Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Ξυλιάσαμε” οκτώ χρόνια τώρα, με την παγωνιά της κρίσης – οικονομίας και… εξουσίας

Χωρίς κατηγορία στις 28/01/2017

Κι αυτοί στον μικρόκοσμό τους!

|> Στέλιος Κοπανίδης

|> Η βαρυχειμωνιά που πλήττει τη χώρα εναρμονίζεται πλήρως με τον βαρύ και διαρκή χειμώνα που έχει μονίμως εγκατασταθεί από το 2009 στην Ελλάδα διανύοντας τον όγδοο πλέον χρόνο του. Οι τελευταίες έρευνες και μελέτες για την οικονομική κρίση είναι σοκαριστικές.

Μετά την ετήσια έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που διαπιστώνει ότι επτά στα δέκα νοικοκυριά παρουσίασαν μείωση του εισοδήματός τους τη χρονιά που μας πέρασε και πως το 75% διαβιώνει με χειρότερους όρους σήμερα απ’ ό,τι το μεσοδιάστημα της κρίσης και τη μελέτη της EBRD που επισημαίνει την επιδείνωση του δείκτη ανισότητας, έρχονται στο φως νέες έρευνες με στοιχεία εξίσου σοκαριστικά.

Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος, το διάστημα 2010-2016 καταγράφεται συρρίκνωση του ονομαστικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 57 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο από τη μεγάλη μείωση που υπέστησαν οι μισθωτοί στο εισόδημα εξαρτημένης εργασίας κατά 31,5%. Παράλληλα μειώθηκε και η κατανάλωση κατά 31,7 δισ. ευρώ. Προκύπτει δε, ότι για την κάλυψη αναγκών χρησιμοποιήθηκαν οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. Τουτέστιν, οι αποταμιεύσεις συρρικνώνονται ή εκμηδενίζονται και για την εξυπηρέτηση νέων αναγκών… «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν απολέσει το 38% της περιουσίας τους. Άλλη μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης υπογραμμίζει τρία βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Ποια είναι αυτά; Παραοικονομία, διαφθορά και αναποτελεσματικό κράτος. Ακριβώς δηλαδή τρία νοσηρά φαινόμενα που ο πρωθυπουργός διατυμπάνιζε ότι θα εξαλειφθούν…

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ, εμμένοντας στο γνωστό του τροπάριο, τονίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο, συνυπολογίζοντας μάλιστα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που αποφάσισε το Eurogroup του Δεκεμβρίου θεωρώντας ότι δεν είναι επαρκή. Ζητεί δε, την προκαταβολική νομοθέτηση νέων μέτρων για τη διετία 2018-19. Υπό αυτά τα δεδομένα, το πρόσφατο Eurogroup ζητεί από Αθήνα και θεσμούς άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και συμφωνία ενός πακέτου “μεταρρυθμίσεων”, όπως τις αποκαλεί, δηλαδή λήψη κι άλλων επώδυνων μέτρων. Κομψά, μάλιστα, σημειώνει ότι το πακέτο αυτό πρέπει να “ενστερνίζονται” όλες οι πλευρές, προσθέτοντας ότι “μια τέτοια συμφωνία είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης”.

Στο ίδιο έργο θεατές, λοιπόν. Νέα μέτρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να πάρουμε τη δόση και μετά “φτου κι απ’ τη αρχή“. Η επόμενη αξιολόγηση, κωλυσιεργία, ψευτοκόκκινες γραμμές, νέα πάλι μέτρα και ούτω καθεξής. Κι όλα αυτά για το… καλό μας, για να μην πέσουμε στα βράχια, να αποφύγουμε τον γκρεμό και ότι η ανάκαμψη δεν αργεί, έρχεται… Μόνο που ανάκαμψη δεν διαφαίνεται και στον γκρεμό έχουμε ήδη πέσει, ασχέτως πως δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως.

Και μέσα σ’ αυτήν την καταχνιά τα ελληνικά κόμματα, απαξιωμένα στη συνείδηση των πολιτών, κλεισμένα μέσα στον γυάλινο αποστεωμένο μικρόκοσμό τους, ερίζουν για το ποιο έβλαψε περισσότερο ή λιγότερο τον τόπο. Και προσπαθούν με απατηλές υποσχέσεις και ψεύτικα σχέδια να υφαρπάξουν για ακόμη μια φορά την ψήφο του ελληνικού λαού.

Η χώρα όμως καταβαραθρώνεται, οι πολίτες της εξαϋλώνονται, με όρθια να παραμένουν μόνο τα άψυχα κτίρια προκειμένου να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ…

Απάντηση