Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Προς ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕU,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 11/03/2015

Οι τρόποι ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τέθηκαν  επί τάπητος στη διάσκεψη που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες,  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ε.Ε και τους ηγέτες των εθνικών κοινωνικών εταίρων με θέμα «Ενα νέο ξεκίνημα για τον κοινωνικό διάλογο».

Σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, τονίζεται:

Την ώρα που στη χώρα μας οι μνημονιακές πολιτικές κατέστρεψαν μεταξύ άλλων κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης και κοινωνικού διαλόγου, η Ευρώπη αναδεικνύει τη σπουδαιότητά τους και τα θετικά τους αποτελέσματα, γεγονός που έγινε εμφανές τόσο από τη συζήτηση στη συγκεκριμένη διάσκεψη όσο και από τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στην οποία μετείχε και ο  γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νικόλαος Κιουτσούκης (φωτό), τόνισε την αναγκαιότητα αποκατάστασης του εθνικού κοινωνικού διαλόγου προσθέτοντας ότι ο κοινωνικός διάλογος έχει αξία όταν παράγει αποτελέσματα και κάνει τη διαφορά στην πράξη και όχι στα χαρτιά.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, αξιωματούχοι  της Ε.Ε,  ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε να ενισχύσει το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους ενώ τα Ευρωπαϊκά συνδικάτα ζήτησαν μεταξύ άλλων  και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στις Ευρωπαϊκές πολιτικές που επηρεάζουν την απασχόληση και την αγορά εργασίας, τις συνθήκες εργασίας και το βιοτικό επίπεδο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: