Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πώς μας την έστησαν γερμανικές, γαλλικές και ολλανδικές τράπεζες

ΕΛΛΑΔΑ στις 20/03/2015

Με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, που προβάλλει στο εξώφυλό του, κυκλοφορεί σήμερα το περιοδικό “Επίκαιρα“. Τίτλος ¨Πώς μας την έστησαν γερμανικές, γαλλικές και ολλανδικές τράπεζες” και υποσημείωση “Παράνομο το 60% του δημόσιου χρέους“.

Το ρεπορτάζ, που υπογράφει ο Μιχάλης Ψύλλος, στηρίζεται σε δηλώσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών των Παρισίων Μισέλ Χουσόν και του Ζαν Γκαντρέ που είναι ο επίτιμος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Λιλ.

Μεταξύ άλλων, ο Μισέλ Χουσόν, δηλώνει: «Μπορεί επισήμως ένας στους τρεις Έλληνες να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Μπορεί ένα στα δύο νοικοκυριά στην Ελλάδα να μην καταφέρνει να βγάλει το δεκαπενθήμερο. Μπορεί η νέα γενιά να παίρνει τον δρόμο της ξενιτιάς για ένα μεροκάματο, αλλά όλα κι όλα: ο μηχανισμός στήριξης… έσωσε τη χώρα!». Και με ειρωνική διάθεση ο Γάλλος οικονομολόγος, ξιφουλκεί εναντίον των δανειστών της Ελλάδας, λέγοντας:

michel housson

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών των Παρισίων, Michel Housson

 

«Το 56% του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι παράνομο. Το ήμισυ του ελληνικού χρέους που αποκτήθηκε πριν από την κρίση, από το 1988 ως το 2000, οφειλόταν σε υπέρογκα επιτόκια και στη μείωση των κρατικών εσόδων από το 2000 λόγω της φορολογικής αμνηστίας προς τους πλουσίους. Αν δεν υπήρχαν οι δύο αυτοί παράγοντες, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αντιστοιχούσε μόλις στο 49% του ΑΕΠ το 2007, αντί του 103% που ήταν. Μπορεί, λοιπόν, να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το 56% του ελληνικού χρέους που αποκτήθηκε πριν από την κρίση ήταν παράνομο».

Από την πλευρά του ο Ζαν Γκαντρέ, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει: «Περισσότερο από το μισό του συσσωρευμένου χρέους το 2007 είναι παράνομο, όπως παράνομο είναι και το σύνολο σχεδόν της αύξησης του χρέους από το 2007. Σύμφωνα με κάποιες προσεγγίσεις, το παράνομο χρέος θα μπορούσε να αποτελεί το 120%-130% του τρέχοντος ΑΕΠ ή περίπου το 70% του συνολικού ελληνικού δημόσιου χρέους».

Τις δηλώσεις των δύο Γάλλων οικονομολόγων, συνοδεύουν συνταρακτικά στοιχεία, από γεγονότα, που έχουν συμβεί από το 1981 και εντεύθεν…

Περισσότερα στα… περίπτερα!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: