Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Προ αδιεξόδου οι ιδιοκτήτες ακινήτων – Αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 29/08/2016

Ανακοίνωση ΠΟΜΙΔΑ

Φορολογικό σοκ για μεγάλο αριθμό  φορολογουμένων προκάλεσε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2016, επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε σημερινή ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα παράλογα αυξημένα ποσά που τους ζητούνται να πληρώσουν. Επίσης απαριθμεί τις έξι συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν έως και 25 % υψηλότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Και τονίζει ότι εμφανίζονται μικρές μειώσεις μόνον σε φορολογούμενους οι οποίοι ούτως ή άλλως είχαν πολύ χαμηλές φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ έχουν στοχοποιηθεί οι ήδη βαρύτατα φορολογούμενοι πολίτες.

Η ΠΟΜΙΔΑ διοργανώνει για τα μέλη της ειδικό ενημερωτικό σεμινάριο για τον ΕΝΦΙΑ, την ερχόμενη Πέμπτη 8/9, (17.00 -19.30) στην αίθουσα εκδηλώσεων των γραφείων της, (Σοφοκλέους 15 και Αιόλου, 4ος όροφος), με κύριο εισηγητή τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Γιώργο Κορομηλά και τους συνεργάτες του. Θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων οδηγίες και συμβουλές για τη διόρθωση λαθών στα αναρτηθέντα εκκαθαριστικά, οι δυνατότητες ρύθμισης οφειλών από ΕΝΦΙΑ και όλα τα συναφή ζητήματα, και με δωρεάν συμμετοχή. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία της ΠΟΜΙΔΑ, τηλ. 2103213211, www.pomida.gr

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει:

Ιδιαίτερα οδυνηρές εκπλήξεις επιφυλάσσουν τα αναρτηθέντα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ 2016 σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, οι οποίοι δεν πρόκειται να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα παράλογα αυξημένα ποσά που τους ζητούνται να πληρώσουν. Από τα εκκαθαριστικά αυτά προκύπτει ότι  οι εφετεινές ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ εμφανίζουν μικρές μειώσεις μόνον σε φορολογούμενους οι οποίοι ούτως ή άλλως είχαν πολύ χαμηλές φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ έχουν στοχοποιήσει ως θύματά τους τους ήδη βαρύτατα φορολογούμενους πολίτες, και ιδιαίτερα  τις εξής κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων:

  1. Τους φορολογούμενους που υπάγονται και σε συμπληρωματικό φόρο γενικά, από τη μείωση του αφορολογήτου αλλά και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
  2. Τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων (αύξηση 25%).
  3. Τους ιδιοκτήτες των πλήρως απαξιωμένων αστικών οικοπέδων, (αύξηση 23-25%).

4.Τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 4.000€/τ.μ. στις οποίες ουδεμία μείωση πραγματοποιήθηκε, αν και οι πραγματικές τιμές στις περιοχές αυτές έχουν υποστεί και την πιο δραματική μείωση σε σχέση με τις αντικειμενικές.

5.Τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές όπου έγιναν μειώσεις τιμών ζώνης, χωρίς όμως να αλλάξουν τα κλιμάκια του κύριου φόρου. Για παράδειγμα αν η τιμή ζώνης από 2.000€/τ.μ μειώθηκε σε 1.650€/τ.μ, ή από 1500€/τ.μ σε 1.250€/τ.μ, ουδεμία απολύτως μείωση έγινε στον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ.

  1. Τις επιχειρήσεις, σωματεία, ιδρύματα κλπ. νομικά πρόσωπα λόγω φορολόγησης των ιδιοχρησιμοποιουμένων κτισμάτων και προσαύξησης του συμπληρωματικού φόρου τους.

Η χαριστική βολή αναμένεται να δοθεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να εξαγγελθεί η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ακόμη ληστρικότερο ΦΑΠ, ο οποίος, με πρόσχημα κάποιο αφορολόγητο όριο για πρώτη κατοικία, θα πολλαπλασιάσει τις φορολογικές υποχρεώσεις των ήδη επιβαρυμένων πολιτών και θα τους οδηγήσει σε πλήρη στάση πληρωμών.

Απάντηση