντομα και σε άλλες περιοχές, βάσει σχεδίου, με στόχο ο σχεδιασμός των χρήσεων γης να υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας το 55% έως το τέλος της τετραετίας. Αυτό, προσέθεσε, θα συνοδευτεί από κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό κτηρίων, μεταφορά συντελεστή δόμησης και νομοθετική ρύθμιση για την παρέμβαση σε εγκαταλελειμμένα κτίσματα.

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως το μεράκι και το πάθος των επενδυτών που είδε στην περίπτωση ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου είναι ακριβώς τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στη συνολική αλλαγή κλίματος στην χώρα και σε ολόκληρη την κοινωνία. «Αυτό είναι που θα μας επιτρέψει τελικά να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά ώστε τέτοιες ωραίες πρωτοβουλίες σε λίγα χρόνια να μην αποτελούν την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα στη χώρα μας». >>> Στο τέλος της ανάρτησης, ολόκληρο το κείμενο του χαιρετισμού του Πρωθυπουργού.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

O δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η μεγάλη αστική ανάπλαση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου είναι μια παρέμβαση που έρχεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα μιας μεγάλης σε έκταση και σημασία περιοχής του Πειραιά, δίνοντάς της νέα πνοή και δυναμική. Δημιουργώντας νέες δυνατότητες για κατοίκους και επισκέπτες και νέες προοπτικές ανάπτυξης για την τοπική επιχειρηματικότητα. Μια παρέμβαση που έρχεται να υπογραμμίσει πως ο Πειραιάς μπορεί και οφείλει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και έχει θέση στην  πορεία ανάκαμψης και αλλαγής σελίδας για τη χώρα μας.

Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε στην περιοχή,  όπως και η Περιφέρεια η οποία συμφώνησε με την ανάπλαση και χρηματοδότησε το έργο. Πιστέψαμε στη βιομηχανική φυσιογνωμία του Αγίου Διονυσίου και στην έντονη ιστορική και πολιτιστική διάστασή του. Θέλουμε να δούμε τον Άγιο Διονύσιο να εξελίσσεται σε κύτταρο επιχειρηματικότητας και πολιτισμού, όπου διαφορετικές δραστηριότητες ήπιας όχλησης θα συνυπάρχουν αρμονικά και αμοιβαία επωφελώς. Οι επιχειρήσεις με τις κατοικίες. Οι χώροι καινοτομίας, όπως το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας Blue Lab, που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, με τους χώρους πολιτισμού και τις αξιόλογες προσπάθειες που ήδη έχουν εγκατασταθεί δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα και χαρακτήρα.

Οι σημαντικές επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και αυτές που προγραμματίζονται, όπως και η σημασία που αποδίδουμε στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου ευρύτερα, δημιουργούν πρόσθετες αναπτυξιακές προοπτικές: όπως στον τομέα του real estate, στον οποίο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα σε όλη την περιοχή που συνδέεται με το λιμάνι.

Τονίζω σε κάθε ευκαιρία ότι το μέλλον του Πειραιά είναι αισιόδοξο. Το τονίζω γιατί για εμένα τα πράγματα είναι προφανή. Με την ολοκλήρωση του μετρό, το Master Plan για το Λιμάνι, τουλάχιστον με τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στο κομμάτι που αφορά στον Δήμο Πειραιά, την ανάπλαση του Μικρολίμανου, την δεδομένη πλέον  αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, ύστερα από 45 χρόνια εγκατάλειψης, ελπίζω σύντομα το νέο Δικαστικό Μέγαρο και την Ιπποδάμεια Κλειστή  Αγορά τροφίμων, καθώς και μια σειρά μεσαίων και μικρών παρεμβάσεων από τα 80 εκατομμύρια της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυση και  περίπου 50 εκατομμύρια από την Περιφέρεια και άλλες χρηματοδοτικές πηγές και φυσικά τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλάζει   σιγά σιγά   η όψη του Πειραιά.

Δημιουργούνται νέες αναπτυξιακές προοπτικές και προσελκύονται επενδύσεις, επισκέπτες και πολλές νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τα πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πειραιά προς όφελος της πόλης, της τοπικής οικονομίας και των κατοίκων».

Στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο της υλοποίησης του εμβληματικού έργου πρότυπης αστικής ανάπλασης στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά αναφέρθηκε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούληςεπισημαίνοντας ότι «η επένδυση αυτή, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον Πειραιά. Ξεπερνά σε αξία τα 100 εκατομμύρια και αλλάζει την όψη αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης που φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Πατρίδας μας. Στο πλαίσιο της ανάπλασης η Περιφέρεια θα διαθέσει μόνο για τη βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής 15 εκατ. Ευρώ. Διαπιστώνουμε στην πράξη και όχι σε μακέτα, πως γίνεται να μεταμορφώσεις μια απόκεντρη και παρηκμασμένη κατ’ εξοχήν βιομηχανική περιοχή, σε ένα ολοζώντανο αστικό οικοσύστημα». Και συμπλήρωσε:

«Το σημερινό project μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας απαιτεί όραμα, σχέδιο, συνεργασίες, απεξάρτηση από αδιέξοδες ιδεοληψίες, αλλά και ανθρώπους με γνώση κι εμπειρία, ικανούς να φέρουν εις πέρας απαιτητικά έργα. Μέσω πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει έμπρακτα τον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστικά έργα είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η επέκταση της γραμμής του ΤΡΑΜ και του Μετρό, οι δύο νέες προβλήτες του ΟΛΠ για την πρόσδεση κρουαζιεροπλοίων «νέας γενιάς», η αποκατάσταση και επαναλειτουργία του εμβληματικού κτιρίου του Χατζηκυριακείου.  

Επιπρόσθετα η Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020, στηρίζει τον Δήμο με χρηματοδότηση 80 εκ. ευρώ για την υλοποίηση της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. Η Περιφέρεια Αττικής και η νέα διοίκηση της έχει το σχέδιο και την ικανότητα να αναδείξει την Αττική σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Σε Περιφέρεια καινοτομίας, υγείας και ευεξίας. Με τη συνεργασία όλων μας και με τη συνδρομή της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της “Diamand”, Δημήτρης Ανδριόπουλος ανέφερε:

«Εκτός από την Αξιοποίηση των ακινήτων της Παπαστράτος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου τα τέσσερα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις που μαζί με τα κτίρια κατοικιών που αναπτύσσονται από την “Diamand”, θα δημιουργήσουν τις πρώτες έννοιες του τριπτύχου Εργάζομαι – Ζω – Διασκεδάζω στην περιοχή μου.

H μεταμόρφωση του Αγίου Διονυσίου θα είναι μια συνεχής διαδικασία, που στην ωρίμανσή της θα μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχες πετυχημένες γειτονιές της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ ή του Βερολίνου.

Είμαι βέβαιος ότι το 2025 ο Δήμος Πειραιά θα έχει πετύχει κάτι μοναδικό. Με τα έργα που υλοποιούνται θα έχει ενώσει την περιοχή γύρω από τον σταθμό του Μετρό και του τρένου, με την Αγορά και τον Πύργο Πειραιά, θα συνεχίζει στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου από την οδό Σωτήρος στο Πασαλιμάνι και παραλιακά θα φτάνει έως το Μικρολίμανο, το Δελφινάριο και τελικά στο ΣΕΦ. Έτσι, ο Πειραιάς θα γίνει η Αφετηρία του παραλιακού μετώπου, που θα συνδέει τον Πειραιά με το Σούνιο».

Η επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα & Κύπρο Andreea Moraru, είπε:

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που συμμετέχουμε στην αστική ανάπλαση του Πειραιά. Το πρόγραμμα ανάπλασης το οποίο θα υλοποιηθεί από το Δήμο σε συνδυασμό με τις σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν θετικές οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή με έντονο εμπορικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η κοινοπραξία μας με την Dimand μας επέτρεψε να επενδύσουμε στην πρώην βιομηχανική περιοχή του Αγίου Διονυσίου μεταμορφώνοντας τα πρώην βιομηχανικά κτήρια του Παπαστράτου σε μοντέρνους γραφειακούς χώρους σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης και βιωσιμότητας και επικεντρωμένους στις ανάγκες των χρηστών. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αστική ανάπλαση του Πειραιά, δουλεύοντας πολύ στενά με τον Δήμο, με στόχο να συμβάλλουμε στην κάλυψη της ανάγκης εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας».

Η Ναταλία Στράφτη, managing partner στην Grivalia Management Company,  τόνισε κι εκείνη με τη σειρά της τη σημασία  του έργου τόσο για την Grivalia και την Eurobank, όσο και για την ευρύτερη περιοχή και το θετικό αποτύπωμα που η ανάπτυξη αυτή θα έχει στον Αγ. Διονύσιο.

«Η ανάπλαση των κτιρίων της Παπαστράτος, αποτελεί επένδυση που με την ολοκλήρωσή της θα έχουν επενδυθεί συνολικά κεφάλαια άνω των 150 εκ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά την οποία συνεργάσθηκαν ένας developer και ένα επενδυτικό fund ενώ για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και την ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής καθοριστική ήταν η συμβολή και η συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά.

Από την έναρξη του έργου αυτού, βλέπαμε ότι ήταν σύμφωνο με την επενδυτική μας στρατηγική, αλλά και της τράπεζας εκ των υστέρων, καθώς επρόκειτο για ένα έργο με βιώσιμα χαρακτηριστικά, και οφέλη για τους μετόχους, τους χρήστες, και την τοπική κοινότητα. Η στρατηγική θέση της ανάπτυξης κοντά στο λιμάνι, με εξαιρετικές προσβάσεις από μέσα σταθερής τροχιάς καθώς επίσης και η συνεργασία με ένα έμπειρο developer, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αρχική μας απόφαση.

Αναμένουμε ότι το εν λόγω έργο, θα αποτελέσει την αφορμή για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής του Αγ. Διονυσίου και μεταμόρφωσής της από μια βιοτεχνική σε επιχειρηματική ζώνη με πολλαπλά οφέλη για τους εμπλεκόμενους».

Για την αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της ιστορικής καπνοβιομηχανίας “Παπαστράτος”, ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της “Παπαστράτος”, τόνισε:

«Το συγκεκριμένο εγχείρημα έρχεται να επιβεβαιώσει την πάγια πεποίθησή μας ότι το θετικό κοινωνικό πρόσημο είναι μονόδρομος όταν συνεργάζονται άνθρωποι με όραμα και όταν ο δημόσιος τομέας τολμά να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αστική ανάπλαση της περιοχής και στη μεταμόρφωσή της σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κόμβο. Ως Παπαστράτος δηλώνουμε παρόντες τόσο για τον Πειραιά, που αποτελεί κομμάτι του DNA μας, όσο και για τον στόχο της εθνικής αναβάθμισης της χώρας μας μέσω καινοτόμων επενδύσεων σε ανθρώπους και εγκαταστάσεις».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, ο πρώην υπουργός Θ. Δρίτσας, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιώς και Νήσων Σ. Αντωνάκου και Β. Θεωδωρακοπούλου – Μπόγρη, βουλευτές, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου.

Δήλωση ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση των βουλευτών Α΄ & Β΄ Πειραιά  του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, Νίνας Κασιμάτη, Γιάννη Ραγκούση και Τρύφωνα Αλεξιάδη, για την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη:

«Ελπίζουμε -αν και μάλλον θα διαψευσθούμε- ότι ο κ. Μητσοτάκης δε θα θελήσει για μία ακόμα φορά να οικειοποιηθεί ένα έργο που δεν του ανήκει, παραχαράσσοντας την ιστορική αλήθεια με παραπλανητικά επικοινωνιακά μηνύματα, όπως επιχείρησε άλλωστε να κάνει πριν μερικούς μήνες, επισκεπτόμενος προεκλογικά την περιοχή Ανάπλασης της ακτογραμμής των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Εμείς, ως Βουλευτές Α΄ και Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Προέδρου μας, υπερασπιζόμαστε και τιμούμε αυτό το εμβληματικό έργο βιώσιμης ανάπτυξης και δεν το χαρίζουμε στον κ. Μητσοτάκη. Έργο το οποίο επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα και με την ολόπλευρη στήριξη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πρασίνων, προγραμμάτισε, σχεδίασε, χρηματοδότησε και εκτέλεσε με θαυμαστή ταχύτητα, επάρκεια και αποτελεσματικότητα η Περιφέρεια Αττικής με τη Ρένα Δούρου και ειδικά η Αντιπεριφέρεια Πειραιά με τον Γιώργο Γαβρίλη και άξιους συνεργάτες περιφερειακούς συμβούλους, της αυτοδιοικητικής παράταξης «Δύναμη Ζωής». Χωρίς αυτά, η όποια τελική συμβολή του Δήμου Πειραιά, αλλά και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, δε θα μπορούσε να εκδηλωθεί και να πραγματωθεί με κανένα τρόπο.

Συνεπώς, δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε ικανοποίηση, που κατόπιν αυτών των πολιτικών συνεργιών της προηγούμενης περιόδου σε όλα τα επίπεδα -που γνωρίζει καλά ο λαός του ευρύτερου Πειραιά- σήμερα παραδίδεται ένα έργο μακράς πνοής, το οποίο διαμορφώνει σημαντικά το τοπίο της πόλης στον 21ο αιώνα. Και αυτή, δεν είναι η μόνη παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή για ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο».

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Σεβασμιώτατε, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι,

Χαίρομαι πραγματικά πάρα πολύ που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Όχι μόνο ως φίλος του Ολυμπιακού αισθάνομαι ότι είμαι… «εντός έδρας». Αλλά και ως πρωθυπουργός που θέλει την ανάπλαση της χώρας και την αναβάθμιση της καθημερινότητας χαίρομαι ακόμη περισσότερο.  Κι αυτό, γιατί είμαι παρών σε αυτή την πολύ όμορφη και γεμάτη ενέργεια παρουσίαση ενός εμβληματικού έργου για την πόλη του Πειραιά.

 

Ενός έργου που -σωστά είπε ο κ. Ανδριόπουλος, και ο κ. Δήμαρχος- πρέπει να αποτελέσει σημαία και σημείο αναφοράς για αντίστοιχες αστικές αναπλάσεις παντού στην Ελλάδα. Αναφέρομαι, φυσικά, στην ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου. Με πυρήνα τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που στέγαζαν επί δεκαετίες, από το 1931, την καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος», τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα, σε πρώτη φάση, αλλάζουν χρήση και μία ολόκληρη γειτονιά βγαίνει από την υποβάθμιση χρόνων. Η περιοχή ξαναζωντανεύει, ακολουθώντας τη ρότα της ανάπτυξης που έχει χαράξει, πλέον, ολόκληρος ο Πειραιάς. Επιτέλους, ήταν, κύριε Δήμαρχε, καιρός.

 

Τα παλιά κτήρια της «Παπαστράτος» αντιπροσωπεύουν ένα κόσμημα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο του αστικού ιστού του πρώτου λιμανιού της χώρας. Οι τοίχοι τους όμως -αυτοί οι τοίχοι στους οποίους τώρα προστέθηκε σύγχρονη μόνωση για να μετατραπούν τα κτήρια αυτά σε κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον- είναι ποτισμένοι με μία πολύ βαριά ιστορική μνήμη: Με την καθημερινότητα χιλιάδων εργατών που πέρασαν απ’ εδώ. Όπως και με το έργο μίας οικογένειας που συνδύασε το όραμα μίας μεγάλης βιομηχανίας για εκείνη την εποχή με μία αίσθηση εταιρικής ευθύνης, πρωτοπόρα για την εποχή της.

 

Οι αδελφοί Παπαστράτου και μετά η οικογένεια Παπαστράτου έστησαν ένα εργοστάσιο που γέννησε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αφιέρωσαν, όμως, κι ένα μέρος της περιουσίας τους σε σημαντικά κοινωφελή έργα στον Πειραιά αλλά και στο Αγρίνιο.

 

Χαίρομαι διότι η ανάπλαση αυτής της περιοχής, οι αλλαγές χρήσεων των παλαιών εγκαταστάσεων που τόσο επιβεβλημένες είναι, θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό σε αυτή την πολύ σημαντική και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική παράδοση. Και με σεβασμό στο φορτίο της ιστορικότητας του χώρου. Η ιστορική βιομηχανία μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο Office Park, σε μία μοντέρνα κυψέλη εργασίας, ταυτόχρονα και έναν πνεύμονα ανάπτυξης στο κέντρο της πολης. Εξωτερικά, όμως, τα κτίσματα θα διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους, γεφυρώνοντας με αυτό τον τρόπο το χθες με το σήμερα και το αύριο.

 

Βέβαια, όλη αυτή η προσπάθεια έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Θα πλαισιωθεί από χώρους πρασίνου, χώρους αναψυχής, σημαντικές αναπλάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια. Φυσικά, δημόσια έργα θα βελτιώσουν το οδικό δίκτυο της περιοχής και θα ενοποιήσουν επιμέρους τμήματα του Αγίου Διονυσίου.

 

Βέβαια, η περιοχή θα αναπτυχθεί συνολικά μέσα από μία κατασκευαστική και οικιστική έκρηξη: 10.000 τετραγωνικά μέτρα, νέα projects για 200 επιπλωμένα διαμερίσματα που θα οικοδομηθούν και θα διατεθούν κι αυτά προς πώληση ή ενοικίαση.

 

Αυτή η αρμονική σύζευξη επαγγελματικών χώρων, χώρων εργασίας, αλλά και σύγχρονων κατοικιών, όχι μόνο θα απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες που έχει σήμερα ο Πειραιάς -και για στέγη. Αλλά, το πιο σημαντικό -και νομίζω ότι τονίστηκε και από τους προλαλήσαντες- αποτελεί ένα υπόδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το πώς μπορεί μία τέτοια σημαντική πρωτοβουλία αστικής ανάπλασης να δρομολογηθεί.

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση την προικίζει με υποδομές, με δίκτυα, αλλά και με την ικανότητα να φέρει μαζί και να καθίσει στο τραπέζι διαφορετικές επιχειρήσεις που ενώνονται, όμως, από ένα κοινό όραμα. Το κεντρικό κράτος, με τη σειρά του, καλείται να άρει τα εμπόδια που ορθώνονται: Την γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις και τα αλλεπάλληλα στάδια αδειοδότησης. Αλλά τα κεφάλαια, τα πολλά κεφάλαια, συνολικά 250 εκατομμύρια μέτρησα στην πλήρη ανάπτυξη του έργου, έρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Από τους ιδιωτικούς φορείς. Οι οποίοι μάλιστα ανέλαβαν το ρίσκο της επένδυσης πριν από κάποια χρόνια, σε μια εποχή που ήταν ακόμα πολύ σκοτεινή για την πατρίδα μας. Αποδεικνύοντας ότι πολλές φορές οι καλύτερες επενδύσεις γίνονται σε εποχές που κάνεις τελικά δεν πιστεύει στην ανάκαμψη της οικονομίας -εκτός αν οι επενδυτές είχαν καταφέρει και είχαν προβλέψει πριν από τέσσερα χρόνια την εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και το αισιόδοξο μέλλον το οποίο διαφαίνεται συνολικά για τον τόπο αλλά και για την αγορά ακινήτων.

 

Και όπως είπαμε αυτή είναι μόνο η αρχή, διότι νομίζω ότι τώρα έχει ανοίξει η όρεξη σε πολλούς επενδυτές για να μπορέσουν να προχωρήσουν και σε μία σειρά άλλων σημαντικών έργων. Χαίρομαι διότι μαθαίνω ότι η σειρά προς αξιοποίηση κύριε δήμαρχε φέρνει ένα κτήριο-φάντασμα του λιμανιού: Μέσα στην επόμενη διετία, εύχομαι και ελπίζω, ο Πύργος Πειραιά από αυτό το  αλλόκοτο κουφάρι να μεταβληθεί σε ένα σύγχρονο κτήριο το οποίο θα συνδυάζει εμπορικές χρήσεις με κατοικία, αναβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Είναι αλήθεια ότι το λιμάνι χτυπήθηκε σκληρά από την κρίση, την αποβιομηχάνιση, την ανεργία. Μέσα σε 10 χρόνια, κύριε Κορκίδη, αν δεν κάνω λάθος ο Πειραιάς έχασε το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων επιχειρήσεών του.

 

Πέρασε, όμως, το στάδιο διαφοροποίησης της παραγωγικής του βάσης και για αυτό πια μπορεί να αισιοδοξεί. H διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά αυξήθηκε κατά 8,5 φορές μέσα σε δέκα χρόνια. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έγινε το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου.

 

Σε αυτή τη μεγάλη πρόοδο συνέβαλε η σημαντική, εμβληματική επένδυση της Cosco. Μία επένδυση που η παράταξή μου στήριξε από την πρώτη στιγμή, όταν άλλοι την αμφισβητούσαν και την υπονόμευαν έμπρακτα. Και που συνεχίζεται με σημαντικά νέα έργα, τα οποία με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην αλλαγή της εικόνας του Πειραιά.

 

Ένα από αυτά τα εμβληματικά έργα αφορά μία σημαντική δράση πολιτισμού. Με την κυρία Μενδώνη έχουμε συζητήσει για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε το παλιό σιλό του λιμανιού στο πιο σύγχρονο, το πιο βιωματικό μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων στον κόσμο. Το αξίζει ο Πειραιάς αυτό το μουσείο. Έχουμε ήδη καταφέρει να εξασφαλίσουμε από ιδιωτικούς πόρους τη χρηματοδότηση της προμελέτης και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

 

Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα, για να επανέλθω στο ζήτημα της ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου, αυτό που ειπώθηκε από τους προλαλήσαντες. Σκεφτείτε τι σημαίνει για την περιοχή να εργάζονται κάθε μέρα 10.000 άνθρωποι, οι οποίοι θα έρχονται, θα εργάζονται, θα φεύγουν, θα ξοδεύουν χρήματα στην τοπική κοινωνία. Ένας τεράστιος αναπτυξιακός πόλος δημιουργείται σε μία περιοχή που μέχρι πριν από πολύ λίγο ήταν ουσιαστικά εγκαταλελειμμένη.

 

Βέβαια, εκ των υστέρων, είναι εύκολο να δει κανείς τι προσέλκυσε τους επενδυτές σε αυτή την περιοχή. Πολύ κοντά στο λιμάνι, μόλις 250 μέτρα από εδώ βρίσκεται ο τερματικός σταθμός του Ηλεκτρικού, σε λίγο θα πλαισιώνεται και από τον σταθμό των Μανιάτικων του Μετρό. Η γραμμή 3 του Τραμ θα συνδέει τον Φαληρικό Όρμο με τη Βούλα. Ένα τόξο επικοινωνίας και ευημερίας διαμορφώνεται, έτσι, από τον Πειραιά και όχι μόνο όμως -από τις συνοικίες της δυτικής Αθήνας και πέραν του Πειραιά- μέχρι το Σούνιο. Η ανάπτυξη του παράκτιου μετώπου αποτελεί μία σημαντική πρόκληση, μία τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα.

 

Και θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που ακούστηκε και πριν: Όσο μεγάλη σημασία αποδίδουμε στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, το οποίο καταφέραμε -με μεγάλες προσπάθειες του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη- να το ξεμπλοκάρουμε από τα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και εντός των επόμενων μηνών να ξεκινήσει για τα καλά, άλλη τόση σημασία κι ακόμα μεγαλύτερη αποδίδουμε σε μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις, που γίνονται σε άλλα σημεία της πόλης, όπως αυτή που γίνεται εδώ στον Πειραιά.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: