Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με κοινή φωνή ο Πειραιάς για την Μελέτη του ΟΛΠ

Χωρίς κατηγορία στις 30/01/2020

Ποια είναι τα σημαντικά ζητήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν

|> Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τις ομόφωνες  προτάσεις που επεξεργάστηκε η διαπαραταξιακή επιτροπή, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ.  Να σημειωθεί ότι όλες οι δημοτικές παρατάξεις ψήφισαν υπέρ των προτάσεων εκτός της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”  που ψήφισε “παρών”.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στην τοποθέτησή του, τόνισε πως η έκθεση  της διαπαραταξιακής επιτροπής για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ, είναι ρεαλιστική, ισορροπημένη και εφαρμόσιμη, καθώς λαμβάνει υπ’ όψιν τους νόμους του κράτους, σημειώνοντας πως είναι  ιδιαίτερα ικανοποιημένος που το Δημοτικό Συμβούλιο επέδειξε σύμπνοια, εγκρίνοντας  την έκθεση της επιτροπής.

Ο κ. Μώραλης τόνισε στη συνέχεια: «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι  η επιτροπή κατέληξε στο τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε, έτσι ώστε να βελτιώσουμε είτε τα κυκλοφοριακά ζητήματα  είτε τα θέματα των αέριων  ρύπων, των  βυθοκορημάτων κ.α.».

Ο δήμαρχος Πειραιά ανέφερε επίσης πως θα συνταχθεί  και ένα πόρισμα από τους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, Αγ. Ι. Ρέντη, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, λέγοντας πως αρχική του πρόθεση είναι να το συνυπογράψει.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Πειραιά ανέφερε πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν στάθηκε σε στείρες αντιπαραθέσεις, αλλά επέδειξε ενότητα, προκειμένου να γίνουν διορθωτικές αλλά καίριες παρεμβάσεις από τον Δήμο  στη  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ.

Ως προς το πόρισμα  για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ, ο  Δήμος Πειραιά εκτιμά ότι χρειάζεται η αναθεώρηση και ανακατεύθυνση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ως Στρατηγικής Μελέτης, Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται επιπλέον διορθώσεις και συμπληρώσεις στη Μελέτη.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τα έργα εντός των ορίων του Δήμου Πειραιά τα σημαντικά ζητήματα εντοπίζονται:

  • Στην κυκλοφορία οχημάτων.
  • Στους αέριους ρύπους από την παραλιμένια κυκλοφορία, την ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα.
  • Στη διάθεση των βυθοκορημάτων της κεντρικής λιμενολεκάνης.
  • Στην ηχορύπανση από τη λιμενική δραστηριότητα.
  • Στην αντιπλημμυρική θωράκιση της παραλιμένιας ζώνης.
  • Στα αντιφατικά μεγέθη του έργου Επέκταση Επιβατικού Λιμένος Πειραιώς – Νότια Πλευρά.
  • Στη δημιουργία χώρων για τις διεξόδους της πόλης προς τη θάλασσα.
  • Στη δημιουργία μόνιμου Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου που θα συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, ο Ο.Λ.Π. και η Περιφέρεια.

Επίσης, ζητεί μεταξύ άλλων, κυκλοφοριακή μελέτη για όλο τον Πειραιά, υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, στο Τμήμα Νέο Φάληρο -Πειραιάς, περιορισμός της χρήσης τουριστικών λεωφορείων, εναρμόνιση με την εθνική νομοθεσία σχετικά με την αλλαγή καυσίμων στα πλοία  που ελλιμενίζονται στον Πειραιά, καθώς και με τα όρια των ρύπων.

Ακολούθως ζητεί τη διερεύνηση της δυνατότητας διάθεσης των βυθοκορημάτων, χωρίς απόρριψη στη θάλασσα ή εγκιβωτισμό σε περιβαλλοντικά έργα ασφαλούς αδρανοποίησης /αποκατάστασης τοπίου, τη ρητή απαγόρευση μεταφοράς αδρανών ή σκωρίας οδικώς και η μεταφορά τους δια θαλάσσης και τη ρητή απαγόρευση σώρευσης ιζημάτων βυθού, αδρανών ή σκωρίας τύπου ΕΑF στο εργοτάξιο στο Παλατάκι.

Επιπλέον ζητεί άμεση μελέτη και δρομολόγηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του έργου ηλεκτροδότησης των πλοίων ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας, από τη στεριά κατά τον ελλιμενισμό τους, με παράλληλη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρήσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων, προτείνονται ο περιορισμός του έργου της Νότιας Επέκτασης Κρουαζιέρας σε δυο θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων, οι οποίες θα είναι απομακρυσμένες από το Ταφικό Μνημείο Θεμιστοκλή.

Η σύνθεση της διαπαραταξιακής επιτροπής

  • Πρόεδρος: Αντιδήμαρχος Καρύδης Δημήτριος – «Πειραιάς Νικητής»
  • Μέλος: Αντιδήμαρχος Γλύκα-Χαρβαλάκου Αθηνά – «Πειραιάς Νικητής»
  • Μέλος: Αντιδήμαρχος Αράπης Δημήτριος – «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο»
  • Μέλος: Δημοτικός Σύμβουλος Μοραντζής Αντώνιος – «Πειραιάς  Πόλη Πρότυπο»
  • Μέλος:  Δημοτικός Σύμβουλος Μπελαβίλας Νικόλαος – «Πειραιάς για Όλους»
  • Μέλος: Δημοτική Σύμβουλος Μελά Σταυρούλα – «Πειραιάς για Όλους»
  • Τεχνικός Σύμβουλος:  Κουτσοδόντης Αχιλλέας – Πρώην Δ/ντής Δ/νσης Οδοποιίας.

> Η έκθεση   της  διαπαραταξιακής επιτροπής του  Δημοτικού Συμβουλίου  σχετικά με την Μελέτη του ΟΛΠ ΕΔΩ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: