Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τους “μισθούς Βουλγαρίας”, μάς θύμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης…

FLASH στις 20/12/2021

Περί υψηλού τιμαρίθμου, χαμηλών αμοιβών, κόστους ζωής και πλήρους ανοχής στην ελευθεριότητα και στον κάθε είδους κατεργαράκο

Παντελής Ξανθίδης |> Εν όψει της συζήτησης επί του Προϋπολογισμού, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε προς τους βουλευτές του κόμματός του και μεταξύ άλλων, τόνισε:

Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σημαντικές στρεβλώσεις ολιγοπωλιακού χαρακτήρα, διαβρώνουν το εισόδημα των πολιτών και μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε αμοιβές Βαλκανίων και κόστος ζωής της Δυτικής Ευρώπης“.

Έχουμε αμοιβές Βαλκανίων και κόστος ζωής της Δυτικής Ευρώπης“… Μάλιστα. Δυστυχώς, κάτι που δύο δεκαετίες τώρα δεν “αποτελεί είδηση”, αλλά δεν πολυακούγεται από πολιτικά και “πολιτικολογούντα” στόματα, επισημαίνεται τώρα από αρχηγό κόμματος και έγινε… είδηση! Ως φαίνεται πολύ γρήγορα ξεχάσαμε πως “η Ελλάδα έχει μισθούς Βουλγαρίας και τιμές Ελβετίας“. Δεν ξέρω όμως εάν η Βουλγαρία σήμερα έχει μισθούς των 250 ευρώ και η Ελβετία τέτοιο τιμάριθμο…

Η ουσία είναι μία και από τότε που μπήκαμε στην Ευρωζώνη μέχρι σήμερα, αποφεύγεται να ακουστεί μία ρεαλιστική κουβέντα, όπως: Πληρωνόμαστε σε δραχμές και πληρώνουμε σε ευρώ! Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτό το δεδομένο, τότε οι “αμοιβές Βαλκανίων και κόστος ζωής της Δυτικής Ευρώπης“, είναι κάτι το… φυσιολογικό!

Προς αποφυγήν της αμφισβήτησης του “έλα μωρέ“, υπενθυμίζεται πως όταν ¨γύρισε” η δραχμή σε ευρώ, οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν με την αντιστοιχία 340,75 = 1 ευρώ! Από τη μια μέρα στην άλλη τα παντοειδούς μορφής λαμόγια, αύξησαν τις τιμές, αρχίζοντας από το νεράκι των 50 δρχ. που έγινε… 50 λεπτά, δηλαδή… 170 δραχμές! Το ίδιο στυλ ακολουθήθηκε και με τα άλλα προϊόντα. Και οι εκάστοτε κυβερνήσεις να… ρεμβάζουν!

Βέβαια, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχουν υπουργεία Εμπορίου και η ευρωπαϊκή οικονομία βασίζεται στην λεγόμενη “ελεύθερη αγορά“, με κάποιον νόμο περί αισχροκέρδειας, που δεν βλέπουμε να λειτουργεί. Κι ας μην ξεχνάμε τις μειώσεις συντάξεων και το εξευτελιστικό επίπεδο των πτώσεων των μισθών…

Ευκαιρία ήθελε ο Ελληναράς για να εκλάβει την ελευθερία τού εμπορίου σε ελευθεριότητα και ο υγιής ανταγωνισμός να μην μπορεί να επιπλεύσει στον ωκεανό των “καρτέλ”…

Είπαμε ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις… ρεμβάζουν! Βλέπουν να σημειώνεται συνεχής άνοδος των τιμών -και μάλιστα σε είδη διατροφής και είδη πρώτης ανάγκης- ενώ παράλληλα να συμπιέζονται οι αποδοχές των εργαζομένων σε εξευτελιστικά επίπεδα και δεν λένε κουβέντα! Το ότι δεν υπάρχει υπουργείο Εμπορίου, για να ελεγχθεί η αγορά, αυτό δεν είναι αιτιολογία. Κυβερνήσεις είναι, να βρουν λύσεις! Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι εν Ελλάδι ποτέ δεν ευδοκίμησε κάποια οργάνωση καταναλωτών, που να ασχολείται σοβαρά με την προστασία του καταναλωτή! Υπάρχει η γενική γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά δεν αρκεί.

Αντιμετώπισε κανείς ουσιαστικά το πώς αμείβονται κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως π.χ. μηχανικοί αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι; Ή μήπως δεν γνωρίζουν τον λόγο που αρκετοί του λιανικού εμπορίου προτιμούν τα μετρητά και όχι τις κάρτες;

Όταν έχεις μισθωτούς και συνταξιούχους με μισθούς πείνας, ανέργους και άλλους που περιμένουν χρόνια να βγουν οι συντάξεις τους, δεν είναι δυνατόν να τους “πίνεις το αίμα” -και- με τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Για παράδειγμα να έχουν μισθό 1.000 ευρώ, να βγαίνουν στην σύνταξη και να παίρνουν προσωρινά (μέχρι και τρία χρόνια!) τα μισά λεφτά, το κράτος να τους “υποχρεώνει” να πληρώνουν τους λογαριασμούς εξ ολοκλήρου και ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός να βγαίνει σε γελοίες εκπομπές και να πουλάει “παραμύθια”…

Έχουν βρει λαό και τα κάνουν! Δεχόμαστε και ανεχόμαστε πολλά, αρκεί να μην θιγεί το κόμμα μας και η ομάδα μας. Ας δείξουν οι όποιες “δημοσκοπήσεις” τα ποσοστά που γουστάρουμε και τι μας νοιάζει εμάς η ακρίβεια και η ανέχεια!

Τέλος, δεν μετανιώνω όταν προχθές έγραψα στο facebook: “Ανδρουλάκης> Μισθοί Βαλκανίων, κόστος ζωής δυτικής Ευρώπης. Τώρα το πήρε χαμπάρι; Αφού το ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ, τι τον… ενοχλεί;“…

>>> Σαν επίλογος ένα τραγούδι (κλικ ΕΔΩ) σε μουσική και στίχους του Λουκιανού, από την “Χαμηλή πτήση” του (1982)

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: