Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Προς θανάτωση 11.000 κορμοράνοι για προστασία των σολομών!

Χωρίς κατηγορία στις 10/02/2015

Η αμερικάνικη κυβέρνηση σκοπεύει να εξοντώσει περίπου 11.000 κορμοράνους τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να προστατέψει τους σολομούς και τις πέστροφες στην πολιτεία του Όρεγκον, όπως αποκάλυψε το Σώμα Μηχανικών του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο έλεγχος του πληθυσμού των κορμοράνων θα επικεντρωθεί στο νησί Ιστ Σαντ του Όρεγκον. Αν το σχέδιο λάβει το τελικό πράσινο φως, τότε οι υπεύθυνοι θα αρχίσουν την εξόντωση των πτηνών αλλά και την καταστροφή 26.000 φωλιών με ρίψη λαδιού, προκειμένου να διακόψουν την εκκόλαψη νεοσσών.
«Η απόφαση να εξοντωθούν 11.000 πτηνά είναι δύσκολη, όμως είναι προτιμότερη από την εναλλακτική να σκοτωθούν 18.000 κορμοράνοι έως το 2018», δήλωσε η Νταϊάνα Φρέντλαντ, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.
«Προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε τον πληθυσμό των σολομών και των πεστρόφων με αυτόν των πτηνών. Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε τη σωστή απάντηση και αφιερώσαμε αρκετό χρόνο σε αυτό, με τη βοήθεια πολλών ειδικών», πρόσθεσε.
Ένα άλλο ενδεχόμενο που εξετάστηκε ήταν η εξαναγκαστική μετατόπιση των κορμοράνων σε άλλη τοποθεσία, ωστόσο σύμφωνα με τη Φρέντλαντ κάτι τέτοιο απλά θα μετέφερε το πρόβλημα σε άλλους βιοτόπους.
Το σχέδιο ελέγχου του πληθυσμού των κορμοράνων εκπονήθηκε μετά τη δημοσίευση έκθεσης της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Αρχής των Ηνωμένων Πολιτειών (ΝΟΑΑ), η οποία πρότεινε τη μείωση του πληθυσμού των πτηνών από 13.000 σε 6.000 μέσα στα επόμενα τέσσερα έτη.
Οι κορμοράνοι τρέφονται με νεαρούς σολομούς αλλά και πέστροφες, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πληθυσμού τους. Ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ισχυρίζονται πως στην πραγματικότητα η κύρια απειλή για τα ψάρια είναι η απώλεια του φυσικού τους περιβάλλοντος λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, και όχι τα πτηνά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: