Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πρόστιμο 400 ευρώ για τα παράνομα ‘’No Parking’’ και τα… καφάσια!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 26/03/2024

Απαγορεύεται η ‘’δεσμευμένη’’ θέση στάθμευσης χωρίς άδεια από τον Δήμο και την Τροχαία

Τ/Π |> Μία ανάρτηση στο car&moto, που αφορά τις παράνομες κρατήσεις θέσεων για στάθμευση των αυτοκινήτων, ήρθε να αναδείξει αυτό το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει (και) ο Πειραιάς. Ένα πρόβλημα το οποίο επιλύεται σε χρόνο μηδέν, εάν και εφ’ όσον υπάρξει η βούληση από την Δημοτική Αρχή.

Βέβαια, ίσως δυσανασχετήσουν κάποιοι δημότες, αλλά θα ελευθερωθούν εκατοντάδες θέσεις πάρκινγκ! Ο νόμος υπάρχει και το πρόστιμο των 400 ευρώ είναι δεδομένο!

Προς ενημέρωση, η ανάρτηση τού car&moto, με τίτλο ‘’400 ευρώ πρόστιμο αν βάλεις αυτό το σήμα – Τι πρέπει να ξέρουν όσοι το χρησιμοποιούν’’, αναφέρει:

Τα αυτοκίνητα πληθαίνουν αλλά οι θέσεις στάθμευσης παραμένουν οι ίδιες. Μπορείτε άραγε να ‘’κρατήσετε’’ μια θέση για εσάς βάζοντας πινακίδα ‘’No Parking’’, χωρίς να τιμωρηθείτε με πρόστιμο;

Μερικοί οδηγοί, απελπισμένοι από το γεγονός ότι δεν έχουν πού να αφήσουν το αυτοκίνητό τους το βράδυ, καταλήγουν να κρατούν μια ‘’δεσμευμένη’’ θέση στάθμευσης χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα και μη γνωρίζοντας ότι μπορεί να καταλήξουν να έχουν προβλήματα με το νόμο.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ορισμένοι οδηγοί αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη θέση στάθμευσης έξω από το σπίτι τους. Και το κάνουν, είτε τοποθετώντας εμπόδια στο οδόστρωμα ή ακόμα τοποθετώντας πινακίδες ‘’No Parking’’ που βρίσκουν στην αγορά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στόχος των συγκεκριμένων οδηγών είναι να μην επιτρέψουν σε άλλον να παρκάρει το αυτοκίνητό του εκεί, αλλά ξεχνούν ότι αυτή η τακτική τιμωρείται από τον νόμο.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων στον δημόσιο δρόμο ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτό, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά από την γνώμη των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών.

Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος μπροστά από την ιδιοκτησία μας είναι δημόσιος και όποιος δεν συμμορφώνεται με την παραπάνω διάταξη τιμωρείται σύμφωνα με τον K.Ο.Κ. με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για αυτόν που έχει βάλει παράνομα πινακίδα ‘’No Parking’’ χωρίς να τη δικαιούται ή να μην έχει πάρει άδεια από τον Δήμο και την Τροχαία.

Για να παρθεί μια τέτοια άδεια, θα πρέπει να κατατεθεί το αρχιτεκτονικό σχέδιο της οικοδομής, να επιβεβαιωθεί η νομιμότητα του αιτήματος, να πάρει αριθμό αδείας και να εγκριθεί από την Τροχαία. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι παράνομη η τοποθέτησή της.

Ας σημειωθεί ότι κατά καιρούς ο ‘’Τ/Π’’ έχει προβεί σε σχετικά φωτορεπορτάζ, αλλά ίσως δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι. Τώρα ίσως ενημερωθούν…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: