Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σταθάκης: Οι πολιτικές λιτότητας πλήττουν και τις ισχυρές οικονομίες

Τοποθετήσεις Δένδια, Κουντουρά, Ανωμερίτη στο συνέδριο του Economist

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να σταματήσουν τις τιμωριτικές πολιτικές σε βάρος των ασθενέστερων κρατών, διότι, εκτός των άλλων, ενθαρρύνουν εθνικιστικές και αποσχιστικές τάσεις που πρέπει να είναι ξένες στην Ευρώπη. Τόνισε επίσης την ανάγκη να απεμπλακεί το τραπεζικό σύστημα από τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να σταματήσει να είναι επιφυλακτικό στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και να μπορέσει να επιτελέσει τον ρόλο του στην ανάκαμψη. Ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη νέων επιχειρηματιών, όπως είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο της χώρας.

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν έλυσαν το ευρωπαϊκό ή το ελληνικό πρόβλημα διότι αποδείχτηκε ότι οι πιο αδύναμες οικονομίες επηρέασαν και τις πιο ισχυρές. Τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των κονδυλίων του πακέτου Γιούνκερ και της ποσοτικής χαλάρωσης του κ. Ντράγκι, ώστε να βρεθούν κεφάλαια που θα αναλάβουν το ρίσκο επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Παράλληλα, απέρριψε την κριτική ότι η Ελλάδα είναι πίσω στις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι, αντιθέτως, η χώρα μας προχώρησε περισσότερο απ’ ό,τι έπρεπε και αυτό φαίνεται από τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ που δεν εφαρμόζονται σχεδόν πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

Νίκος Δένδιας

dendiasΤην υιοθέτηση ενός ενιαίου φόρου (flat tax) από 15% έως 20%, που θα αποτελέσει κίνητρο για την επιχειρηματικότητα, πρότεινε ο τ. υπουργός ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας από το βήμα του Economist. Εναλλακτικά, όπως είπε, θα έβλεπε με θετικό μάτι την υιοθέτηση του αμερικανικού μοντέλου εσόδων – εξόδων ακόμα και για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε κάθε φορολογούμενος να φορολογείται μόνο για το υπόλοιπο που απομένει εάν αφαιρεθούν από τα ετήσια έσοδα οι συνολικές ετήσιες δαπάνες. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας άσκησε κριτική στη δομή του ΕΝΦΙΑ λέγοντας ότι είναι μεν αναγκαίο να υπάρξει ένας φόρος ακινήτων, αλλά ο συγκεκριμένος ήταν κακοσχεδιασμένος διότι υπολογίστηκε με βάση αυθαίρετους συντελεστές επί «φανταστικών» αξιών ακινήτων και ταυτόχρονα ήταν ένας διπλός φόρος. Ανέφερε, μάλιστα, ότι είχε προσπαθήσει να επισημάνει τα λάθη αυτά στον πρώην πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, αλλά δεν τους έπεισε. Πάντως, πρότεινε ο νέος φόρος ακινήτων να αποδοθεί εντελώς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να σταματήσει να χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι ακόμα κι αν οι εταίροι μας προχωρήσουν σε διαγραφή του συνόλου του δανείου, σε 10 χρόνια θα είμαστε στο ίδιο χάλι εάν δεν προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Έλενα Κουντουρά

Στη συνεισφορά του τουρισμού, με 20% του ΑΕΠ και περισσότερες από 750.000 θέσεις εργασίας, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στο πλαίσιο διοργάνωσης της 19ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist. Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου, μίλησε για την προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου -«ήδη από 180 στις 215 μέρες»- και προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Γιώργος Ανωμερίτης

anomeritis«Τα λιμάνια είναι μηχανές ανάπτυξης», τόνισε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης της συνεννόησης και του συντονισμού της λιμενικής κοινότητας στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι ο λιμένας Πειραιά παρουσιάζει μηδενικό δείκτη ζημιών και μηδενικό αριθμό αστικών αγωγών. Ο ίδιος μίλησε για μεγάλες δυνατότητες του Πειραιά, τονίζοντας ότι υπάρχουν οι προδιαγραφές να βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: