Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πιό κοντά… στην Κένυα των 40 εκ. κατοίκων, φέρνει ο ΟΛΠ τον Πειραιά

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 25/05/2015

Με ομόφωνη απόφαση του δ.σ. του ΟΛΠ, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς έγινε ιδρυτικό μέλος του Ελληνο-Κενυάτικου Επιμελητηρίου.
Σημειώνεται ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν ανταλλαγές και οικονομικές συνεργασίες μεταξύ της διοίκησης της ΟΛΠ ΑΕ και υπουργών της κυβέρνησης της Κένυας, όπως η υπουργός Τουρισμού και Εμπορίου Phyllis Jepkosgei Kandie και η υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Εμπορίου Amina Mohamed.

Η Κένυα με πληθυσμό 40 εκατ. κατοίκων, οι οποίοι είναι κατά 80% χριστιανοί, έχει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τις χώρες της ΕΕ. Κύριο λιμάνι για τις εισαγωγές και εξαγωγές της χώρας είναι το λιμάνι της Μομπάσα, ένα από τα πιο σημαντικά της αφρικανικής ηπείρου.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του διαμετακομιστικού εμπορίου ο Πειραιάς και η Μομπάσα πρόκειται να συνάψουν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) και να ενισχύσουν τους δεσμούς εμπορίου Κένυας και ΕΕ με δρομολόγια διεθνών μεταφορών, μέσω Πειραιά. Ήδη ο ΟΛΠ προσκάλεσε τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος της Μομπάσα να επισκεφθεί τον Πειραιά.

Την απόφαση συμμετοχής του ΟΛΠ ως ιδρυτικού μέλους του Ελληνο-Κενυάτικου Επιμελητηρίου και την ανάπτυξη δεσμών του με τον λιμένα της Μομπάσα, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης την χαρακτήρισε, εισηγούμενος το θέμα αυτό στο δ.σ., ως “εξαιρετικά σημαντική στην πορεία στρατηγικής ανάπτυξης του Πειραιά σε θέματα διαμετακομιστικού εμπορίου“.

Όπως είναι γνωστό, ο ΟΛΠ  αποφάσισε να συνάψει σχέσεις αδελφοποίησης και υπογραφής MoU με τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της Κίνας, τους λιμένες Tianjin και Shenzhen.

Ο ΟΛΠ συμμετέχει πλέον μέσω της «λιμενικής διπλωματίας» που έχει τα τελευταία χρόνια αναπτύξει σε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς με θετικά αποτελέσματα για το κύρος της χώρας και το λιμάνι του Πειραιά.
Το γεγονός ότι η έδρα της Ένωσης Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας (MedCruise) μετεγκαταστάθηκε στον Πειραιά και το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο της ESPO (Οργανισμός Λιμένων Ευρώπης) διεξήχθησαν για πρώτη φορά στον Πειραιά, δείχνουν τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης μιας συνεπούς και συνεχούς λιμενικής διπλωματίας”, θα πει ο Γ. Ανωμερίτης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: