Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σοκ… στην τουρκική Βουλή από αναφορά στις Γενοκτονίες Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων

Χωρίς κατηγορία στις 16/01/2017

Τόλμησε ο Γκάρο Παϊλάν!

malkidis2 kefali

|> Θεοφάνης Μαλκίδης*

|> Εκτιμώ τους ανθρώπους που σε δύσκολες στιγμές επιλέγουν να πουν την αλήθεια, να φερθούν με εντιμότητα, συνέπεια, σοβαρότητα και με θάρρος. Που δε φοβούνται να νιώσουν τη στιγμή «για ν’ αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις», για να χρησιμοποιήσω τους γνωστούς στίχους. Τους άλλους, όπως είναι αυτονόητο, αυτούς που λένε ψέματα, που δειλιάζουν και κρύβονται τους αγνοώ. Είναι αυτονόητο ότι αυτοί δεν καταγράφονται από την ιστορία, αντιθέτως μένουν οι Άνδρες, αυτοί που πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα.

Ο Αρμένιος Γκάρο Παϊλάν, ο βουλευτής του HDP, μιλώντας για ακόμη μία φορά μέσα στην τουρκική βουλή, για τη Γενοκτονία των προγόνων του, των Ελλήνων, των Ασσυρίων, έδειξε πως ένας άνθρωπος της μνήμης και της ιστορίας, πως ένας λαός που διαθέτει αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια, πολιτική και πνευματική ηγεσία μπορεί να πετύχει το στόχο του.

armenios-turkye-Στη συνέλευση της 13ης Ιανουαρίου 2017 για την αλλαγή του Συντάγματος της Τουρκίας ο Γκάρο Παϊλάν στην ομιλία του, μίλησε για τη Γενοκτονία, αναφέρθηκε στους Αρμένιους βουλευτές της πρώτης οθωμανικής Βουλής, λέγοντας ότι την περίοδο εκείνη το ποσοστό των χριστιανών του κοινοβουλίου ήταν 40% ενώ σήμερα είναι μόλις το 1%.


Παράλληλα, από το βήμα της Βουλής έδειξε την φωτογραφία τού Κρικόρ Οντιάν, ο οποίος είχε αναλάβει την σύνταξη του πρώτου Συντάγματος της Τουρκίας, που θα εξασφάλιζε τα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες της χώρας ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και θρησκείας.

Ο Παϊλάν κατά την διάρκεια της ομιλίας του, χρησιμοποίησε, τον όρο «Γενοκτονία» αναφερόμενος στους Αρμένιους, στους Έλληνες, στους Ασσύριους, που ζούσαν στην Τουρκία.

genoktonia1Για τον όρο «Γενοκτονία» ο Πρόεδρος της Βουλής Αχμέτ Αϊντίν απαίτησε «μην χρησιμοποιούνται φράσεις που πληγώνουν το έθνος», ενώ ο βουλευτής του Ερντογάν, Μοχάμετ Εμίλ Αγμπάσογλου μίλησε για «ιστορική συκοφαντία», «χτύπημα από πίσω», «ατιμία και προδοσία».

Μετά από πρόταση και αφού η συνεδρίαση διακόπηκε για μία ώρα ζητήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 83 του Συντάγματος, να αφαιρεθεί από τα πρακτικά η φράση που περιλαμβάνει την Γενοκτονία, ενώ το Κοινοβούλιο ψήφισε για την αποβολή του Παϊλάν για τις τρεις επόμενες συνεδριάσεις!..

Ο Γκάρο Παϊλάν απέδειξε με τον λόγο και το έργο του ότι ένα έθνος μπορεί να αντέξει και να πολεμήσει την προπαγάνδα και την άρνηση καθώς και τα άλλα εμπόδια της φασιστικής Τουρκίας και να συνεχίσει να αγωνίζεται για τη δικαίωση.

Σε αντίθεση με τους τυφλούς και τους ευνουχισμένους, όπως τους ονομάζει ο Γιώργος Σεφέρης, Ελλαδικούς, η ομιλία, η στάση, η πράξη του Γκάρο Παϊλάν, είναι τα πρότυπα για όλους μας, μηνύματα, Δικαίωσης, Αναγνώρισης, Ζωής και Ανάστασης. Η αλήθεια, η ιστορία, η μνήμη θα νικήσουν!

(*) Ο κ. Θ Μαλκίδης είναι διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών

Απάντηση