Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πλησιάζει ο χρόνος για την μαζική παραγωγή βιονικών ανθρώπινων μελών

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 07/06/2015

Όλο και πιο κοντά φαίνεται να έρχεται η έννοια του «cyborg» (άνθρωπος με μηχανικά μέλη), καθώς η έρευνα πάνω στα βιονικά μέλη προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δουλειά της Össur Technology, με βιονικά/προσθετικά πόδια, τα οποία ο χρήστης μπορεί να ελέγχει με τη σκέψη του, χάρη σε μικροσκοπικά εμφυτεύματα- μυοηλεκτρικούς αισθητήρες (IMES) που έχουν τοποθετηθεί χειρουργικά στον μυϊκό ιστό που έχει απομείνει.

Το IMES, το οποίο παρείχε το Alfred Mann Foundation, προκαλεί άμεσα την επιθυμητή κίνηση, μέσω ενός δέκτη που είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό του προσθετικού μέλους. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα υποσυνείδητα, συνεχόμενα και σε πραγματικό χρόνο.

Η εταιρεία ειδικεύεται σε «έξυπνα» βιονικά μέλη τα οποία μπορούν να «μαθαίνουν» σε πραγματικό χρόνο και να προσαρμόζονται αυτόματα στο στυλ περπατήματος του χρήστη, την ταχύτητα και τον χώρο. Ωστόσο, πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μια διαδικασία η οποία απαιτεί συνειδητή σκέψη και πρόθεση από τον χρήστη.
Σύμφωνα με τον δρ. Θορβάλντουρ Ίνγκβαρσον, που είναι επικεφαλής της ερευνητικής προσπάθειας πάνω στο αντικείμενο, η κίνηση στους αρτιμελείς ανθρώπους αρχίζει υποσυνείδητα, «πυροδοτώντας» ηλεκτρικές εκκενώσεις στο εσωτερικό του ποδιού, που προκαλούν με τη σειρά τους την κίνηση των μυών.

Η νέα αυτή τεχνολογία αντιγράφει αυτή τη διαδικασία σε έναν ακρωτηριασμένο: το ηλεκτρικό ερέθισμα από τον εγκέφαλο λαμβάνεται από ένα IMES που τοποθετήθηκε χειρουργικά από τον δρ. Ίνγκβαρσον σε μύες στο τμήμα του μέλους που έχει απομείνει.
Το αποτέλεσμα είναι άμεση κίνητη του προσθετικού τμήματος, η οποία φαντάζει φυσική, καθώς ο χρήστης δεν χρειάζεται να σκέφτεται ότι πρέπει να την πραγματοποιήσει: τα υποσυνείδητα ρεφλέξ μετατρέπονται αυτόματα σε μυοηλεκτρικά ερεθίσματα που ελέγχουν το βιονικό μέλος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: