Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ποσειδώνια ’24: Τα μεγαλύτερα στην ιστορία και ξεπερνούν κάθε ρεκόρ συμμετοχών

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 30/05/2024

Πάνω από 2.000 εταιρείες και οργανισμοί από 82 χώρες έρχονται με νέες τεχνολογίες και προϊόντα

|> Η σημαντικότερη ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο, όπως είναι τα ‘’Ποσειδώνια 2024’’ ανοίγει τις πύλες της τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στο Athens Metropolitan Expo. Το εμπορικό κέντρο, μέχρι και τις 7 Ιουνίου θα είναι πλημμυρισμένο με περισσότερους από 40.000 επαγγελματίες της ναυτιλίας από κάθε γωνιά του Πλανήτη. Ένας τεράστιος εκθεσιακός χώρος όπου η βιομηχανία συγκεντρώνεται για μία ακόμα φορά στην Ελλάδα για να συνάψει επιχειρηματικές συμφωνίες, να δικτυωθεί, να μοιραστεί γνώσεις, εμπειρίες και προβλέψεις για όσα βρίσκονται μπροστά της. Και ας σημειωθεί ότι τα ‘’Ποσειδώνια 2024’’ αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση στην 60χρονη ιστορία του θεσμού.

«Τα ‘’Ποσειδώνια 2024’’ θα είναι τα μεγαλύτερα στην ιστορία της διοργάνωσης. Οι ανάγκες μας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον διαθέσιμο εκθεσιακό χώρο και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η κατασκευή πρόσθετων εκθεσιακών αιθουσών, καθώς για να φιλοξενήσουμε τους εκθέτες φέτος προχωρήσαμε στη διαμόρφωση υπαίθριων χώρων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ‘’Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε.’’ Θεόδωρος Βώκος (φωτό).

Την ίδια ώρα, η συμμετοχή στα ‘’Posidonia Games’’, τις αθλητικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα το Σαββατοκύριακο πριν από την Έκθεση, έχει εκτοξευθεί και περίπου 4.000 επαγγελματίες της ναυτιλίας αναμένεται να διαγωνιστούν για τα πολυπόθητα τρόπαια σε αγώνες ιστιοπλοΐας, γκολφ, ποδοσφαίρου, μπάσκετ και δρόμου.

«Τόσο οι γεωπολιτικές αναταραχές σε πολλά μέρη του κόσμου όσο και η ανάγκη για απαλλαγή του κλάδου από τον άνθρακα, μαζί με τους αντίστοιχους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, δημιουργούν ένα μείγμα προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία. Η φετινή αυξημένη συμμετοχή στα Ποσειδώνια αντανακλά την ανάγκη του κλάδου να συναντηθεί, να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις και να βρει τρόπους συμμόρφωσης με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς», πρόσθεσε ο κ. Βώκος.

Τα εφετινά ‘’Ποσειδώνια’’ αντανακλούν τον δυναμισμό της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία έχει εισέλθει σε μια συνεχή αναπτυξιακή τροχιά με στόχο την ποιοτική και τεχνολογική αναβάθμιση του στόλου της, καθώς και τη διαφοροποίηση του συνολικού προϊόντος της.

Από τους 96 νέους ή επιστρέφοντες εκθέτες, που επανήλθαν έπειτα από μακρά απουσία, οι 25 προέρχονται από την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι η χώρα διαθέτει μια ανεξάντλητη πηγή κατασκευαστών εξοπλισμού και παρόχων υπηρεσιών για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Επιπλέον, μεταξύ των διεθνών παρουσιών, σημαντικά αυξημένες συμμετοχές προέρχονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με δέκα εταιρείες, και από την Ινδία, με οκτώ εταιρείες.

Τα ‘’Ποσειδώνια 2024’’ φιλοξενούν 23 εθνικά περίπτερα. Τη σημαντικότερη άνοδο καταγράφει η Κίνα, η οποία μετά την πανδημία επέστρεψε ισχυρότερη, με 180 εταιρείες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 50% στις συμμετοχές. Ακολουθεί η Τουρκία, με άνοδο 10%.

Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της Έκθεσης αντικατοπτρίζεται εφέτος στη μεγαλύτερη συμμετοχή εθνικών νηογνωμόνων που έχει καταγραφεί ποτέ στη διοργάνωση.

Συνολικά εκπροσωπούνται 16 εθνικές σημαίες, ανάμεσά τους ο Παναμάς, η Λιβερία, οι Νήσοι Μάρσαλ, οι Νήσοι Κέιμαν, το Χονγκ Κονγκ, οι Μπαχάμες, η Κύπρος, η Μάλτα, το Μπελίζ και το Παλάου, καθώς και νεοφερμένοι όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Γουινέα-Μπισάου, το Σαν Μαρίνο, η Σιέρα Λεόνε, τα Μπαρμπάντος και τα St. Kitts & Nevis.

Εξ άλλου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι, παρουσία δεκάδων παραγόντων της ναυτιλίας, παρευρέθηκαν και  ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, με τον υφυπουργό Ιωάννη Παππά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ

  • Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης:

«Η ναυτιλία στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και απασχόλησης. Δεδομένης της ηγετικής θέσης της στην παγκόσμια ναυτιλία, σταθερή επιδίωξή μας αποτελεί η αύξηση της συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία προκειμένου να είναι αντίστοιχη της ανταγωνιστικής θέσης που κατέχει. Και η επιτυχημένη διοργάνωση της έκθεσης των ‘’Ποσειδωνίων’’ συμβάλει ουσιαστικά και καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση».

  • Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δρ. Γεώργιος Πατέρας:

«Αυτή είναι μια χρονιά ορόσημο για τα Ποσειδώνια, με περισσότερους από 2.000 εκθέτες από περισσότερες από 80 χώρες. Αυτή η παγκοσμίου φήμης έκθεση δεν παρέχει μόνο μία πλατφόρμα στους πρωτοπόρους της καινοτομίας για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, αλλά και το τέλειο φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Εφέτος, η βιωσιμότητα θα είναι η λέξη-κλειδί σε όλες τις συναντήσεις δικτύωσης και στα φόρα που διαμορφώνουν τις αποφάσεις. Είναι η ώρα να απολαύσουμε αυτή την εξαιρετική έκθεση και την τέλεια φιλοξενία της Ελλάδας και του Αιγαίου».

  • Το μέλος του δ.σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Ιωάννης Κ. Λύρας:

«Το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο και η παράδοση της Ελληνικής Ναυτιλίας συνεχίζουν να διασφαλίζουν την αδιάλειπτη τροφοδοσία των χωρών όλου του κόσμου με βασικά αγαθά, με το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς. Αυτή η επιτυχία αντικατοπτρίζεται στο μέγεθος και την έκταση της Έκθεσης Ποσειδώνια και των παράλληλων εκδηλώσεων που συνδιαμορφώνουν την κορυφαία εκδήλωση στο διεθνές ναυτιλιακό ημερολόγιο κάθε δύο χρόνια. Η Ελληνική Ναυτιλία είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να ανταποκριθεί στις σημαντικές και πρωτόγνωρες προκλήσεις που διαμορφώνουν η κλιματική αλλαγή και η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και καλεί τις ρυθμιστικές αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αξιοποιήσουν τη γνώση και την εμπειρία που μπορεί να προσφέρει για την βέλτιστη αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων».

  • Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξη Δήμου Πειραιά Δημήτρης Καρύδης, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη:

«Για εμάς, είναι σημαντικό ότι από τα βασικότερα θέματα που θα αναδειχθούν στα φετινά Ποσειδώνια είναι οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί για τη Ναυτιλία. Όπως κάθε μεγάλη πόλη – λιμάνι, έτσι και ο Πειραιάς, πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Το στοίχημα είναι μεγάλο, αξίζει όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι να σκύψουμε πάνω από αυτό το ζήτημα ακόμη πιο επιτακτικά».

Πληροφοριακά στοιχεία

Το Συνεδριακό Πρόγραμμα των ‘’Ποσειδωνίων’’ επεκτάθηκε σημαντικά εφέτος, με τη διοργάνωση περισσότερων από 68 εκδηλώσεων φορέων από 16 χώρες. Συνυπολογίζοντας και τα ‘’Posidonia Games’’, με τους αγώνες ιστιοπλοΐας, ποδοσφαίρου, μπάσκετ, γκολφ και δρόμου που προηγούνται της Έκθεσης, τα ‘’Ποσειδώνια 2024’’ εκτείνονται συνολικά σε περίοδο δύο εβδομάδων για να φιλοξενήσουν το πλήθος των δραστηριοτήτων και των συνεδρίων που οδηγούν στην έκθεση, από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου.

Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 80 εκατ. ευρώ, τόσο λόγω του αυξημένου αριθμού εκθετών και επισκεπτών όσο και λόγω της παρατεταμένης διάρκειας, αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημαντική συμβολή του εκθεσιακού κλάδου στα τουριστικά έσοδα.

Τα ‘’Ποσειδώνια’’ είναι η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα που έλαβε πιστοποίηση ISO ως βιώσιμη εκδήλωση, γεγονός που υπογραμμίζει τη δέσμευση των διοργανωτών να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να μεγιστοποιήσουν τα οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Τα ‘’Ποσειδώνια 2024’’ διοργανώνονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και της Επιτροπής Ελληνικής Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: