Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Περίεργη στάση από τον Ιταλό καπετάνιο του «Norman Atlantic»

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 03/01/2015

Ευθύνες και στην ΑΝΕΚ επιρρίπτει ο καπετάνιος του «Norman Atlantic», την στιγμή που οι ιταλικές αρχές περιμένουν να λάβουν απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα της ναυτικής τραγωδίας από τον εντοπισμό του «μαύρου κουτιού».

Ο 62χρονος πλοίαρχος του μοιραίου πλοίου Αρτζίλιο Τζακομάτζι, μιλώντας στην «Corriere della Sera», με επέρριψε ευθύνες και στην ελληνική εταιρία ANEK Lines, ισχυριζόμενος πως όχι μόνο η Ελλάδα δεν απάντησε στην έκκλησή του για βοήθεια, αλλά και ότι «η ευθύνη από τη μία είναι ναυτική και από την άλλη εμπορική».

Αναφερόμενος δε στην ελληνική εταιρεία την κατήγγειλε σαφέστατα για υπερφόρτωση και υπεράριθμους επιβάτες! Συγκεκριμένα, δηλώνει: «Ενδέχεται η ANEK Lines να επέτρεψε να ανέβουν στο πλοίο περισσότεροι επιβάτες και οχήματα από το επιτρεπτό, τα οποία μάλιστα δεν αναφέρονταν στα απαραίτητα έγγραφα του πλοίου». Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι από τις έως τώρα έρευνες δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Όμως, δεν είπε κουβέντα, γιατί δεν ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές και όταν έγινε γνωστό το «περιστατικό» στην Ελλάδα από επιβάτη, δεν απαντούσε στις κλήσεις του ΛΣ. Κι ας βρισκόταν το πλοίο σε ελληνικά ύδατα.

Μύρια τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο πλοίαρχος Αρτζίλιο Τζακομάτζι…

Σύμφωνα με ανταπόκριση του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε δύο εκπροσώπους της ANEK για πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας και πρόκληση ναυαγίου.

Εξ άλλου, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πειραιά ζήτησε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά διερεύνηση του αξιόπλοου για το «Norman Atlantic» και το κατά πόσο τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας από πλευράς των ελληνικών αλλά και των ιταλικών Αρχών, για τα αίτια της τραγωδίας.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αυτό που ζητεί η εισαγγελία Πειραιά είναι να διερευνηθεί πότε έγιναν οι επιθεωρήσεις του πλοίου και αν είχαν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα. Αν δηλαδή υπήρχαν στο πλοίο όλοι οι μηχανισμοί πυρασφάλειας και σωστικά μέσα και να επισυναφθεί από τις ιταλικές Αρχές σχετική έκθεση αυτοψίας του «Norman Atlantic» και προανακριτικό υλικό, καθώς το πλοίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ξένο έδαφος.

Σημειώνεται, ότι βάσει της συνθήκης Σένγκεν, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά μπορεί να ζητήσει όλα τα σχετικά έγγραφα, προανακριτικό υλικό και σχετικές εκθέσεις από τις ιταλικές Αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ανταποκριθούν. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε δεν αποκλείεται η εισαγγελία Πειραιά σε συνεννόηση με τον κεντρικό λιμενάρχη να ζητήσει κάποιες καταθέσεις.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η εισαγγελία Πειραιά διέταξε την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για δύο κακουργήματα: για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, αλλά και για εμπρησμό.

Εν τω μεταξύ, το «Norman Atlantic» ρυμουλκήθηκε και βρίσκεται στο λιμάνι του. Το πλοίο έχει κατασχεθεί και οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές αναμένουν σημαντικές απαντήσεις από το «μαύρο κουτί», σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη και ποιοι ήταν οι πρώτοι χειρισμοί μετά το ξέσπασμα της φωτιάς τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

Στο πλοίο είχε προγραμματιστεί να μεταβεί χθες εισαγγελέας, προκειμένου να ερευνήσει και να εξακριβώσει αν υπάρχουν νεκροί στο αμπάρι του. Κι αυτό επειδή κάποιοι από τους διασωθέντες είχαν αναφέρει ότι στο γκαράζ βρίσκονταν μετανάστες και οδηγοί που κοιμούνταν μέσα στα φορτηγά τους.

Σχετικά με τις λίστες των επιβαινόντων, τους αγνοούμενους και τους νεκρούς το κομφούζιο συνεχίζεται… Συγγενείς των Ελλήνων αγνοουμένων φθάνουν στην Ιταλία και ψάχνουν…

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί είναι πως το ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Tg5 μετέδωσε ότι «90 είναι οι αγνοούμενοι του Norman Atlantic, σύμφωνα με την εισαγγελία του Μπάρι, 18 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελλάδας», διευκρινίζοντας ότι «ίδια ονόματα μπορεί και να έχουν συμπεριληφθεί στις ιταλικές λίστες περισσότερες από μια φορές, με ελαφρώς διαφορετική γραφή».

Με επίσημο έγγραφο του Κέντρου Επιχειρήσεων της Ρώμης (RCC Roma) προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έγινε γνωστό ότι λόγω λανθασμένης ταυτοποίησης εκ μέρους των αρμόδιων ιταλικών αρχών, ο Γεώργιος Δούλης δεν είναι θανών, αλλά συγκαταλέγεται στη λίστα επιβατών «για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση επί του παρόντος»…

Από υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ανακοινώθηκαν τα ονόματα 9 επιβατών που φέρονται ως αγνοούμενοι και είναι:

  1. ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  2. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  3. ΤΣΑΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  4. ΝΙΚΟΛΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
  5. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
  6. ΣΑΓΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  7. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  8. ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
  9. ΣΟΦΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: