Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στη Βουλή το θέμα των 9.000 οχημάτων της VW, με “πειραγμένο” λογισμικό

ΕΛΛΑΔΑ στις 19/10/2015

Ερώτηση Δ. Καμμένου

Ποιά μέτρα θα λάβει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για τα πάνω από 9.000 αυτοκίνητα με “πειραγμένο” λογισμικό της VW που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ζητεί με επίκαιρη ερώτησή του από τον αρμόδιο υπουργό, ο βουλευτής (ΑΝΕΛ) Δημήτρης Καμμένος.

Αναφέρει:

Το σκάνδαλο που ξέσπασε προ ημερών με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία VW  θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει παγκοσμίως. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της, 11 εκατ. οχήματα της σε όλο τον κόσμο πλασματικώς δίνουν την εντύπωση πως είναι φιλικά προς το περιβάλλον  όταν δοκιμάζονται στους ελέγχους ρύπων.

Ήδη η αρμόδια υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ  έχει κατηγορήσει την αυτοκινητοβιομηχανία  ότι σχεδόν 500.000 αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στην αμερικανική αγορά, φέρουν το λογισμικό παραποίησης  των εκπομπών ρύπων ενώ η ΚΒΑ έδωσε στη Γερμανία εντολή ανάκλησης 2.4 εκατομμυρίων οχημάτων. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, έχει ξεκινήσει  και ποινική έρευνα για τη VW και η εταιρεία  βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο τουλάχιστον  18 δις. δολαρίων  από τις αμερικανικές αρχές.

Εντύπωση προκαλεί, όπως αποδεικνύεται από σχετική έκθεση, το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να γνώριζε για τη δράση της συγκεκριμένης αυτοκινητοβιομηχανίας και το γεγονός πως ήδη από το 2008-2009 τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν διατεθεί στην αγγλική αγορά. Ο Gerben-Jan Gerbrandy, Ολλανδό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι το σύστημα που έχει δημιουργηθεί στην ΕΕ, δίνει κίνητρο στις εθνικές αρχές ελέγχου να είναι χαλαρές για να προσελκύσουν εταιρείες αυτοκινήτων.

Απέναντι σε αυτήν την παγκόσμια λαίλαπα η ελληνική θέση προσανατολίστηκε  μόνο στο να στείλει επιστολή στη VW και τις άλλες εμπλεκόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες   με σκοπό να παραλάβει τόσο στοιχεία για τον αριθμό των αυτοκινήτων  της σειράς ΕΑ 189  που έχουν εισαχθεί στην ελληνική αγορά, όσο  και μία αναφορά για το τι  στοχεύουν να κάνουν με αυτά.

Η Kosmocar, η οποία και αποτελεί τον επίσημο αντιπρόσωπο της VW αλλά και άλλων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, αρκέστηκε να δηλώσει πως πάνω από 9.000 αυτοκίνητα με πειραγμένο λογισμικό έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και πως τις επόμενες μέρες θα δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους να διακρίνουν αν το όχημά τους επηρεάζεται, με την εισαγωγή του αριθμού πλαισίου ώστε να εφαρμοστούν τα απαραίτητα τεχνικά μέτρα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ

  • Ποια είναι τα μέτρα που προτίθενται να λάβει το αρμόδιο υπουργείο ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την πώληση των οχημάτων;
  • Θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες στην εν λόγω εταιρεία για την εξαπάτηση τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των καταναλωτών;
  • Ποιος φορέας ήλεγξε τα αυτοκίνητα με το πειραγμένο λογισμικό; Είχε ή έχει την επαρκή δομή; Θα προχωρήσετε σε έρευνα έτσι ώστε να αποδοθούν ευθύνες;
  • Ποιες είναι οι προτάσεις της Κυβέρνησης για να διαμορφωθούν ικανές συνθήκες  ελέγχου των οχημάτων στη χώρα μας και ποιο είναι το επιχειρησιακό πλάνο ώστε να εφαρμόζονται αυστηρότερα κριτήρια στους ελέγχους καυσαερίων;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: