Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Προτεραιότητες και εκκρεμότητες της κυβέρνησης

Χωρίς κατηγορία στις 03/02/2015

Από τον πρόεδρο
ΕΒΕΠ & ΕΣΕΕ
Βασίλη Κορκίδη

Η πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους αξιωματούχους της Ευρώπης ανέδειξε τη διάσταση απόψεων, καθώς επίσης και τις προθέσεις των δύο πλευρών. Αναμφισβήτητα, η θέση των ανθρώπων της αγοράς είναι με την ελληνική πλευρά και μόνο, ενώ επισημαίνουμε ότι, πολλές φορές «δεν παίρνεις ό, τι αξίζεις, αλλά αυτό που διαπραγματεύεσαι». Η σκληρή κόντρα και η ένταση της αντιπαράθεσης, σε αυτό το επίπεδο, προϋποθέτει μεγάλη σοβαρότητα, σωστή προετοιμασία, καθώς επίσης και έξυπνη στρατηγική με δυνατή τεκμηρίωση επιχειρημάτων, χτίσιμο συμμαχιών και σωστή διαχείριση του χρόνου. Το δίκιο είναι σίγουρα με το μέρος μας, ενώ το ζητούμενο είναι να το διεκδικήσουμε με επιτυχία και όχι τελικά να τα χάσουμε όλα.

Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν αρχή και αίσιο τέλος, αλλιώς, εάν η διαπραγμάτευση τελειώσει, πριν καν αρχίσει δεν έχει καμία αξία. Άλλωστε, όλες οι θεωρίες διαπραγμάτευσης συνιστούν την προσπάθεια να αναπτύξουμε μια “σχέση εργασίας” (working relationship) με την άλλη πλευρά. Αν συμβεί αυτό, θα συνειδητοποιήσουμε, ότι είμαστε συνεργάτες σε μια από κοινού αναζήτηση μιας δίκαιης συμφωνίας και όχι αντίπαλοι σε μια «μετωπική» σύγκρουση.
Η ιστορία διδάσκει, και η σύγχρονη πραγματικότητα επιβεβαιώνει, ότι η διαπραγμάτευση είναι μια δύσκολη επιστήμη και μια υψηλή τέχνη. Στην επίσης δύσκολη περίπτωση της Χώρας μας με τους δανειστές της, πρέπει να βρεθεί λύση και όχι ρήξη. Μακάρι όσα είδαμε και ακούσαμε στις πρώτες συναντήσεις να αποτελούν το πρώτο μέρος μιας νέας ευρωπαϊκής συμφωνίας με περισσότερο χρόνο, χώρο και βιώσιμο χρέος, αντί για τη μέχρι σήμερα αποτυχημένη συνταγή της τρόικας, χρήμα για το χρέος και χάρη για τη Χώρα.
Αναντίρρητα επίσης προέχει ένα σαφές σχέδιο λύσεων για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την αγορά και τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα σχετικά με τη φορολογία, τη ρευστότητα, το ασφαλιστικό, την ανεργία, το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και την ασφάλεια των καταθέσεων.
Ο επιχειρηματικός κόσμος, αν και τελεί σε αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, εκτός από προσδοκίες, έχει και πολλές απαιτήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη σταθερή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα, τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, την ανασυγκρότηση του εμπορίου, της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας, καθώς και τη προσέλκυση και αξιοποίηση νέων επενδύσεων.
Επιπλέον, οι μικρομεσαίοι της αγοράς, έχοντας επωμιστεί σχεδόν όλο το βάρος της κρίσης, δικαίως προσδοκούμε να εφαρμοστεί άμεσα ένα ρεαλιστικό Πρόγραμμα Εθνικού Σχεδίου, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ανάκτηση της εργασίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας και την εφαρμογή των νόμων για τη ρύθμιση όλων των χρεών επιχειρήσεων και ιδιωτών.
Ειδικότερα, για τις επενδύσεις, επανειλημμένως έχουμε εκφράσει με σχετικά υπομνήματα ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών πρέπει να ακολουθεί το μοντέλο παραχώρησης της χρήσης λιμανιών και αεροδρομίων και όχι τη πώληση του εθνικού πλούτου. Στους αρμόδιους κρατικούς φορείς, προτείνουμε εκ νέου να εξετασθεί και να αντιμετωπισθεί μια σειρά ζητημάτων ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα: η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς με την εφαρμογή ενός νέου κώδικα δεοντολογίας, η δημιουργία του νέου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, που έχει καθυστερήσει σημαντικά, η εξυγίανση των οδικών και θαλάσσιων μεταφορών, η αξιοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα κίνητρα για την ανάπτυξη των εξαγωγών, η αναβίωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο Πέραμα, η περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας, η απρόσκοπτη συνέχιση των επενδύσεων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, η απόκτηση νέων, πλωτών δεξαμενών και η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Σήμερα, καθώς η Χώρα πασχίζει να αφήσει πίσω της τα σημάδια της παρατεταμένης, πρωτόγνωρης ύφεσης, έχει μόνο μια επιλογή: την εφαρμογή ενός νέου προτύπου παραγωγικής ανασυγκρότησης, με έμφαση στον ιδιαίτερα ευαίσθητο ιδιωτικό τομέα για τη μεγέθυνση της οικονομίας.
Ως εκ τούτου, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του παραγωγικού κόσμου, ζητάμε τη ταύτιση του Κυβερνητικού Προγράμματος με τις προεκλογικές εξαγγελίες για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και βεβαίως με βασική προτεραιότητα, την επίτευξη μιας βιώσιμης οικονομικής συμφωνίας με τους δανειστές μας, που θα ανταποκρίνεται στις Ευρωπαϊκές απαιτήσεις, αλλά και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Όσο η Ελλάδα θα βρίσκεται στο προσκήνιο της διεθνούς και ευρωπαϊκής επικαιρότητας, όσο η διαπραγμάτευση θα εκκρεμεί και όσο η πολιτική αμφισβήτηση θα μονοπωλεί τη καθημερινότητά μας, η οικονομία της αγοράς θα συνεχίζει να παραμένει σε αδράνεια. Μακάρι τα πρόσφατα χαμόγελα των εκπροσώπων της Κυβέρνησης στους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μην καταλήξουν σε κλάματα αύριο, για ένα λαό και μια χώρα που έχει περάσει πολλά, για να ποντάρει κόπους και θυσίες σε επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια.
Η εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης πρέπει να ολοκληρωθεί με συμφωνία για να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία και φυσικά μια ευρωπαϊκή λύση αποτελεί επιθυμία όλων μας.
Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει μια ουσιαστική τοποθέτηση από πλευράς κυβέρνησης και μια υπεύθυνη στάση από πλευράς αντιπολίτευσης. Το μήνυμα των μικρομεσαίων της αγοράς στη νέα Κυβέρνηση, αλλά και την Αντιπολίτευση είναι να συμφωνήσουν με τις εσωτερικές και κυρίως εξωτερικές εκκρεμότητες της χώρας μας, ώστε να επιτρέψουν στην ελληνική αγορά, μετά από δύο μήνες απραξίας, να δουλέψει ξανά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: