Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ποιός είναι αυτός που χτυπάει το κουδούνι για να κάνει κάποια “ευγενική” ληστεία;

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 20/10/2016

Πώς να μην πέσετε θύμα απάτης

chazapis-antonis

|> Αντώνης Χαζάπης

|> Την εποχή που ζούμε χρειάζεται να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή, είτε είμαστε στο σπίτι, στο μαγαζί, είτε κυκλοφορούμε στο δρόμο κ.α. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που ακούμε και βλέπουμε…

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερα οι πιο μεγάλης ηλικίας που πηγαίνουν στη δουλειά τους χωρίς να γνωρίζουν πόσοι κίνδυνοι υπάρχουν δίπλα τους. Αλλά και όσοι μένουν σπίτι να προσέχουν, να κλείνουν τις πόρτες έστω κι αν πετάγονται για δύο λεπτά απέναντι στη γειτόνισσα. Έτσι είχαν μάθει μια ζωή… Οι μικρότεροι όμως (παιδιά, εγγόνια, κλπ) θα πρέπει να τους «πιπιλάνε» συνεχώς, για να προσέχουν τους διάφορους “ατσίδες” που παραμονεύουν.

Συμβουλές για την αποφυγή… των επιτήδειων, που βάζουν στόχο κυρίως ηλικιωμένους, εκδίδουν κάθε λίγο και λιγάκι οι κατά τόπους Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι επιτήδειοι προσεγγίζουν άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά.

Για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων λοιπόν η Ελληνική Αστυνομία, συνιστά στους πολίτες και ιδίως στους ηλικιωμένους:

  • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπροσώπως, είτε τηλεφωνικά να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα.
  • Σε περιπτώσεις που οι άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού ή συγγενικού σας προσώπου, να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το γνωστό ή συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και με δική τους πρωτοβουλία και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Να μην δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε τράπεζα ή στο μηχάνημα ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.).
  • Να προσπαθήσουν να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: