Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πανσέληνος απόψε, μετά έκλειψης, καύσωνος και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα

FLASH στις 07/08/2017

Πού και τί!

Τ/Π |> Πανσέληνος με έκλειψη απόψε και 115 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία ανά την Ελλάδα, θα παραμείνουν με ανοιχτές πόρτες έως αργά τη νύχτα, προκειμένου να… σεληνιαστούμε σε ειδυλλιακά πλην καυτά -λόγω της ζέστης- περιβάλλοντα. Από το 2002 και… εντεύθεν μας έχει γίνει συνήθεια να ρομαντζάρουμε με την πανσέληνο. Όμως ο άνθρωπος δεν περίμενε το 2002 για να γίνει… μοδάτος, καθώς πάντα εκστασιαζόταν με το φεγγάρι, είτε με το “φεγγαράκι μου λαμπρό φέγγε μου να περπατώ“, είτε με  “το φεγγάρι είναι κόκκινο” ή και… χάρτινο!

Επίκεντρο του αποψινού ενδιαφέροντος αποτελεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο το οποίο θα παραμείνει και αυτό ανοιχτό, για την παρατήρηση της έκλειψης, στον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, από τις 20:30 έως τις 22:30. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης έγκειται στο ότι η Σελήνη θα βρεθεί σε μερική έκλειψη, καθώς θα εισέλθει μερικώς στην σκιά της Γης και θα σκιαστεί μικρό μέρος της επιφάνειάς της.

Αν και βεβαίως η πανσέληνος δεν είναι η καταλληλότερη περίοδος για παρατήρηση της Σελήνης μέσα από ένα τηλεσκόπιο (λόγω της μεγάλης της λαμπρότητας) το θέαμα της ολόγιομης σελήνης μαγεύει κάθε παρατηρητή του ουρανού, ακόμα και όταν πραγματοποιείται με γυμνό οφθαλμό.

Η μερική έκλειψη αρχίζει στις 20:23 όπου η Σελήνη βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα, στις 21:22 πραγματοποιείται το μέγιστο του φαινομένου και στις 22:18 ολοκληρώνεται η φάση της μερικής έκλειψης, καθώς η Σελήνη θα έχει βγει από την σκιά της Γης.

Εκδηλώσεις

Όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, στους 93 από τους 115 θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικά δρώμενα (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, θέατρο σκιών κ.ά.), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Εκδηλώσεις λόγω της πανσελήνου θα πραγματοποιηθούν και σε άλλους χώρους, όπως π.χ.

  • Στον χώρο του Αγίου Νικολάου Ραφήνας, με  την Ορχήστρα Κλασικής Μουσικής «Ρωμάνα» που θα παρουσιάσει κλασική μουσική και τραγούδια της Κωνσταντινούπολης -δημιουργίες των Ρωμιών της Πόλης (17ος – 20ός αι.). Την ορχήστρα διευθύνει ο Μανώλης Καρπάθιος και στο τραγούδι σολίστες είναι ο Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γρηγόρης Νταραβάνογλου και η Μικρασιάτισσα Μαρίνα Μανωλάκου.
  • Στον μαγευτικό Μόλυβο της Λέσβου, όπου ο διάσημος κιθαριστής Στέλιος Γκόλγκαρης θα συμπράξει με την Κιθαριστική Ορχήστρα της Ακαδημίας, υπό την διεύθυνση του συνθέτη – κιθαριστή και παιδαγωγού Βαγγέλη Μπουντούνη.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ (αύλειος χώρος)

“Μελωδίες στην Πανσέληνο” με τη σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου με το μουσικό σύνολο “The Underground Youth Orchestra”. Έναρξη 21.00.  Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός έως τις  23:30.

Και…

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Μουσική εκδήλωση με την Ανδριάννα Μπάμπαλη και το κουαρτέτο Quarderinas Quartet. “Quarderinas Moonlight Stories”. Ώρα 21.00, με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Μουσείων Εστίαση Α.Ε.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό πέραν του ωραρίου του από τις 20.00 έως τις 24.00. “Νυχτερινές Ιστορίες” (20.00-21.30): αρχαιολόγοι του μουσείου και ξεναγοί αφηγούνται… “Στον κήπο του Μουσείου” (21.30-23.00): συναυλία έντεχνης μουσικής με την Ηρώ Σαϊα στο αίθριο του Μουσείου.

ΕΦΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
19.00 – 20.00. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Βραυρώνας. 20.00-21.00 Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας. 21.00-23.00 Συναυλία του μουσικού σχήματος “Χειμερινοί Κολυμβητές” στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Συνδιοργάνωση με το Δήμο Μαρκοπούλου
Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως τις 24.00.

ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝ
Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Κεραμεικού
Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπιείου – Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20.00-22.00.
Ναός Αγίου Γεωργίου (Ομορφοκκλησιά) Γαλατσίου
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων
Αρχαιολογικός χώρος Κρήνης Θεαγένους στα Μέγαρα
Αρχαιολογικός χώρος Αφαίας, Αίγινα – Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός χωρίς εκδηλώσεις από 21.00 έως 23.30.

Απάντηση