Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σταθάκης: Υπάρχει ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον τουριστικό κλάδο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 08/10/2015

Η οικονομία διαμοιρασμού

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για την παρουσίαση της μελέτης «Λειτουργία και επίδραση της Οικονομίας Διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα», επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον τουριστικό κλάδο με στόχο την απλοποίηση, τη διαφάνεια και τη διευκόλυνση ενός μεγάλου αριθμού επενδυτικών σχεδίων, τα οποία δεν έχουν ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Όσον αφορά την «οικονομία διαμοιρασμού», ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι αποτελεί μια ιδιαίτερα κερδοφόρα μορφή τουριστικής υπηρεσίας που συνδυάζει τις σύγχρονες τεχνολογίες ηλεκτρονικού εμπορίου με την παραδοσιακή προσφορά καταλύματος. Ωστόσο, δεν παρέχεται από επαγγελματίες του χώρου, ενώ συνιστά περίπτωση διαφυγής εσόδων για το δημόσιο, αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και έλλειψης ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Γι’ αυτό και υπάρχει σαφής αναγκαιότητα για τη μελέτη του νέου τουριστικού προϊόντος και τον καθορισμό ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα διευθετεί τα βασικά θέματα της φορολόγησης, της λειτουργίας και της ασφάλειας του νέου τουριστικού προϊόντος», κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.

Στο ίδιο πνεύμα, η αν. υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η κατάρτιση ενός εμπεριστατωμένου σχεδίου για τον τουρισμού με στόχο τη βελτίωση των υποδομών, των παροχών και εν τέλει της συνολικής εικόνας της χώρας.

Για τις διαδικτυακές βάσεις της «οικονομίας διαμοιρασμού», η κα Κουντουρά σημείωσε ότι θα πρέπει να υπαχθούν άμεσα σε ένα κανονιστικό πλαίσιο που δεν θα αποστερείται των διεθνών εξελίξεων αλλά θα θέτει κανόνες που θα εφαρμόζονται απ’ όλους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην περεταίρω ανάπτυξη της τουριστικής δύναμης της χώρας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: