Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Θεσσαλονίκη: Κοινωνικές δομές επισκέφθηκε η Μιχαηλίδου

ΕΛΛΑΔΑ,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 13/09/2022

‘’Σκοπός μου να επισκεφτώ όλες τις κοινωνικές δομές της χώρας. Δεν αφήνουμε κανένα μόνο.  Δεν είναι πολυτέλεια για κανέναν!’’.

|> Δομές παιδιών, ηλικιωμένων και αναπηρίας στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο συναντήσεων και συζητήσεων που είχε με τοπικούς και θεσμικούς φορείς, εν όψει της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η υφυπουργός επισκέφθηκε κοινωνικές δομές ηλικιωμένων, συμμετείχε σε νέες δράσεις υποστήριξης εφήβων και ανέλαβε νέες πρωτοβουλίες ένταξης πολιτών με οπτική αναπηρία σε πολιτιστικά δρώμενα.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά, όλη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και πρόεδροι κοινωνικών δομών από όλη την χώρα, επισκέφτηκαν μια κοινωνική δομή δείχνοντας εμπράκτως τη στήριξη της Πολιτείας στους πιο ευάλωτους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός, οι υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς επισκέφθηκαν τη δομή του Αγίου Παντελεήμονα, της ιστορικότερης δομής χρονίως πασχόντων στη χώρα.

Μετά το πέρας της επίσκεψης η Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά, είμαστε όλοι μαζί δίπλα στους συμπολίτες μας. Δεν αφήνουμε κανένα μόνο, κανέναν πίσω. Υπουργοί, γενικοί Γραμματείς αλλά και πρόεδροι των δομών μας, επισκεφτήκαμε τον ‘’Άγιο Παντελεήμονα’’, συζητήσαμε με όλους τους ωφελούμενους, αλλά και τους εργαζόμενους που κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, κράτησαν υγιείς και ζωντανούς όλους όσοι φιλοξενούνται στη δομή. Τους ευχαριστούμε όλους!».

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε η υφυπουργός με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, συζήτησαν για την πορεία των κοινών τους δράσεων. Συγκεκριμένα, η Δόμνα Μιχαηλίδου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών του πρώτου προσβάσιμου πάρκου -έργου που παραχωρήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο- ώστε σύντομα παιδιά τυπικής ανάπτυξης αλλά και παιδιά με αναπηρίες να μοιράζονται το παιχνίδι.

Επιπλέον, συζήτησαν την πορεία των δράσεων στέγασης ευάλωτων ομάδων που σχεδιάζει και χρηματοδοτεί το υπουργείο Εργασίας – έργα όπως η «Κοινωνική Κατοικία» και το «Στέγαση και Εργασία» που υλοποίει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Επίσης, η υφυπουργός επισκέφθηκε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας προσβασιμότητας του Μεγάρου σε άτομα με οπτική αναπηρία.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεσμεύτηκε μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Μέγαρο Μουσικής να παρέχει την απαραίτητη στήριξη και εκπαίδευση ώστε άτομα με τυφλότητα να απολαμβάνουν τις παραστάσεις της πόλης. Και δήλωσε:

«Ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας. Δεν είναι πολυτέλεια για κανέναν. Για αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στη πολιτιστική ζωή της συμπρωτεύουσας».

Ακόμη, η Δόμνα Μιχαηλίδου επισκέφθηκε και το σούπερ μάρκετ ‘’Μασούτης’’, που βρίσκεται δίπλα στη Σχολή Τυφλών και αποτελεί το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα, το οποίο είναι λειτουργικό για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Ξεναγήθηκε στους χώρους τού καταστήματος από άτομο με οπτική αναπηρία και το σκύλο βοηθό του και κατανόησε πώς με την βοήθεια της τεχνολογίας τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν εύκολα να πραγματοποιούν τις αγορές τους.

Κατά την παραμονή της στη Θεσσαλονίκη, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και το «Άσυλο του Παιδιού», το οποίο για περισσότερο από 100 χρόνια παρέχει υπηρεσίες προσχολικής αγωγής σε ευάλωτα παιδιά από όλη τη Θεσσαλονίκη, αλλά και το πρότυπο Κέντρο Νεότητας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Εκεί, καθημερινά παρέχεται υποστήριξη, αλλά και δημιουργική απασχόληση σε νέες και νέους της περιοχής που έχουν συναντήσει προβλήματα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Μαζί με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Ορφέα Γεωργίου, συζήτησαν με τις νέες και τους νέους, οι οποίοι τους εξέφρασαν το πόσο θετική επίδραση έχει στην ζωή τους η συμμετοχή τους στο Κέντρο Νεότητας.

Τέλος, η Δόμνα Μιχαηλίδου συμμετείχε στην εκδήλωση «Προσβάσιμες και Συμπεριληπτικές Πόλεις», που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη ΔΕΘ και συντόνιζε ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης. Στην ομιλίας της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τόνισε: «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με αναπηρία. Τους εξασφαλίζουμε ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση σε όλους τους τομείς. Στόχος μας να επαναπροσδιορίσουμε την Πρόνοια ως έναν ενεργητικό μοχλό προώθησης αλλαγών στην κοινωνία προς όφελος των πλέον ευάλωτων. Γι΄ αυτό, με μικρά αλλά και μεγάλα βήματα, χτίζουμε μια κοινωνία στην οποία η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη είναι μονόδρομος».

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Δημήτριος Παπαστεργίου, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Τρικκαίων, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, ο Νικόλαος Γκαγκούλης, μέλος Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομάδας Τυφλών, χειριστής σκύλου οδηγού και ο Νικόλαος Κουφογιώτης, λογιστής, εκπαιδευόμενος του Συλλόγου ‘’Περπατώ’’.

Απάντηση