Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στην Αθήνα η πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 18/12/2022

Η Ντομινίκ Πρανταλιέ συναντήθηκε με τη Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στον ΕΔΟΕΑΠ – Δήλωση για τα πνευματικά δικαιώματα

|> Λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου για τα Πνευματικά Δικαιώματα που ενισχύει τη θέση των δημοσιογράφων, η πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων  (ΔΟΔ) Ντομινίκ Πρανταλιέ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την αρμόδια υπουργό Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

«Τα πνευματικά τους δικαιώματα στο ψηφιακό περιβάλλον απασχολούν όλους του δημοσιογράφους, διεθνώς. Ο νέος ελληνικός νόμος, με ποσοστά για τους δημοσιογράφους, κατά περίπτωση 15% ή 25%, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη όπως η χώρα μου η Γαλλία, όπου δεν προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό για τους Γάλλους δημοσιογράφους επί του συγγενικού δικαιώματος που θα εισπράξουν οι εκδότες από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες. Αξίζετε θερμών συγχαρητηρίων γι’ αυτό κυρία υπουργέ» επεσήμανε η Ντομινίκ Πρανταλιέ.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απάντησε:

«Συνεργαστήκαμε με τους δημοσιογράφους στη διαμόρφωση του νόμου που ενσωμάτωσε την Οδηγία 790/2019  και είναι πεποίθησή μου ότι το επάγγελμα πρέπει να προστατευθεί και μέσα από άλλες Ευρωπαϊκές Οδηγίες» και συμπλήρωσε, σχετικά με τον υπό σύσταση Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ‘’Ξενοφών’’: «Είναι μία πολύ καλή κίνηση που μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε ένα μηχανισμό απόδοσης των πνευματικών δικαιωμάτων εκεί που ανήκουν».

Η πρόεδρος της ΔΟΔ επικοινώνησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τα μέλη του δ.σ. του οργανισμού ‘’Ξενοφών’’ και συνεχάρη την ΕΣΗΕΑ και τις δημοσιογραφικές ενώσεις της Ελλάδας για την πρωτοβουλία  ίδρυσης ενός αμιγώς δημοσιογραφικού οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. «Συνεχίστε την προσπάθεια» είπε η Ντομινίκ Πρανταλιέ και τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσουν ενιαίο, ισχυρό μέτωπο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους έναντι των γιγάντων του Διαδικτύου.

Για τον ΕΔΟΕΑΠ

Τη στήριξη στον ΕΔΟΕΑΠ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), που εκπροσωπεί περισσότερους από 600.000 δημοσιογράφους από 146 χώρες, επαναβεβαίωσε η πρόεδρός της, Ντομινίκ Πρανταλιέ, κατά τη σημερινή επίσκεψή της στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του δ.σ. του ΕΔΟΕΑΠ, Σταύρος Καπάκος, εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων εργαζομένων στα ΜΜΕ για τη συνεχή αλληλεγγύη που επιδεικνύει η ΔΟΔ και ιδιαιτέρως για την πολύτιμη αρωγή κατά την εκδίκαση των προσφυγών στο ΣτΕ  μερίδας εργοδοτών, που ζητούσαν την κατάργηση της εισφοράς του 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ».

Στην αναγκαιότητα προάσπισης της υγείας στους λειτουργούς της ενημέρωσης ανεφέρθη η Ντομινίκ Πρανταλιέ, εξηγώντας ότι και στη Γαλλία «οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ διαθέτουν, όπως και στην Ελλάδα, το αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο τους, που μεριμνά για την επικούρηση, την πρόνοια και τις παροχές υγείας».

Η πρόεδρος της ΔΟΔ ξεναγήθηκε και είδε το ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό, καθώς και τις εργαστηριακές υποδομές του ΕΔΟΕΑΠ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: