Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τα “καλορίζικα” για ένα τάνκερ του Νιάρχου, εκείνο το απόγευμα του Μαΐου του ΄66 στο Χίλτον…

FLASH στις 10/03/2018

Πενήντα χρόνια Ναυτιλιακή Λέσχη

|> Δημήτρης Καπράνος

|> Την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκα-έπειτα από πολλά χρόνια- απόγευμα στην Ναυτιλιακή Λέσχη, στον Πειραιά, για μια συνέντευξη Τύπου. Για να είμαι ειλικρινής, δεν πολυπηγαίνω τα τελευταία χρόνια. Από τότε που  έφυγαν για το μακρινό ταξίδι κάποιοι φίλοι- κυρίως ο Νίκος Κοτζιάς και ο Σταύρος Νταϊφάς- με τους οποίους “κοτσομπολεύαμε” τα της Ναυτιλίας, αραίωσα και σχεδόν σταμάτησα τις επισκέψεις.

Εσχάτως, αφ’ ότου ανέλαβε την προεδρία η φιλτάτη Ειρήνη, κόρη του Σταύρου Νταϊφά, έκανα μερικά “περάσματα” και διαπίστωσα βελτιώσεις, τόσο στο σέρβις όσο και στο φαγητό. Έλειπε, φαίνεται, το γυναικείο χέρι…

Βρέθηκα λοιπόν, στη λέσχη με το ηλιοβασίλεμα. Κι όταν τελείωσε η συνέντευξη και κατεβήκαμε στο εντευκτήριο, οι συνάδελφοι μου ζήτησαν να καθίσω στο πιάνο, ένα όρθιο, καλοκουρδισμένο “Γιαμάχα”, στο οποίο “πέρασα” κάνα-δυο κομμάτια. Κάποιος, όμως, έβγαλε μια φωτογραφία ,την “ποστάρισε” στο “φέισμπουκ” και έγινε “χαμός”. Όχι, φυσικά, επειδή έπαιζα πιάνο, αλλά  για την ομορφιά της φωτογραφίας, με το λιμάνι “πιάτο” και το ηλιοβασίλεμα πανέμορφο.

Και σκέφτηκα πόσο καλά έκαναν ο Κωνσταντίνος Ξένος, ο Νικόλας Ιωαννίδης, ο Albert White, ο Μακάριος Σκούφαλος και ο Νίκος Κοτζιάς, όταν, ένα απόγευμα του Μαΐου του 1966, αφού είχαν ολοκληρώσει την αγορά ενός τάνκερ του Σταύρου Νιάρχου βρέθηκαν στο μπαρ του Χίλτον, για τα καλορίζικα.

-“Ρε, τί θέλουμε εμείς στην Αθήνα; Γιατί να μην έχουμε το δικό μας Club στον Πειραιά; Τί μας λείπει;“, αναρωτήθηκε μεγαλοφώνως ο Κοτζιάς και… εγένετο η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς! Το σχετικό “συμφωνητικό” στον… κατάλογο του μπαρ του “Χίλτον” και τον Σεπτέμβριο του 1967, εγκρίνεται το καταστατικό της Λέσχης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πέρασε μόλις ένας χρόνος και χάρις στο ενδιαφέρον των ιδρυτικών μελών  και με τη συνδρομή της Citibank και της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, στις 29 Ιανουαρίου του 1968, πριν από 50 χρόνια, δηλαδή, η Λέσχη άρχισε να λειτουργεί!

Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, πρόεδρος ήταν ο Κων. Ξένος, αντιπρόεδρος ο Ιω, Λαγωνίκας, γεν. γραμματέας ο Κων. Δρακόπουλος, ταμίας ο Th. Shortel και μέλη οι Θ. Παπαγγελόπουλος,. Ιω. Ζανναράς, Αρ/Καραγεώργης, Κων.Μπρισιμιτζάκης και Αν. Παπαπαύλου.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 1969, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στους δυο ορόφους της Λέσχης, έγινα ν τα επίσημα εγκαίνια,  με μια μεγάλη ,λαμπρή δεξίωση με την οποία άλλαζε η ζωή στο μέγαρο της Ακτής Μιαούλη 51.

Το 1992, με την συνεισφορά των μελών της Λέσχης, έγινε ανακαίνιση των χώρων υποδοχής, του σαλονιού και του μπαρ, ενώ μεγάλωσε και το εστιατόριο, με την προσθήκη του ενάτου ορόφου με πανοραμική θέα σε όλο το λιμάνι !

Ο σκοπός της Λέσχης, είναι η ανάπτυξη και σύσφιξη των φιλικών δεσμών, όσων ασχολούνται με την Εμπορική Ναυτιλία, η δημιουργία ευκαιριών για συναντήσεις των μελών με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ελληνική και Διεθνή Ναυτιλία, η συγκέντρωση και η διανομή στα Μέλη πληροφοριών για την Ελληνική και Διεθνή Ναυτιλία, καθώς και η προσπάθεια διεθνούς προβολής της Ελληνικής Ναυτιλίας και υποστηρίξεως των Ελληνικών συμφερόντων. Χρόνια Πολλά…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: