Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στη Βουλή το θέμα της διεξαγωγής της δίκης της ΧΑ στον Κορυδαλλό

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 31/03/2015

Ερώτηση προς τους υπουργούς,  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατέθεσε ο βουλευτής Β΄Πειραιά (Ποτάμι) Νίκος Ορφανός, σχετικά, με το μείζον ζήτημα για την περιοχή του Κορυδαλλού  που προκύπτει από τη διεξαγωγή της δίκης για τη Χρυσή Αυγή σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών στις 20 Απριλίου, σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών (215/2015).

Στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, επιδόθηκε ψήφισμα φορέων της πόλης του Κορυδαλλού, στο οποίο σημειώνεται ότι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τους μαθητές που πηγαίνουν στα σχολεία της περιοχής αλλά και για τους κατοίκους που εκφράζουν φόβους ότι θα διαταραχθεί η ομαλή ζωή της πόλης.

Ιδιαίτερο ζήτημα προκύπτει για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου  που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και θα πρέπει να προετοιμαστούν μέσα σε κλίμα έντασης με συγκεντρώσεις, αντισυγκεντρώσεις και την έντονη παρουσία καθημερινά δεκάδων αστυνομικών.

Ο δήμος της πόλης, φορείς και κινήσεις κατά του φασισμού έχουν εκφράσει από κοινού την ανησυχία τους και ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη σύμφωνη γνώμη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της δίκης, προτείνοντας το Εφετείο Αθηνών. Παράλληλα ο δήμος Κορυδαλλού προειδοποιεί  ότι εάν δεν αλλάξει η απόφαση θα κλείσουν τα σχολεία που βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής» από τις φυλακές προκειμένου να προστατευθούν οι  μαθητές.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Ερώτηση

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2015

Προς:

  1. τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  2. τον Υπουργό Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Η δίκη της Χρυσής Αυγής στις 20 Απριλίου στις φυλακές Κορυδαλλού.

Το 1961, ξεκινά η λειτουργία των φυλακών στην αραιοκατοικημένη, τότε, περιοχή του Κορυδαλλού. Σήμερα, γύρω από τις φυλακές βρίσκονται 11συνολικά εκπαιδευτικά συγκροτήματα (βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) σε απόσταση που  καθορίζεται από το πλάτος του δρόμου. Το 65% των μαθητών της πόλης του Κορυδαλλού  φοιτά σε σχολεία που γειτνιάζουν με τις φυλακές. Το οξύμωρο αυτό οικιστικό «σχήμα» δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή καθώς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Στις 20 Απριλίου στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού προγραμματίζεται  να ξεκινήσει η δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών (215/2015). Την αντίθεση τους στην απόφαση αυτή έχουν εκφράσει ήδη με ομόφωνο ψήφισμα τους που έχει παραδοθεί  στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, ο Δήμαρχος Σταύρο Κασιμάτης, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, όλες οι δημοτικές παρατάξεις, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Διδασκάλων, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), της κίνησης «Δεν Ξεχνάμε», εκπροσωπώντας τους φίλους και την οικογένεια του Παύλου Φύσσα. Παράλληλα έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του  Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών οι εκπρόσωποι των φορέων ζητούν τη μεταφορά της δίκης σε άλλη δικαστική αίθουσα εκτός των φυλακών Κορυδαλλού.

Έχοντας βιώσει εξεγέρσεις, επεισοδιακές αποδράσεις, βίαιες καταστολές, οι κάτοικοι της περιοχής του Κορυδαλλού, τα γειτονικά σχολεία και οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι λογικό να αγωνιούν, καθώς η δίκη της ΧΑ αναμένεται να διαταράξει την κοινωνική ειρήνη,  θέτοντας σε δοκιμασία την ήδη ταλαιπωρημένη περιοχή και βάζοντας σε κίνδυνο τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων των σχολείων ένα μήνα ακριβώς μετά την έναρξη της δίκης. Σε συγκεκριμένες σελίδες του διαδικτύου, κυκλοφορούν ήδη, απειλές για φασιστικές διαδηλώσεις με τους υποστηρικτές των κατηγορουμένων να προειδοποιούν για «μακελειό» ή «κόλαση». Εφιστούμε την προσοχή στο ότι η διεθνούς ενδιαφέροντος δίκη, θα προσελκύσει πλήθος επισκεπτών και θα διεξαχθεί λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον τόπο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, σε μια άκρως φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι Υπουργοί:

  1. Θεωρεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης ως κατάλληλο τόπο διεξαγωγής της δίκης το κατάστημα των φυλακών;
  2. Υπάρχει κάποιο σχέδιο, που να εξασφαλίζει το να μη διαταραχθεί η ομαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία τους, καθώς και η απρόσκοπτη διεξαγωγή των μαθημάτων;
  3. Σε περίπτωση που χαθούν ώρες μαθημάτων, όπως αναμένουν οι αρμόδιοι φορείς, με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο θ’ αναπληρωθούν, ειδικά για τους μαθητές που πρόκειται να δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νικόλαος Ορφανός – Β΄ Πειραιά

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: