Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για πάταξη της διαφθοράς και της απάτης

ΕU στις 02/06/2022

Σε ένα χρόνο λειτουργίας διατάχθηκαν πάνω από 900 έρευνες και έγιναν 4.000 γνωστοποιήσεις αξιόποινων πράξεων

|> Χθες ήταν η πρώτη επέτειος από τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO). Η ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή συστάθηκε με στόχο την προστασία των κονδυλίων της ΕΕ, καθώς και τη διερεύνηση και τη δίωξη εγκλημάτων όπως η απάτη, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η διαφθορά, όταν αυτά αφορούν τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Η αντιπρόεδρος Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Ήδη μετά από έναν χρόνο, είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προστασία του δημόσιου χρήματος και αξίζει τη συνεχή υποστήριξή μας. Τα πρώτα αποτελέσματα θα πρέπει να ωθήσουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την προσπάθεια το συντομότερο δυνατόν.».

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης  Ντιντιέ Ρεντέρς προσέθεσε: «Μετά από μόλις έναν χρόνο, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ήδη αποδείξει ότι αποτελεί βασικό εργαλείο στις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κατάχρησης των κονδυλίων της ΕΕ σε ολόκληρη την Ένωση. Σήμερα, επιβεβαιώνω τη στήριξή μας στην αποστολή και τις εργασίες της και καλούμε όλα τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν. Μαζί, μπορούμε να επιτύχουμε την αποτελεσματική προσαγωγή των δραστών ενώπιον της δικαιοσύνης.».

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας της, έχοντας λάβει περισσότερες από 4.000 γνωστοποιήσεις αξιόποινων πράξεων.

Αυτές οι γνωστοποιήσεις οδήγησαν σε περισσότερες από 900 έρευνες, που με τη σειρά τους οδήγησαν σε εντολές δέσμευσης ύψους 259 εκατ. ευρώ. Η συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έχει ήδη οδηγήσει στις πρώτες καταδίκες σε ορισμένες διασυνοριακές υποθέσεις που σχετίζονται με τον ΦΠΑ, οι οποίες διερευνήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. 22 κράτη μέλη συμμετέχουν επί του παρόντος στην ενισχυμένη συνεργασία που αποτελεί τη βάση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

>>> Η ομιλία του Επιτρόπου κ. Ρεντέρς επ’ ευκαιρία αυτής της επετείου είναι διαθέσιμη ΕΔΩ και σχετικό βίντεο καθώς και τα τελευταία στοιχεία για το πρώτο έτος λειτουργίας της Ευρωπαϊκή Εισαγγελίας είναι διαθέσιμα ΕΔΩ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: