Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πώς εξαρθρώθηκε το διεθνές κύκλωμα κοκαΐνης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 06/09/2015

Από: zougla.gr

Διεθνές κύκλωμα κοκαΐνης το οποίο μετέφερε διά θαλάσσης, μέσω εμπορευματοκιβωτίων, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική σε χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, εξαρθρώθηκε από τις Αρχές.

Κατασχέθηκαν 27 κιλά κοκαΐνη, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ! «Πρωταγωνιστικό» ρόλο στη νέα υπόθεση λευκού θανάτου έπαιζε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πρώην μοντέλο, το όνομα του οποίου μεσουρανούσε την πρώτη δεκαετία του 2000. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο εν λόγω συλληφθείς συνεργαζόταν με ακόμη δύο άτομα, ένα από τη Γουιάνα και ένα από την Ολλανδία, τα οποία αναζητούσαν νέες διόδους εισαγωγής της κοκαΐνης στην Ελλάδα.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το Γραφείο D. E. A. της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το Σ.Δ.Ο.Ε., ενώ κατασχέθηκαν 27 κιλά κοκαΐνη, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ!

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με τις ανωτέρω Υπηρεσίες, στοΗ διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται, στο πλαίσιο και της διεθνούς συνεργασίας, προς αποκάλυψη και άλλων μελών της εγκληματικής οργάνωσης στην Ελλάδα, τη Γουιάνα και την Ολλανδία πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης για εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε από χώρες παραγωγής κοκαΐνης σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μεγάλες ποσότητες της εν λόγω ναρκωτικής ουσίας, κατάφερε έπειτα από εμπεριστατωμένες και συστηματικές έρευνες να ταυτοποιήσει τα μέλη της οργάνωσης και να διακριβώσει τον τρόπο και τη μεθοδολογία δράσης τους.

Όπως προέκυψε, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο 48χρονος από τη Γουιάνα, δραστηριοποιούμενος κυρίως στην Ολλανδία με ορμητήριο τη Γουιάνα, και ο 38χρονος στην Ελλάδα αναζητούσαν τη διάνοιξη διόδων εισαγωγής κοκαΐνης στη χώρα μας και την εγκαθίδρυση δικτύου, με δυνατότητα συναλλαγών με τη Γουιάνα, για τη συνεχή αποστολή ποσοτήτων κοκαΐνης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές του καλοκαιριού, κατόπιν συνεννοήσεων μεταξύ των μελών του κυκλώματος στη Γουιάνα και την Ελλάδα, απεστάλη με πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κοντέινερ έμφορτο με νόμιμο φορτίο ΣΚΡΑΠ, το οποίο αφίχθη στον λιμένα Πειραιά και αποτελούσε δοκιμαστική αποστολή, εκ μέρους του εγκληματικού δικτύου, εν όψει της εισαγωγής κοκαΐνης στην Ελλάδα.

Την 29-8-2015 αφίχθησαν στο λιμάνι του Πειραιά ακόμη δύο εμπορευματοκιβώτια με φορτίο επίσης ΣΚΡΑΠ, εκ των οποίων το ένα περιείχε ποσότητα κοκαΐνης, επιμελώς κρυμμένη σε διαφορικά-άξονες οχημάτων, που είχαν ειδικώς μετασκευαστεί στο εσωτερικό τους για τον σκοπό αυτό.

Την Παρασκευή καθορίστηκε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης η εξαγωγή των ποσοτήτων της κοκαΐνης, από τις προαναφερόμενες ειδικές κρύπτες, σε αποθηκευτικό χώρο στον Ασπρόπυργο, όπου είχαν μεταφερθεί όλες οι αφιχθείσες ποσότητες του σκραπ.

Για τον σκοπό αυτό μετέβησαν στις παραπάνω αποθήκες ο 38χρονος και ο 38χρονος υπήκοος Ολλανδίας, οι οποίοι συνελήφθησαν, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, κατά τον χρόνο εξαγωγής και παραλαβής της κοκαΐνης.

Κατά την έρευνα, εντός τεσσάρων διαφορικών αξόνων οχημάτων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 27 κιλά και 170 γραμμάρια κοκαΐνη, κατανεμημένα σε 13 ανισοβαρείς νάιλον συσκευασίες, απολύτως προσαρμοζόμενες σε κάθε διαφορικό άξονα.

Παράλληλα, την ίδια ώρα συνελήφθη σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και ο 48χρονος υπήκοος Γουιάνα, οργανωτικό μέλος της μεταφοράς, ο οποίος είχε αφιχθεί προ διημέρου στην Ελλάδα για την επίβλεψη της παραλαβής των ναρκωτικών, την ενημέρωση των υπόλοιπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης στη Γουιάνα και τον διακανονισμό της περαιτέρω διακίνησής τους.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα χρηματικά ποσά των 1.365 ευρώ, των 3.100 δολαρίων Η.Π.Α και των 1.00 δολαρίων Γουιάνα.

Η αξία της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ.

Από την ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργάνωσης, τον διεθνή χαρακτήρα και τη μεθοδολογία δράσης της (χρησιμοποίηση του συστήματος διεθνών θαλάσσιων μεταφορών και διακίνησης προϊόντων, χρήση διαύλων παραπλανήσεως των Αρχών, χρησιμοποίηση αποθηκευτικών χώρων και μέσων μεταφοράς των ναρκωτικών καθώς επίσης και ειδικώς επιλεγμένων υλικών συγκαλύψεως (μέσω ΣΚΡΑΠ), προκύπτει ότι τα μέλη του κυκλώματος είχαν καταρτίσει εξειδικευμένη υποδομή, που αποσκοπούσε στη διαρκή εγκληματική τους δράση και την αποκόμιση μεγάλων κερδών.

Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται, στο πλαίσιο και της διεθνούς συνεργασίας, προς αποκάλυψη και άλλων μελών της εγκληματικής οργάνωσης στην Ελλάδα, τη Γουιάνα και την Ολλανδία.

Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: