Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τριήμερο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Πολιτισμού για την Ελευθερία

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 04/03/2022

Σήμερα, αύριο και την Κυριακή 18 ελληνικές παραγωγές θα ταξιδέψουν τον Ελληνικό Πολιτισμό σε Αμερική, Ευρώπη κ.α.

|> Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, εορτάζοντας τα 90 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα, εμπνέεται από την επέτειο των 200 χρόνων για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ξεκινά το έτος εορτασμού της επετείου του με ένα Αφιέρωμα Πολιτισμού στην Ελευθερία (Cultural Tribute to Liberty), που διοργανώνει με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού του και με τη γενναιόδωρη συμμετοχή έγκριτων φορέων, ιδρυμάτων και καλλιτεχνών.

Σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, σημειώνεται: «Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και του αγώνα της ανεξαρτησίας ήταν ένα ιστορικό γεγονός που εορτάστηκε σε όλο τον κόσμο από ανθρώπους που μοιράζονται τις βαθιές αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δέσμευσης για την οικοδόμηση μιας καλύτερης ζωής. Σε έναν κόσμο μεγάλων και συνεχώς αναδυόμενων νέων προκλήσεων, το μήνυμα της ενότητας για την επιδίωξη ενός καλύτερου αύριο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Αυτό που ξεκίνησε ως εορτασμός των διακοσίων ετών, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει ως φάρος, υπενθυμίζοντας σε όλους μας αξίες και αρχές, που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για να προχωρήσουμε μπροστά. Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού (Cultural Committee) (εδώ) προσωπικότητες με όραμα και αξίες πιστεύουν ότι το πολιτιστικό προϊόν, παλαιότερο και νεότερο, είναι το μεγάλο ανταγωνιστικό προϊόν της Ελλάδας. Το προϊόν που βγάζει ασπροπρόσωπη την Ελλάδα στο εξωτερικό και γι’ αυτό πρέπει να βαδίσει χέρι-χέρι με την υγιή επιχειρηματικότητα».

> Χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες από όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας – με υπότιτλους στα αγγλικά ή στα ελληνικά – με live streaming links, το Φεστιβάλ θα μεταδίδεται ζωντανά, δωρεάν, επί τρεις μέρες, σήμερα (Παρασκευή) και το Σαββατοκύριακο (4,5,6 Μαρτίου), σε δύο διαφορετικές προβολές κάθε μέρα. Οι ώρες έναρξης για κάθε παραγωγή και κάθε ημέρα εμφανίζονται στο πρόγραμμα (εδώ) τόσο σε ζώνες ώρας της Ευρώπης: έναρξη 6μμ το απόγευμα, όσο και των ΗΠΑ: έναρξη 12 τα μεσάνυχτα.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

  • Διαλέξεις με τους ιστορικούς: Μαρία Ευθυμίου, Στέφανο Καβαλλιεράκη, Χαράλαμπο Μελετιάδη.
  • Εικονικές Ξεναγήσεις σε εκθέσεις με θέμα το 1821 και τους Αμερικανούς Φιλέλληνες.
  • Ντοκιμαντέρ για τα ορφανά του 1821.
  • Συζήτηση: η Ξένη Μπαλωτή, ο Νίκος Καραπιδάκης, ο Πέτρος Πιζάνιας και ο Γιάννης Παπαθεοδώρου μιλούν για τις ρίζες και την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.
  • Όπερα: Μάρκος Μπότσαρης του Παύλου Καρρέρ.
  • Αnimation: μικρά φιλμς που ετοίμασε το AnimaSyros.
  • Μικρού μήκους φιλμ: Η απελευθέρωση της Καλαμάτας, η Άλωση της Τριπολιτσάς, η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η άφιξη του Καποδίστρια στο Ναύπλιο μας δίνουν την ιστορία της Πελοποννήσου του 1821.
  • Θέατρο: «Η Ελληνίδα αιχμάλωτη» του Αμερικανού συγγραφέα M.M.Noah που γράφτηκε και παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το 1822 για την Ελληνική Επανάσταση και παρουσιάζεται για πρώτη φορά τώρα μετά από διακόσια χρόνια.

Οι παραγωγές δημιουργήθηκαν από μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στο πρόγραμμα επίσης συμμετέχουν φιλικά και ουσιαστικά το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), ο Δήμος Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), οι Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας (ΤΕΜΕΣ) και η ΕΡΤ.

> Πληροφορίες-Δωρεάν-Εγγραφή: https://www.amcham.gr/events/event/cultural-tribute-to-liberty/

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: