Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πιό “χαλαρά” τα capital controls – Ανεβαίνει το πλαφόν για τις τράπεζες

Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, «χαλαρώνουν» κι άλλο τα capital controls.
H χαλάρωση συνίσταται στο ότι τροποποιείται για μια ακόμη φορά το ημερήσιο εγκριτικό όριο των ειδικών υποεπιτροπών που λειτουργούν στις τράπεζες. Οι επιτροπές αυτές έχουν επιφορτιστεί με το να εγκρίνουν αιτήματα πελατών τους -νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών- για μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, όπως για αγορές πρώτων υλών, εισαγωγή προϊόντων κ.ά.
Με βάση τα νέα όρια, οι μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) αποκτούν δικαίωμα έγκρισης έως 7 εκατ. ευρώ ημερησίως, από τα 5 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση της 30ης Ιουλίου).
Με άλλη απόφαση της επιτροπής που δημοσιεύεται στο ίδιο ΦΕΚ, ορίζεται ως όριο τα 500 ευρώ ανά μήνα για τη μεταφορά χρημάτων από φυσικά πρόσωπα αλλά και μέγιστο όριο 40 εκατ. ευρώ ανά μήνα το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα ιδρύματα πληρωμών μέσω των οποίων θα γίνεται η μεταφορά. Επίσης, στο σχετικό ΦΕΚ, καθορίζεται το πώς κατανέμεται το ποσό των 40 εκατ. ευρώ μεταξύ των ιδρυμάτων πληρωμών.

Απάντηση