Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και η Περιφέρεια Αττικής

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 21/03/2021

Πρωτότυπη διαδικτυακή δράση στις 6 μμ, με συμβούλους και προσωπικό!

|> Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η σημερινή και η Περιφέρεια Αττικής την τιμά με ένα ειδικό και πρωτότυπο αφιέρωμα η νεοσύστατη επιτροπή Πολιτισμού με επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Βιδάλη.

Στη δράση που γίνεται στις 6 το απόγευμα και θα μεταδοθεί από τον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής και το Youtube, θα συμμετέχουν σύμβουλοι της Περιφέρειας που έχουν σχέση με την Τέχνη αλλά και μέλη του διοικητικού προσωπικού με καλλιτεχνικές γνώσεις, όπου μέσα στο χώρο εργασίας τους, θα διαβάζουν ή θα τραγουδούν από ένα ποίημα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής έχει πρόεδρο τη ν αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Βιδάλη και τακτικά μέλη είναι οι: Αδαμοπούλου Γεωργία, Βάρσου Μαργαρίτα, Βλάχος Γεώργιος, Βοϊδονικόλας Σταύρος, Δαλιάνη Φωτεινή, Κουτσογιαννόπουλος Θεόδωρος, Λεονάρδου Πολυτίμη, Μπαρμπαγιάννη Ευγενία, Ρασσιάς (Ρώμας) Χαράλαμπος (Χάρης), Γιομπαζολιάς Γεράσιμος, Λυμπέρη Ελένη, Δημητρίου Γεώργιος, Τζήμερος Γλαύκος Αθανάσιος.

Από την Περιφέρεια Αττικής, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαίρη Βιδάλη, η Περιφέρεια Αττικής γιορτάζει το κορυφαίο αυτό είδος πνευματικής δημιουργίας με έναν ξεχωριστό τρόπο.

Άνθρωποι της Περιφέρειας – περιφερειακοί σύμβουλοι, στελέχη, εργαζόμενοι, συνεργάτες – που ασχολούνται με τη συγγραφή, τη μουσική, την υποκριτική, διαβάζουν τους αγαπημένους τους στίχους σε ένα βίντεο που δημιουργήθηκε με αγάπη και μεράκι. To σχετικό Βίντεο μπορείτε να δείτε μετά τις 6 σήμερα το απόγευμα στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=ZPrE3vx32zc.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τη σχετική πρωτοβουλία ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, μια μεγάλη γιορτή του Πολιτισμού, που – όχι τυχαία – καθιερώθηκε το 1999 από την UNESCO μετά από εισήγηση του Έλληνα Πρέσβη στον Οργανισμό, Βασίλη Βασιλικού. Και λέω όχι τυχαία, καθώς η ποίηση είναι το είδος λόγου που ανέδειξε τον Ελληνικό Πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου. Από τον Όμηρο και τον Ησίοδο ως τη βυζαντινή υμνογραφία, από τον Σολωμό και τον Κάλβο ως τον Καβάφη, τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Ρίτσο, οι Έλληνες ποιητές διαχρονικά χάρισαν αριστουργηματικές δημιουργίες που σημάδεψαν και πολλές φορές καθόρισαν όχι μόνο τον Ελληνικό, αλλά και τον παγκόσμιο πνευματικό ορίζοντα. Όχι τυχαία επίσης, είναι η επιλογή να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συμβολίζει τη μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη, από το σκοτάδι στο φως και την αναγέννηση της φύσης. Εξάλλου, αυτή δεν είναι και η ουσιαστική προσφορά της ποίησης; Να μας χαρίζει το φως, την πραγματική χαρά της ζωής, να ανθίζει τη σκέψη μας και να μπολιάζει με πολύτιμες ιδέες το μυαλό και την καρδιά κάθε ανθρώπου. Ο Ντελακρουά είχε πει ότι δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση. Ας προσθέσουμε: δεν υπάρχει ζωή χωρίς ποίηση».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαίρη Βιδάλη, δήλωσε:

«Η ποίηση είναι ίσως το μοναδικό είδος λόγου, για το οποίο δεν υπάρχει ένας σαφής ορισμός. Και αυτό, γιατί την ποίηση την καταλαβαίνουμε με την καρδιά, χωρίς τους περιορισμούς και τα στεγανά της λογικής. Μόνο έτσι μπορούμε να ζήσουμε τη μαγεία της. Ας αφήσουμε, λοιπόν, αυτή τη μαγεία να γεμίσει τη ζωή μας. Όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα του χρόνου. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συναδέλφους και τα στελέχη της Περιφέρειας που συμμετείχαν σε αυτή τη πρωτοβουλία μας.

 Αφήνοντας για λίγο ο καθένας και η καθεμία τα καθημερινά τους καθήκοντα, μας θυμίζουν ότι η ποίηση ενώνει, ομορφαίνει τη ζωή, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και υψηλές αξίες για να παλέψουμε για το καλύτερο».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: