Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ποιά είναι τα 13 μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 22/07/2023

Το ΠΕΣ Αττικής ενημερώνει για την στεγαστική συνδρομή, την επιδότηση ενοικίου, τις οικοσκευές, τις επισκευές, τις ζημιές…

|> Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε 13 μέτρα για στήριξη των πυρόπληκτων πολιτών και επιχειρήσεων αλλά και των δήμων που επλήγησαν από τις πρόσφατες φωτιές σε όλη την Ελλάδα.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η πρώτη αρωγή για στεγαστική συνδρομή που μπορεί να φτάσει έως και τα 10.000 ευρώ, η επιδότηση ενοικίου που μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ, το πλαίσιο για την επισκευή κατοικιών και επιχειρήσεων, επιχορήγηση για ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα σε επιχειρήσεις και αγρότες, αποζημίωση έως 6.000 ευρώ για οικοσυσκευές που καταστράφηκαν και τριετή αναστολή στον ΕΝΦΙΑ.

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες, καταγραφές, και εκτιμήσεις όπου υπάρχει η σχετική ευχέρεια σε περιοχές των Δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας και προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

 • 68 κτίσματα χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»)
 • 64 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»)
 • 65 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Τα μέτρα κρατικής αρωγής που δρομολογούνται, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για τις πληγείσες περιοχές είναι τα ακόλουθα:

 1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής (5.000-10.000€)
 2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων (80% δωρεάν + 20% άτοκο δάνειο)
 3. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης (300-500€)
 4. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις (2.000-4.000€)
 5. Προκαταβολή 20% έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
 6. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (επιχορήγηση ζημιών σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και οχήματα)
 7. Αποζημιώσεις 600€ για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και 4.500-6.000 € για οικοσκευή
 8. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων για 6 μήνες
 9. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για 6 μήνες
 10. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
 11. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες
 12. Αναστολή συμβάσεων εργασίας με χορήγηση επιδόματος 534€ για 3 μήνες
 13. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ για κάλυψη ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: