Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Προκαταρκτικά πορίσματα της ΕΕ για το μοντέλο ‘’συγκατάθεση ή πληρωμή’’ της Meta

ΕU στις 02/07/2024

Άποψη της Κομισιόν ότι «η εταιρεία παραβιάζει την πράξη για τις ψηφιακές αγορές»

|> Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε χθες στη Meta προκαταρκτικό της πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο το διαφημιστικό μοντέλο «συγκατάθεση ή πληρωμή» που εφαρμόζει δεν συνάδει με την πράξη για τις ψηφιακές αγορές.

Κατά την προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής, η παροχή μόνο δύο εναλλακτικών επιλογών υποχρεώνει τους χρήστες να συγκατατίθενται στον συνδυασμό των προσωπικών τους δεδομένων και δεν τους παρέχει μια λιγότερο εξατομικευμένη αλλά ισοδύναμη εκδοχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Meta.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, δήλωσε σχετικά: «Στόχος της έρευνάς μας είναι να διασφαλιστεί η δυνατότητα διεκδίκησης σε αγορές όπου “πυλωροί” όπως η Meta επί σειρά ετών συσσωρεύουν τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ. Σύμφωνα με την προκαταρκτική μας άποψη, το διαφημιστικό μοντέλο της Meta δεν συνάδει με την πράξη για τις ψηφιακές αγορές. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τους πολίτες ώστε να έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους και τη δυνατότητα επιλογής μιας λιγότερο εξατομικευμένης εμπειρίας διαφημίσεων». 

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, συμπλήρωσε: «Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την πλήρη συμμόρφωση της Meta με την πράξη για τις ψηφιακές αγορές. Σύμφωνα με την προκαταρκτική μας άποψη, το επιχειρηματικό μοντέλο “συγκατάθεση ή πληρωμή” που ακολουθεί η Meta παραβιάζει την πράξη για τις ψηφιακές αγορές. Χάρη στην πράξη για τις ψηφιακές αγορές, οι χρήστες μπορούν να αποφασίζουν πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους, ενώ οι καινοτόμες εταιρείες μπορούν να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τους τεχνολογικούς κολοσσούς όσον αφορά την πρόσβαση σε δεδομένα».

Με την αποστολή προκαταρκτικών πορισμάτων, η Επιτροπή ενημερώνει τη Meta για την προκαταρκτική της άποψη ότι η εταιρεία παραβιάζει την πράξη για τις ψηφιακές αγορές. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη της έκβασης της έρευνας.

Η Meta έχει τώρα δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματα υπεράσπισής της εξετάζοντας τα έγγραφα του φακέλου έρευνας της Επιτροπής και απαντώντας γραπτώς στα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής. Η Επιτροπή θα ολοκληρώσει την έρευνά της εντός 12 μηνών από τις 25 Μαρτίου 2024 που άρχισε η διαδικασία.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: