Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Βοήθεια στην Ουκρανία από Κομισιόν και Περιφέρεια Αττικής

ΕU στις 26/02/2022

Ποιες χώρες μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στην αποστολή – Είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα και υγειονομικό υλικό από ΙΣΑ και Περιφέρεια Αττικής

|> Κατόπιν αιτήματος της ουκρανικής κυβέρνησης για βοήθεια πολιτικής προστασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει πρόσθετα εφόδια ιατρικής περίθαλψης, όπως κιβώτια με είδη πρώτων βοηθειών, προστατευτικό ρουχισμό, απολυμαντικά, καθώς και σκηνές, πυροσβεστικό εξοπλισμό, ηλεκτρογεννήτριες και αντλίες νερού που προσφέρθηκαν στην Ουκρανία.

Αυτή η βοήθεια προς την Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ περιλαμβάνει είδη, τα οποία προσέφεραν την περασμένη εβδομάδα η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Αυστρία, καθώς και πρόσθετη βοήθεια, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 2 εκατ. βασικά είδη από την Κροατία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ισπανία, τη Δανία και τη Σουηδία.

Επιπλέον, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς απευθύνθηκε στους υπουργούς της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Μολδαβίας για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ θα μπορούσε να τους βοηθήσει να παράσχουν προστασία στους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Χθες το βράδυ, η Μολδαβία ενεργοποίησε την πολιτική προστασία της ΕΕ, ζητώντας βοήθεια για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ο Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Ποτέ άλλοτε η αλληλεγγύη δεν είχε μεγαλύτερη σημασία από σήμερα. Τώρα είναι η ώρα να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Ευχαριστώ όλες τις χώρες που προσέφεραν ήδη άμεση βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην αφήσουμε μόνη την Ουκρανία σε αυτή την στιγμή που έχει μεγάλη ανάγκη. Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα σε στενή συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες για να τις βοηθήσουμε να παράσχουν προστασία στους Ουκρανούς που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους».

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ουκρανία και τις αρχές των γειτονικών χωρών για την αποστολή περαιτέρω βοήθειας.

Από ΙΣΑ και Περιφέρεια Αττικής

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών πρόκειται να αποστείλει 20 κούτες με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, σε δομές υγείας της πληττόμενης Ουκρανίας. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ζήτησε να τεθεί σε ετοιμότητα, η Ομάδα Δράσης του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής με στόχο την αποστολή  ειδών πρώτης ανάγκης στην Ουκρανία. Και δήλωσε:

«Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται. Ετοιμάζουμε ως Περιφέρεια Αττικής και ΙΣΑ δράσεις ενίσχυσης των αμάχων, με προϊόντα πρώτης και άμεσης ανάγκης. Δυστυχώς είναι προ των πυλών, μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με προσφυγικές ροές, οικονομική κρίση και ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων. Προσευχόμαστε και ελπίζουμε για κατάπαυση του πυρός».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: