Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πολιτική κρίση στα Σκόπια μετά τη σύλληψη του κεντροαριστερού Ζάεβ

ΕU στις 03/02/2015

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις διώξεις στις οποίες προχώρησε η αστυνομία της ΠΓΔΜ εις βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της κεντροαριστερής Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεβ.

Ο κ. Ζάεβ κατηγορείται ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας είχε στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι σε συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, επιχείρησε να τον εκβιάσει ζητώντας να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχτούν νέες εκλογές.
Ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ, πρέσβης Άϊβο Οράβ, μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Ζάεβ, σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την όλη υπόθεση.
Ο κ.Οράβ επεσήμανε ότι η δικαστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί εις βάρος του κ. Ζάεβ, την οποία ανήγγειλε ο κ. Γκρούεφσκι, πρέπει να είναι ανεξάρτητη και και διαφανής, καθώς, όπως είπε, στην υπόθεση εμπλέκονται ο πρωθυπουργός της χώρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πρόσθεσε δε ότι η επερχόμενη δίκη θα αποτελέσει μία πραγματική πρόκληση για τα θεσμικά όργανα της χώρας και για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο κ. Ζάεβ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματός του, ενημέρωσε τον κ. Οράβ για την προσπάθεια του Νίκολα Γκρούεφσκι, να αποτρέψει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να γνωστοποιήσει στοιχεία για τις εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησης της χώρας.
Σημείωσε ακόμη ότι η γνωστοποίηση των στοιχείων αυτών δεν μπορεί εκληφθεί ως «απόπειρα πραξικοπήματος», όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση της χώρας και πρόσθεσε πως αποτελεί υποχρέωση του καθενός που διαθέτει τέτοιου είδους στοιχεία να τα γνωστοποιήσει.
Αναφέρθηκε στον «ασφυκτικό έλεγχο» που ασκεί η κυβέρνηση της χώρας στο δικαστικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης, για τα οποία είπε ότι έχουν επιδοθεί σε μία ενορχηστρωμένη επιχείρηση παραποίησης της πραγματικότητας.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η αστυνομία της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι σε επιχείρηση της, με την κωδική ονομασία «Πραξικόπημα», απέτρεψε προσπάθεια κατάλυσης της συνταγματικής τάξης της χώρας, στην οποία εμπλέκονται τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) είναι ο βασικός αντίπαλος του δεξιού, εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2006.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: