Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στη Βουλή το σ/ν για εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 27/07/2022

Προβλέπεται καταβολή οφειλόμενων αποδοχών και αποζημιώσεων στους εργαζόμενους και θέσεις εργασίας που θα διασφαλίζονται απόλυτα

|> Σήμερα Τετάρτη 27/7 αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σ/ν του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τίτλο «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα», το οποίο κατατέθηκε προχθές Δευτέρα. Το σ/ν επιδιώκει την παροχή εξουσιοδότησης στον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την ενιαία συμμετοχή του Δημοσίου ως πιστωτή στην επιχειρούμενη εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τονίζεται ότι με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία διασφαλίζεται η άμεση και ενιαία συμμετοχή του Δημοσίου στην διαδικασία εξυγίανσης του δεύτερου μεγαλύτερου Ναυπηγείου της χώρας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων, την καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών και αποζημιώσεων στους εργαζόμενους – οι θέσεις εργασίας των οποίων διασφαλίζονται απόλυτα- και την επανεκκίνηση της λειτουργίας των Ναυπηγείων σε βιώσιμη βάση.

Τα οφέλη αναμένονται σημαντικά και σε πολλά επίπεδα:

  • Για το Δημόσιο από την ανάκτηση υφιστάμενων απαιτήσεων από τον φορέα των Ναυπηγείων έως την εξασφάλιση νέων φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας τους.
  • Για την Εθνική Άμυνα από την εξυπηρέτηση ναυπηγικών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Για την Ελληνική Οικονομία από την αναγέννηση μιας ακόμη σημαντικής μονάδας της ναυπηγικής βιομηχανίας που πρόκειται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ναυπήγησης και συντήρησης πλοίων, όχι μόνο από την χώρα μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας επιπλέον 1.400 νέες θέσεις εργασίας (πέραν των νυν εργαζομένων) και αξιοποιώντας παραγωγικά τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία και τα υφιστάμενα μέσα των Ναυπηγείων.
  • Για την περιοχή της Δυτικής Αττικής από την διατήρηση των υφιστάμενων και την δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας και την εν γένει οικονομική δραστηριότητα των Ναυπηγείων, που πρόκειται να έχει σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα στην περιοχή.

Η ψήφιση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά την έναρξη των εργασιών της Βουλής, αρχές Σεπτεμβρίου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: