Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διήμερο Resistance Festival στην Καλών Τεχνών

Flash στις 28/09/2018

Σήμερα και αύριο με “διαφορετικές” πολιτικές και μουσικές εκδηλώσεις

|> Το Resistance Festival 2018 είναι και φέτος εδώ! Η 11η διοργάνωσή του, με πρωτοβουλία της εφημερίδας “Δρόμος”, θα πραγματοποιηθεί σήμερα 28 κι αύριο 29/9 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Piraeus 117 Academy. Σημειώνεται ότι το φεστιβάλ αποτελεί τη σημαντικότερη διεθνή συνάντηση κινημάτων και συλλογικοτήτων που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

 «Θυμήσου, κοίτα τα αστέρια και όχι τα πόδια σου», αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του φετινού φεστιβάλ. Πρόκειται για μια φράση του Στίβεν Χόκινγκ, του διάσημου φυσικού που έφυγε φέτος από κοντά μας. Ενός ανθρώπου που έδειξε, αλλά και απέδειξε στην πράξη, ότι η δύναμη της σκέψης μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και το πώς τον αντιλαμβανόμαστε αλλά και ότι ο νους μπορεί να νικήσει το σώμα. Ότι η θέληση μπορεί να ξεπεράσει πολύ μεγάλες δυσκολίες…

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Σε σχετικά ανακοίνωση των διοργανωτών, αναφέρεται:

Το εφετινό φεστιβάλ έχει τροποποιήσει λίγο την ύπαρξή του και φιλοδοξεί να γίνει χώρος διαλόγου και ζύμωσης, αναζήτησης και συμβολής γύρω από μεγάλα διεθνή και γενικότερα θέματα. Να φιλοξενεί απόψεις και διανοητές, να διοργανώνει εργαστήρια, να παρουσιάζει κινήματα. Κατά τούτο είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που το φετινό πολιτικό πρόγραμμα ανταποκρίνεται πιο συνειδητά και υπεύθυνα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων, οι συμμετοχές σε αυτές, οι παρουσιάσεις διανοητών και του έργου τους, οι συζητήσεις για καίρια ζητήματα της εποχής μας είναι τέτοια που συμβάλουν σε έναν διάλογο και προβληματισμό ουσίας. Κάτι που λείπει σε μια αρκετά στείρα –αλλά πάντα ενδιαφέρουσα– περίοδο. Το ResistanceFestival, ως θεσμός συνάντησης, συνεύρεσης και διασκέδασης, ως χώρος γνωριμίας με κινήματα και αντιστάσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, συνεχίζει την ύπαρξή του με λίγο διαφορετικό τρόπο, αλλά υπηρετώντας τις ίδιες ανάγκες.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28

 • Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ευτύχης Μπιτσάκης: Η σκέψη, η δράση» στις 19:30, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Το Resistance Festival έχει την τιμή να διοργανώσει προβολή του ντοκιμαντέρ «Ευτύχης Μπιτσάκης: Η σκέψη, η δράση» (2018), σε σκηνοθεσία Προκόπη Δάφνου.
Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή του επιστήμονα, φιλόσοφου, διανοούμενου, μαρξιστή και αγωνιστή της Αριστεράς. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Προκόπη Δάφνο και τον Ευτύχη Μπιτσάκη.
Θα συντονίσει ο Στέλιος Ελληνιάδης.

 • «Άνθρωποι και πολιτισμός στα Βαλκάνια», συζήτηση με τον Βάλτερ Πούχνερ, στις 19:00, στην Σχολή Καλών Τεχνών

«Άνθρωποι και πολιτισμός στα Βαλκάνια», αυτός είναι ο τίτλος της συζήτησης με ομιλητή τον Βάλτερ Πούχνερ και συντονιστή τον Ερρίκο Φινάλη. Το θέμα της είναι η γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, στα οποία και πάλι ανεβαίνουν σε επικίνδυνο βαθμό οι εντάσεις, με τις δυτικές δυνάμεις να υποδαυλίζουν αλυτρωτισμούς και τυχοδιωκτισμούς. Θα προσεγγιστεί όμως με έναν τρόπο διαφορετικό από τους συνηθισμένους, αφού εισηγητής θα είναι ο καθηγητής Βάλτερ Πούχνερ, ένας από τους σπουδαιότερους θεατρολόγους και λαογράφους όλης της Ευρώπης, με «ειδίκευση» στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Η συμμετοχή του Βάλτερ Πούχνερ, που τιμά το Resistance Festival, θα μας δώσει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το πλούσιο έργο του, που αφορά σε μεγάλο βαθμό τις κοινές παραδόσεις των βαλκανικών λαών – κι έτσι θα αναλογιστούμε κατά πόσο αυτές μπορεί να αποτελέσουν το θεμέλιο μιας διαφορετικής, ισότιμης και αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

 • Οι παράγοντες του πολέμου στη Μέση Ανατολή, στις 21:00, στη Σχολή Καλών Τεχνών

Θα μιλήσουν ο δρ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Βαγγέλης Πισσίας, η Μπεϊτζάν Τασκιράν, μέλος της ηγεσίας του τουρκικού κόμματος ESP (Σοσιαλιστικό Κόμμα των Καταπιεσμένων) και του HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), ο δρ. Αλί Μοχάμαντ Χελμί, μορφωτικός ακόλουθος του Ιράν στην Ελλάδα, ο Μοχάμεντ Χατίμπ, εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) και ο Ναμπίλ Χαλάκ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Φόρουμ για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη, με έδρα τον Λίβανο. Θα συντονίσει η Μαρίνα Μπρέστα.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 29 

Όψεις της κοινωνίας και της πολιτικής στον μεταμοντέρνο κόσμο, στις 18:00, στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Στην συζήτηση θα υπάρξουν τρεις ομιλίες:

 • «Για το αίτημα της μόρφωσης στους σύγχρονους εκπαιδευτικούς θεσμούς». Για το θέμα αυτό θα μιλήσει η Γιάννα Γιαννουλοπούλου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών,
  στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
 • «Το ζήτημα της δημιουργικότητας στην εποχή μας». Για το θέμα αυτό θα μιλήσει ο Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Μούσες εναντίον Σειρήνων. Ο γόνιμος άνθρωπος σ’ έναν άγονο κόσμο».
 • «Δικαιωματισμός, η γεροντική αρρώστια των κοινωνικών κινημάτων». Για το θέμα αυτό θα μιλήσει ο Φώτης Τερζάκης, συγγραφέας και στοχαστής, δημιουργός και συντονιστής του Κέντρου Διαπολιτισμικών Σπουδών.

Συντονίζει ο Τάσος Βαρούνης, από τη συντακτική επιτροπή του “Δρόμου”.

 • Αποχαιρετώντας τον Σαμίρ Aμίν, στις 19:00, στη Σχολή Καλών Τεχνών

Μια συζήτηση αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου διανοουμένου Σαμίρ Αμίν που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Θα μιλήσουν ο Κώστας Μελάς, ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος και ο Κώστας Δημητριάδης. Θα προβληθεί υποτιτλισμένη η ομιλία του Σαμίρ Αμίν στο σεμινάριο που διοργάνωσε τοResistance Festival το 2015 με τίτλο «Η Αριστερά στον 21ο αιώνα».

 • Το χαμένο νόημα της πολιτικής και η εναλλακτική, στις 20:30, στη Σχολή Καλών Τεχνών

Θα μιλήσουν η πανεπιστημιακός Πέπη Ρηγοπούλου, ο σκιτσογράφος Στάθης, ο Βασίλης Ασημακόπουλος, συγγραφέας και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού “Τετράδια” και ο Ρούντι Ρινάλντι, εκδότης της εφημερίδας “Δρόμος”. Θα παρέμβει ο Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού “Άρδην”. Θα συντονίσει ο Μιχάλης Σιάχος.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρασκευή 28/9

 • 20:00, Piraeus 117 Academy 

Στέλιος Σαλβαδόρ – Μωρά στη Φωτιά, Lost Bodies, Κλεμμένοι Αναπτήρες

 • 21:00, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Standup comedy με τους Αριστοτέλη Ρήγα, Χρύσα Κατσαρίνη, Πάρη Ρούπο, Blink Mike και live με τον Πάνο Φραγκιαδάκη (Φράγκιας). Μαζί του ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος. Θα συνοδεύει με την κιθάρα του ο Παναγιώτης Γκίκας.

Σάββατο 29/9

 • 19:30, Piraeus 117 Academy

Βέβηλος + Dj Μagnum, Άγνωστος Χειμώνας + Dj Micro, Anser x Eversor, Zoro&Buzz

 • 20:00, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Το Resistance Festival 2018 διοργανώνει Open Mic βραδιά όπου νέοι/νέες τραγουδιστές/τριες, μουσικοί και δημιουργοί θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους

 • 22:30, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική από τους Αρμανιάκ

Πληροφορίες: 210-3845870, 6974247492 (Μαρία), e-mail: resistancefestival@gmail.com

Απάντηση