Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πώς περιγράφει την αθηναϊκή Belle Époque ένας bon viveur

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 18/01/2018

Ένα βιβλίο-μαρτυρία του Μίλτου Λιδωρίκη για την Αθήνα μιας “άλλης” εποχής…

|> Με ορμητήριο το πατρικό του σπίτι της Πανεπιστημίου 10 και σκηνικό ζωής τους δρόμους και τα κτίρια, τα καφενεία, τα θέατρα, τα κοσμικά σαλόνια, τους χορούς και τα καμπαρέ της πόλης, ο Μίλτος Λιδωρίκης συνομίλησε με τους γραφικούς καθημερινούς τύπους, τον απλό κόσμο αλλά και τους συγγραφείς και τους καλλιτέχνες, γνώρισε τους βασιλιάδες, πρίγκιπες και αυλικούς, τους αριστοκράτες, τους συγγενείς αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, τους διαπρεπείς πολιτικούς, ποιητές, συγγραφείς, τους ηθοποιούς και τους επιστήμονες, τις κομψές Αθηναίες καλλονές και τις φανταχτερές κοκότες.

Ο αξιαγάπητος… Μερτιάδης των κατοίκων του Λιδωρικίου, έζησε, γεύτηκε και λάτρεψε την αντιφατική Αθήνα της Μπελ Επόκ μεταφέροντας κατά τον Άγγελο Τερζάκη παντού ένα ξεχείλισμα ζωής, μια φλόγα, έναν ενθουσιασμό όλο νειάτα. Αυτή η ατμόσφαιρα διαποτίζει το παρόν οδοιπορικό, που αποτελεί ένα μοναδικό χρονικό ζωής αλλά και μια πολύτιμη μαρτυρία της μεταμόρφωσης της Αθήνας σε μεγαλούπολη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ποιός ήταν Μιλτιάδης Γ. Λιδωρίκης

Γεννήθηκε στο Κροκύλειο Φωκίδας το 1871. Γόνος οικογένειας αγωνιστών του ’21, μυημένων στη Φιλική Εταιρεία, είχε γαλουχηθεί με το όραμα της Μεγάλης Ιδέας και πήρε μέρος ως εθελοντής στους πολέμους του 1897 και του 1912.

Υπήρξε διακεκριμένος θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, λογοτέχνης, δημοσιογράφος και πολιτικός της γενιάς του 1890, κυρίως όμως ο… «αγαπημένος Μίλτος της Αθήνας των “ωραίων ημερών” και των κοσμικών σαλονιών»! Σπούδασε νομικά, εκλέχτηκε βουλευτής το 1906 και το 1910 και διετέλεσε διευθυντής της Βουλής. Και ακόμα υπήρξε:

  • Ιδρυτής του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου,
  • Από τους ιδρυτές της Εταιρείας Ελληνικού Θεάτρου και καθηγητής της αντίστοιχης θεατρικής σχολής.
  • Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
  • Προσωπάρχης του Εθνικού Θεάτρου.
  • Χρονικογράφος εφημερίδων.
  • Συγγραφέας είκοσι θεατρικών έργων (δράματα, κωμωδίες και επιθεωρήσεις) καθώς και δύο μυθιστορημάτων. Μεταξύ αυτών η πιο πολυδάπανη επιθεώρηση στα ελληνικά χρονικά “Ξιφίρ Φαλέρ” (1916), που σκηνοθέτησε ο ίδιος και έγραψε μαζί με τον Γεώργιο Πωτ και τον Νικόλαο Λάσκαρη. Σημείωση: Ελληνικός Μουσικός Θίασος στο θέατρο Φαλήρου την 16.06.1916 με 133 παραστάσεις. Σκηνοθέτης ο Μιλτιάδης Λιδωρίκης. Αναπαραστάσεις αποκριάτικων χορών και γλεντιών με μεταμφιέσεις υπήρχαν στην β’ πράξη. Σατιρίζονται οι Γούναρης, Ράλλης και Σκουλούδης. Θεαματικές σκηνογραφίες που ανεβάζουν τους θεατές στο “νεφελοδρόμιον” του αρχαίου Ολύμπου. Περίφημος ο Χορός των Πέπλων με νύμφες, σάτυρους και αρχαία πνεύματα. Στο τέλος της β’ πράξης υπήρχε θεαματική παρέλαση των Ελλήνων στρατιωτών όλων των εποχών από το 1821 μέχρι τον “μελλοντικόν στρατιώτην του “Ελληνικού Βυζαντίου” με βήμα στο βασιλικό θούριο “Υου Αητού ο Γιός”. Έλαβαν μέρος οι Ένκελ, Έλσα Δράμαλης, Γ Βάλβη, Ντόρα Δαμάσκος, Ε Δαμάσκου, Δαναή Λεό, Νόρα Δαμάσκου, Ξένη Βαλτετσιώτη, Ρεβέκκα.

Ο Μιλτιάδης Λιδωρίκης, ο οποίος απεβίωσε το 1951 σε ηλικία 80 ετών, είχε δύο γιους, τον Γιώργο και τον Αλέκο (1907-1988)– τον αξέχαστο μεγάλο δημοσιογράφο, λογοτέχνη και θεατρικό συγγραφέα.

> Μίλτος Λιδωρίκης “ΕΖΗΣΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΜΠΕΛ ΕΠΟΚ” (150 εικόνες Αρχείου Αλ. Λιδωρίκη και από τον Τύπο της εποχής)
Εκδόσεις Polaris – Τιμή: € 20.00

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: