Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

‘’Ποσειδώνια’’: Εγκαινιάζεται σήμερα η μεγαλύτερη διεθνής ναυτιλιακή έκθεση

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 03/06/2024

Συμμετέχουν 2.030 εταιρείες 82 χωρών του κόσμου – Φιλοξενούνται 23 εθνικά περίπτερα

|> Ανοίγει σήμερα Δευτέρα 3 Ιουνίου τις πύλες της στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, η κορυφαία διεθνής ναυτιλιακή έκθεση ‘’Ποσειδώνια 2024’’, η οποία θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Η εφετινή έκθεση είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στην 60χρονη ιστορία του θεσμού, καθώς οι ανάγκες των διοργανωτών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον διαθέσιμο εκθεσιακό χώρο.

Την τελετή εγκαινίων που γίνει στις 6 μμ, θα χαιρετήσουν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού.

Τα ‘’Ποσειδώνια 2024’’ φιλοξενούν 2.030 εταιρείες 82 χωρών από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, ενώ αναμένεται να παρευρεθούν περισσότεροι από 40.000 επαγγελματίες της ναυτιλίας. Επίσης, φιλοξενούν 23 εθνικά περίπτερα.

Σημαντικότερη αύξηση κατέγραψε η Κίνα, η οποία μετά την πανδημία επανήλθε ισχυρότερη, με 180 εταιρείες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 50% στις συμμετοχές. Ακολουθεί η Τουρκία με άνοδο 10%.

Στην Έκθεση συμμετέχουν 96 νέοι ή επανεμφανιζόμενοι εκθέτες, που επέστρεψαν μετά από μακροχρόνια απουσία. Οι δε 25 εταιρείες είναι από την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι έχουμε μια ανεξάντλητη πηγή κατασκευαστών εξοπλισμού και παρόχων υπηρεσιών για τη ναυτιλία. Από διεθνείς συμμετοχές, μεγάλη είσοδο κάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 10 εταιρείες και η Ινδία με 8 εταιρείες.

Τα ‘’Ποσειδώνια 2024’’ είναι και τα μεγαλύτερα σε διάρκεια, καθώς πλέον είναι ένα γεγονός δύο εβδομάδων, με ένα Πρόγραμμα 68 Συνεδρίων και Σεμιναρίων, τόσο εντός όσο και εκτός του εκθεσιακού κέντρου. Παράλληλα, αυτό το Σαββατοκύριακο έγιναν τα Posidonia Games, οι αθλητικές εκδηλώσεις όπου συμμετείχαν άνω των 4.000 επαγγελματιών της ναυτιλίας.

Τα εφετινά Ποσειδώνια, αντανακλούν τη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας, που έχει μπει σε μια συνεχή αναπτυξιακή τροχιά, με σκοπό την ποιοτική και τεχνολογική αναβάθμιση των πλοίων της, αλλά και τη διαφοροποίηση του συνολικού προϊόντος της.

Παράλληλα όμως, οι γεωπολιτικές αναταραχές, νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί αλλά και συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία ωθούν την ελληνική ναυτιλία στην υιοθέτηση νέων λύσεων προκειμένου να παραμείνει ηγέτιδα παγκοσμίως.

Τα Ποσειδώνια σηματοδοτούν και την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας καθώς σε εξέχουσα θέση θα προβληθούν τα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας, το ναυπηγείο Σκαραμαγκά και το ναυπηγείο Χαλκίδας. Συνολικά πάνω από 85 ναυπηγεία από 26 χώρες θα δώσουν το παρών στην έκθεση.

Βασικός πόλος έλξης για τη φετινή διοργάνωση είναι και η αυξημένη συμμετοχή εταιρειών προηγμένης τεχνολογίας και καινοτομίας που παρέχουν υπηρεσίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η Έκθεση εκτιμάται ότι συνεισφέρει πάνω από 80 εκατ. ευρώ στην τοπική και εθνική οικονομία. Τα έσοδα αυτά προέρχονται από τη φιλοξενία χιλιάδων ανθρώπων, κατασκευές περιπτέρων, μεταφορές και εκτελωνισμούς, εταιρικές εκδηλώσεις κ.ά., αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τη σημασία του εκθεσιακού τουρισμού.

Η Έκθεση “Ποσειδώνια 2024” τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: