Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Ραπόρτο” του υπουργείου Ναυτιλίας για το τι ακριβώς συνέβη σήμερα στο λιμάνι

ΕΛΛΑΔΑ στις 06/04/2016

Μήνυμα προς… ανεύθυνους!

Ανακοίνωση για την σημερινή “επεισοδιακή” ημέρα στο λιμάνι του Πειραιά, εκδόθηκε στις 10:30 το βράδυ, από το Γραφείο ΜΜΕ και Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Ναυτιλίας,  με θέμα “Το πραγματικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, για την ενημέρωση προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά“.

Η ανακοίνωση, επί λέξει, αναφέρει:

Όπως είναι ήδη γνωστό, σήμερα το πρωί, επισκέφθηκαν το λιμάνι του Πειραιά, ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού & Κοινωνικής Συνοχής κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Συντονιστής του Επιχειρησιακού σχεδίου για το προσφυγικό κ. Γιάννης Ταφύλλης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής & Προσφυγικής Πολιτικής κ. Τζανέτος Φιλιππάκος.

Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η ενημέρωση των προσφύγων και των μεταναστών για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν και η κατανόηση από αυτούς, της ανάγκης μετακίνησής τους σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Από την πλευρά του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, στην κυβερνητική αντιπροσωπεία συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιάννης Θεοτοκάς, ο οποίος μαζί με τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη, το Διοικητή της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχο Αθανάσιο Ντούνη και τον κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά Αρχιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Λεοντάρα, υποδέχθηκαν του τρεις Γενικούς Γραμματείς & τους συνόδευσαν σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους.

Η προσπάθεια αυτή συνεχούς ενημέρωσης των παραμενόντων στο λιμάνι, θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και σε συνδυασμό με το άνοιγμα νέων κέντρων φιλοξενίας, θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να πειστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον η μετακίνησή τους και ότι σε κάθε περίπτωση, με ορίζοντα τις επόμενες 10-15 μέρες, θα πρέπει μέρα με τη μέρα να εγκαταλείπουν το λιμάνι. Με σταθερό σχέδιο, αλλά και δημοκρατική ευαισθησία και με άμεση επιδίωξη σε πρώτη φάση να εκκενωθεί η Πύλη Ε3 και να αποδοθεί στον Ο.Λ.Π. και όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να εγκατασταθούν στα κέντρα φιλοξενίας, όπου εκεί και μόνον εκεί, θα μπορούν πραγματικά να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Όσο για το επεισόδιο καθιστικής διαμαρτυρίας με προβολή του αιτήματος για άνοιγμα των συνόρων, όπως αναφέρθηκε και στο μεσημεριανό Δελτίο Τύπου, αυτό κράτησε περίπου 15 λεπτά, συμμετείχαν σε αυτό λίγες δεκάδες ανθρώπων, από τις εκατοντάδες που συμμετείχαν στην ενημέρωση και στο διάλογοκαι έληξε ομαλά, χάρις στην ψυχραιμία και τον υψηλό επαγγελματισμό του Λιμενικού Σώματος, που γνωρίζει πολύ καλά να εκτονώνει τέτοια επεισόδια κι όχι να τα γενικεύει. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη συνέχεια της επίσκεψης της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις άλλες Πύλες, επί 4 ώρες περίπου, δε συνέβη το παραμικρό επεισόδιο. Για την απαράδεκτη πράξη του πρόσφυγα πατέρα σε βάρος του βρέφους του, έχει γίνει ήδη αναφορά σε προηγούμενη ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος Ήδη, μετά από εισαγγελική εντολή, διενεργείται προανάκριση.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα, όσων συνέβησαν σήμερα στο λιμάνι, στη διάρκεια της πεντάωρης περίπου επίσκεψης της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο. Κάθε άλλη παραπληροφόρηση και προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τεχνικής ανησυχίας, για δήθεν επικείμενη βίαιη εκκένωση του λιμανιού, μόνο τα συμφέροντα των προσφύγων αλλά και της χώρας δεν εξυπηρετούν. Το ίδιο ισχύει και για όσους -ελάχιστους ευτυχώς- επιμένουν ανεύθυνα να καλλιεργούν κλίμα προσδοκίας, ότι δήθεν τα σύνορα θα ανοίξουν.

Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε όλοι, ότι το να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά είναι εύκολο, αλλά είναι επικίνδυνη πράξη.

Απάντηση