Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σταθάκης: Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 03/04/2015

Τι είπε στο συνέδριο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικό Επιμελητηρίου
Την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα προς μια βιώσιμη ανάπτυξη, με μέλλον και με ισχυρή κοινωνική δικαιοσύνη ώστε να αποκατασταθούν οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης κατά το Συνέδριο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανόρθωση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη».
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση θα πρέπει αφενός να παράγει λιγότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα φέτος και τα επόμενα χρόνια, και αφετέρου το φορολογικό σύστημα να υποστεί μεγάλες αλλαγές ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες σταθερότητας και δημοσιονομικής δικαιοσύνης.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης αλλά και την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής διαφάνειας. «Στόχος είναι η απλότητα και η διαύγεια στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το κράτος. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούμε τη δημιουργία μιας σειράς εργαλείων όπως για παράδειγμα τα ΚΕΠ επιχειρήσεων, που θα διευκολύνουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα εξασφαλίζουν διαφάνεια στις συναλλαγές», είπε.
Τόνισε επίσης την ανάγκη να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων και χωροταξικά, με την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και του κτηματολογίου, όπως επίσης και να ξεκαθαρίσει η περιβαλλοντική νομοθεσία η οποία πρέπει να είναι ισχυρή ώστε να θωρακίζεται ο φυσικός πλούτος της χώρας.
Για να γίνει πιο εξωστρεφής η οικονομία, συνέχισε ο κ. Σταθάκης, θα πρέπει η χώρα να στραφεί εκ νέου στο παραγωγικό δυναμικό της, στην αγροτική οικονομία, την μεταποίηση και τους λοιπούς παραγωγικούς τομείς. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, θα πρέπει να παρέχει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πιο ευέλικτα και να στηρίζει την νεανική επιχειρηματικότητα.
«Η οικονομία δεν γίνεται πιο ανταγωνιστική ενθαρρύνοντας το “φτηνό” ανθρώπινο δυναμικό. Γιατί η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιο δυναμικό. Διαθέτει μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό και πάνω σε αυτό πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειές μας με δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και υψηλότερους μισθούς», κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: