Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εκεχειρία και “Ευ Αγωνίζεσθαι”: Έκθεση και βραβεύσεις

Flash στις 26/06/2020

Σε μεγάλη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο του “Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020”

|> Εικαστική Έκθεση και βραβεύσεις για την Εκεχειρία και το «Ευ Αγωνίζεσθαι» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020»

|> Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα η 23η Ιουνίου και η Συμπολιτεία Ολυμπίας αφιέρωσε τις εκδηλώσεις της, την εικαστική έκθεση και τις βραβεύσεις, στο «Ευ Αγωνίζεσθαι». 

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Στην έναρξη της εικαστικής έκθεσης σε μία λαμπρή τελετή στο Φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου τιμήθηκαν ο πρόεδρος της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος για την προαγωγή της Ολυμπιακής Παιδείας στην Ελλάδα και την προώθηση των ολυμπιακών αξιών στους νέους όλου του κόσμου,  οι αντιπρόεδροι του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη -Πετραλιά που έχουν εργασθεί για να κερδίσει έδαφος η ιδέα της Εκεχειρίας παγκοσμίως αλλά και οι Έλληνες ολυμπιονίκες  Ιωάννης Μελισσανίδης, Βαλέριος Λεωνίδης και Σπύρος Γιαννιώτης, οι οποίοι τίμησαν την ελληνική σημαία και γέμισαν τον ελληνισμό με υπερηφάνεια έχοντας ταυτίσει το όνομά τους με το «Ευ Αγωνίζεσθαι». 

Η εκδήλωση άρχισε με την ερμηνεία του Ολυμπιακού Ύμνου από την τραγουδοποιό και ηθοποιό Σαλίνα Γαβαλά.

Τους καλεσμένους χαιρέτισε η Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη, πρόεδρος Συμπολιτείας Ολυμπίας, η οποία, έκανε αναφορά στην ανανέωση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, μίλησε για τα έργα και τις μέχρι τώρα δράσεις της Οργάνωσης και για τις επόμενες εκδηλώσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας στην Ηλεία και στην Αθήνα στο πλαίσιο του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020».

Υπενθυμίζεται ότι ο Δρόμος της Εκεχειρίας, από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία, θα γίνει στις 30 Αυγούστου

Τον πρόεδρο της ΔΟΑ Ισίδωρο Κούβελο βράβευσαν ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη.

Τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες της Συμπολιτείας Ολυμπίας για το Μονοπάτι της Εκεχειρίας, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη βράβευσή του.

Την τιμητική πλακέτα στον πρώην πρωθυπουργό απένειμε το Συμβούλιο της Συμπολιτείας Ολυμπίας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η πρώην υπουργός, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Εκεχειρίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, κατά τη βράβευσή της για τη διαχρονική προσφορά της στον Ολυμπισμό και τον Αθλητισμό, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές στο χαιρετισμό της  τόνισε ότι «οι ολυμπιακές αρχές και αξίες δεν είναι μόνο αθλητικές αλλά αρχές και αξίες πανανθρώπινες και διαχρονικές και ενώνουν τους ανθρώπους πέρα από τη φυλή, θρησκεία και χρώμα. Αρχές και αξίες που χρειάζεται η ανθρωπότητα για να πορευτεί στο μέλλον».

Μετά τις βραβεύσεις που έκανε στην κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, αντιπρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και στον Ολυμπιονίκη Κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης Σπύρο Γιαννιώτη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι αξίζει να στηριχθεί η προσπάθεια της Συμπολιτείας Ολυμπίας. Απευθυνόμενος στην Φάνη Πάλλη – Πετραλιά την χαρακτήρισε «μεγάλη κυρία του πολιτισμού και του αθλητισμού, της οποίας η αξία αναγνωρίζεται διακομματικά», ενώ αποκάλεσε τον Σπύρο Γιαννιώτη «Χρυσό Έλληνα», και ορισμό του «ευ αγωνίζεθαι» και ευχήθηκε να του μοιάσουν όλα τα Ελληνόπουλα.

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης, ο Ολυμπιονίκης που μας έκανε όλους να κλάψουμε από υπερηφάνεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της  Ατλάντα κερδίζοντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στις ασκήσεις εδάφους, με 9.850 βαθμούς, αγγίζοντας το τέλειο και αναγκάζοντας ακόμα και τους αντιπάλους του να τον χειροκροτήσουν. 

Σε ηλικία 16 ετών δώρισε το χρυσό Πανευρωπαϊκό του μετάλλιο που κέρδισε στην Πράγα στην οικογένεια του αδικοχαμένου Τούρκου συναθλητή του Μουράτ Κανμπάς. Με την πράξη του αυτή ο Ιωάννης Μελισσανίδης έγινε ο καλύτερος πρεβευτής του «Ευ Αγωνίζεσθαι» αποδεικνύοντας ότι ο αθλητισμός ενώνει. Τον χρυσό ολυμπιονίκη βράβευσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Στον χαιρετισμό του ο Ι. Μελισσανίδης συγκινημένος έκανε αναφορά στη φιλία του με τον Τούρκο συναθλητή του και στην υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό του όταν έμαθε ότι σκοτώθηκε, ότι αν νικήσει στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα χαρίσει το μετάλλιο στη μητέρα του Μουράτ Κανμπάς. Τη βράβευση του Ι. Μελισσανίδη έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο Βαλέριος Λεωνίδης μας χάρισε μια από τις πιο ιστορικές τιτανομαχίες στο χώρο του αθλητισμού. Οι αγώνες του στην Ολυμπιάδα της Άτλαντα, όπου και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, έμειναν στην ιστορία και συγκεκριμένα ο αγώνας του με τον Τούρκο Ναΐμ Σουλεημάνογλου στις κατηγορίες 60 κ. και 64 κ. έχουν μείνει στην ιστορία της άρσης βαρών, παγκοσμίως, αφού κατέρριψαν διαδοχικά  πέντε παγκόσμια ρεκόρ. Μετά από εκείνον τον συγκλονιστικό αγώνα αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Βαλέριο και τον «Ηρακλή Τσέπης» της Τουρκίας μια δυνατή φιλία. Όταν τον Νοέμβριο του 2017 ο Σουλεημάνογλου απεβίωσε πρόωρα, ο Βαλέριος ήταν παρών στην κηδεία. Η κίνησή του να προσκυνήσει το φέρετρο του μεγάλου αντιπάλου αλλά και καλού του φίλου, έγινε πρώτη είδηση στην Τουρκία και μεταδόθηκε παγκοσμίως. Γιατί ο Βαλέριος Λεωνίδης απέδειξε κι αυτός ότι ο αθλητισμός μπορεί να γκρεμίσει σύνορα, πολιτικές, θρησκευτικές και εθνικές αντιπαλότητες.

Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη αναφερόμενη στην βράβευση του Βαλέριου Λεωνίδη αναφέρθηκε στη δύναμη της ψυχής του Έλληνα Ολυμπιονίκη και τόνισε ότι πρόκειται για μια δύναμη ψυχής που όποιος τη βρει μέσα του,  ανακαλύπτει ότι μπορεί να σηκώσει όχι απλώς μία μπάρα, αλλά τον κόσμο ολόκληρο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Έλληνας εκπρόσωπος στη ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση και στη βράβευσή του.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, βραβεύτηκε για τη συνεχή στήριξή του στις δράσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας, με στόχο την ενίσχυση του Ολυμπισμού. Το βραβείο απένειμε στον Γ. Πατούλη ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Αννίτα Πατσουράκη ευχαρίστησε όλους τους καλλιτέχνες για τη συμμετοχή τους και τους αφιέρωσε το βραβείο της για τη συμμετοχή τους στην πολυετή αυτή προσπάθεια και την προώθηση των ιδεών της Εκεχειρίας μέσα από το έργο τους.

Την ιστορικό Τέχνης Αννίτα Πατσουράκη βράβευσαν η ολυμπιονίκης και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Εύη Μωραϊτίδου και η βουλευτής Κυκλάδων Αικατερίνη Μονογυιού.

Στην εικαστική έκθεση «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ» συμμετείχαν οι εικαστικοί καλλιτέχνες (αλφαβητικά): Άγγελος, Πασχάλης Αγγελίδης, Μίνα Βαλυράκη-Παπαθεοδώρου, Άκης Βασιλόπουλος, Εριέττα Βορδώνη, Μάριος Βουτσινάς, Πηνελόπη Γαΐτη, Σπύρος Γεώργας, Κωστής Γεωργίου, Βασίλης Γκίζας, Χαράλαμπος Γκούμας, Όλγα Γουλανδρή, Γιάννης Γουρζής, Δημοσθένης Δαββέτας, Εύα Διβάρη, Κώστας Ευαγγελάτος, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Μαρία Καλατζή, Εβίτα Κανέλλου, Kelly, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Αγγέλικα Κοροβέση, Μάγδα Κούρκουλου, Μαρία Κτιστοπούλου, Απόστολος Λάβδας, Γρηγόρης Λαγός, Κυριάκος Λαζαρίδης, Έλλη Λυραράκη, Jose Oriol Martinez (πρόξενος Κούβας), Ηλ. Ματθαιόπουλος, Δημήτρης Μηλιώνης, Αντρέας Μητρόπουλος, Βαγγέλης Μήτσου, Στέλλα Μιμίκου, Μιχάλης Μιναριτζόγλου, Αλέξανδρος Μουστάκας, Βαγγέλης Μουστάκας, Νάντια Μπαράκου, Γιώργος Ξενούλης, Αλεξάνδρα Παλάσκα, Άγγελος Παναγιωτίδης, Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου, Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης, Ρούλα Πάππας- Τσιώτα, Ιωάννα Παρασκευά, Αλτιίν Πατσέλης, Γιώργος Ρούσσης, Γιώργος Σαμαράς, Παύλος Σάμιος, Παναγιώτης Σιάγκρης, Κώστας Σπυριούνης, Γιώργος Σταθόπουλος, Δημήτρης Ταλαγάνης,  Άγγελος Τζιάρα, Γιώργος Τουρκοβασίλης, Δημήτρης Φόρτσας, Δημήτρης Χριστογιάννης, Ποτουρίδης Σταύρος (με συλλογή αναμνηστικών), Ζωή Σαββίνα (ποιητική – εικαστική παρέμβαση)

Επίσης βραβεύτηκαν η ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ και ο ΟΠΑΠ, υποστηρικτές των δράσεων της Συμπολιτείας Ολυμπίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου της Αρχαίας Ολυμπίας απήγγειλαν τα ποιήματα της εκπαιδευτικού Ολυμπιακής Παιδείας δρ Ιλεάνας Κλοκώνη «Χέρι –χέρι» από τη μαθήτρια Βασιλική Κλάδη και «Ιερός Σκοπός» από τον μαθητή Παρασκευά Φλέσσα. Τα παιδιά είχαν εκπαιδευτεί από τη νηπιαγωγό Άννα Παπαϊωάννου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον δρ Φιλοσοφίας Φώτη Χρήστου να αποδίδει τμήμα από το «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Σεφέρη.

Τα βραβεία φιλοτεχνήθηκαν από τον γλύπτη Ευάγγελο Μουστάκα, δημιουργό του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, οι υφυπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, η  βουλευτής Κυκλάδων  Αικατερίνη Μονογιού, ο πρέσβυς της Ιαπωνίας Yasuhiro SHIMIZU με τη σύζυγό του Yoshimi SHIMIZU, η μορφωτική ακόλουθος κα Chiori Shintani, ο πρόξενος της Κούβας κ. Jose Oriol Marrrero Martinez  (ο οποίος συμμετέχει και στην εικαστική έκθεση με φωτογραφίες), ο εκπρόσωπος της Φώφης Γεννηματά προέδρου του ΠΑΣΟΚ & επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής  βουλευτής  Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο πρώην βουλευτής και υπουργός Γιώργος Κοντογιάννης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Παναγ. Φλέσσας, ο Δημ. Κωσταριάς πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δ. Αρχαίας Ολυμπίας, εκ μέρους της ΕΛΑΣ ο διοικητής της Υ.Φ.Α.Α. Ολυμπιονίκης της Ελευθέρας Πάλης Ηρακλής Δεσκουλίδης, ο εθνικός συντονιστής του  #BEACTIVE Διον. Καρακάσης, οι ολυμπιονίκες: Σπύρος Γιαννιώτης, Ιωάννης Μελισσανίδης, Στέλιος Μυγιάκης, Βαλέριος Λεωνίδης, Πηγή Δεβετζή, Δημήτρης Παπανικολάου, Εύη Μωραϊτίδου (πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών), Βούλα Κοζομπόλη (πρόεδρος ΕΣΟΑ), ο παραολυμπιονίκης Γιάννης Κωστάκης, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του TAE KWON DO Μαρία Καρπαθάκη, ο παγκοσμιονίκης της ιστιοπλοΐας Κωνσταντίνος Τσιγκαράς, η υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Ντόρα Πάλλη, o πρόεδρος των “Φίλων του Πολεμικού Μουσείου” και τα μέλη Γιώργος Τσούκαλης και Γιώργος Μανίκας, ο ζωγράφος Θόδωρος Μανωλίδης, η art dealer Λιάνα Σκουρλή, ο πρόεδρος του Ευρωασιτικού Συνδέσμου Ξενοφών Λαμπράκης, η καθηγήτρια Ιωάννα Μάστορα, ο μουσειολόγος Άγγελος Δενδρινός, η καθηγήτρια φιλολογίας Αφροδίτη Γκενάκου, η εγκληματολόγος Μαρία Κυριακοπούλου, η σκηνοθέτης Μαρία Τσαρούχα – μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και φίλοι του πολιτισμού και του αθλητισμού, ο μουσικός Αλέξανδρος Χάχαλης, οι δικηγόροι Δημ. Χατζημιχάλης και Δημ. Βαλάσης

Την εκδήλωση συντόνισαν και παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Χρύσα Ρουμελιώτη και Σπυριδούλα Ίριδα Σπανέα.

Η εικαστική έκθεση και οι βραβεύσεις όπως και όλες οι δράσεις που έχουν προγραμματισθεί για το 2020 στο πλαίσιο του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020», διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας, με συνδιοργανωτές τις Περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, Συνεργαζόμενο Φορέα Υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Θεσμικούς Φορείς Υποστήριξης τον Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Σπάρτης, τελούν υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Τουρισμού, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του ΕΟΤ, της ΕΘΝΟΑ, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, , Τεχνικό Φορέα Υποστήριξης το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με την υποστήριξη του #BEACTIVE, χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, το Πρώτο Πρόγραμμα, την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), το RunningNews.gr, τον Αθήνα 9.84, το apopseis.gr, το OVI magazine, το GreekTeachers.

Υποστηρικτές ήταν: ΟΠΑΠ Α.Ε., ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, Avance car rental, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ Ανακύκλωση Συσκευασιών, FARGECO Hellas, λουξ, Ζαγόρι, μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Εθνική Ασφαλιστική, Κτήμα Μερκούρη, ζυμαρικά ΗΛΙΣ, Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής Ηλείας, Ένωση Αγροτών Ηλείας ΙΚΕ, ΟΕΣΗ, Bioilis.

> Κορυφαία φωτογραφία: Έργο του Δημήτρη Ταλαγάνη, πανομοιότυπο με αυτό που είχε αποδοθεί στον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, για τους Ολυμπιακούς του 2004.

Απάντηση