Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εφέτος στη Θεσσαλονίκη θα ακουστούν “τρείς άξονες”

FLASH στις 10/09/2021

Στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής ο πρωθυπουργός θα απαντήσει για τα μέτρα ανάσχεσης που θα ληφθούν για την επερχόμενη ακρίβεια

Δημ. Κωνσταντάρας |> Όλα τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, σαφώς τού άμεσου περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν βαλθεί να κατακλύζουν την «αγορά πληροφόρησης» με διαβεβαιώσεις ότι το Σάββατο το βράδυ θα ασχολούμαστε όλοι με τις ανακοινώσεις που θα έχει κάνει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με γνώμονα και στόχο την άμβλυνση των φόβων και των ανησυχιών του κόσμου για τις επερχόμενες αυξήσεις σχεδόν… στα πάντα. Κάτι που είναι πλέον βέβαιο.

Όχι. Μη νομίζετε ότι θα γυρίσει το κεφάλι του από την άλλη μεριά και θα διαψεύσει τις αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό δεν θα γίνει. Διότι ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας το αναπόφευκτο, θα «ξεδιπλώσει ένα πακέτο μέτρων και στήριξης των εισοδημάτων». Και μετά, τα «μαθηματικά» θα τα κάνουμε εμείς οι ίδιοι, με τη βοήθεια των υπουργών που από τώρα έχουν «κανονίσει» τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις για τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Προετοιμαστείτε λοιπόν για ποταμό εμφανίσεων του κυβερνητικού επιτελείου στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα και συνεντεύξεων σε εφημερίδες. Και ομολογώ ότι είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη με έτοιμο σχέδιο τού πώς θα αντιμετωπίσει ΚΑΙ τις ήδη αποφασισμένες «αναδιαρθρώσεις» σε τιμές και «προσαρμογές» δαπανών του πολίτη ΚΑΙ τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά την αλλαγή στην καθημερινότητά τους. Δεν θα προβλέψει την καταιγίδα. Θα μάς πει προκαταβολικά τι θα κάνει ώστε να υπάρξουν λιγότερες επιπτώσεις και λιγότερα «θύματα». Έξυπνο, το ομολογώ. Αλλά σίγουρα διφορούμενο. Που δεν τι πολύ-καταλαβαίνω. Γιατί αν υπάρχουν τρόποι να εξομαλυνθεί η επέλαση των αυξήσεων, γιατί να μην υπάρχει και σχέδιο ανάσχεσής τους;

Και εκεί θα έχει ιδιαίτερη σημασία η συνέντευξη Τύπου της Κυριακής που παραδοσιακά ακολουθεί τις εξαγγελίες. Κι αυτό εξαρτάται απόλυτα από το πόσο εύστοχες θα είναι οι ερωτήσεις των συναδέλφων και πόσο πειστικές οι απαντήσεις. Έτσι κι αλλιώς, τη Δευτέρα τα νεότερα, όταν και θα έχουμε όλοι «χωνέψει» καλά και τους «τρείς άξονες» της πολιτικής αντιμετώπισης και τα σημεία αιχμής. Θα είναι άραγε μόνο οι νέες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών; Και κατά πόσον ισχύει αυτό που ευρύτατα «κυκλοφορεί» ότι πράγματι, ακόμα βρισκόμαστε σε μία εποχή που «λεφτά υπάρχουν»;

Δυστυχώς για τον επιχειρηματία, τον μισθωτό, τον συνταξιούχο, τον απλό εργαζόμενο, οι «τρείς άξονες στήριξης» είναι πολύ θεωρητικοί, τουλάχιστον έτσι όπως τα ακούσαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

  1. Συνέχιση μιας πολιτικής που θα δυναμώνει το εισόδημα, θα επιτρέπει στον κόσμο να βρίσκει δουλειές, θα του δώσει τη δυνατότητα δηλαδή να περάσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια αυτή την μεταβατική – όπως εκτιμά η κυβέρνηση – περίοδο των αυξήσεων.
  2. Διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Να μπορεί δηλαδή ο καταναλωτής να έχει επιλογές και να υπάρχει σωστή εποπτεία, για να μην εργαλειοποιηθεί αυτό το κύμα των αυξήσεων, αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, πάμε στην αισχροκέρδεια, πάμε σε αθέμιτες εμπορικές επιλογές», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  3. Στοχευμένες παρεμβάσεις, εκεί που υπάρχει αυξημένη ανάγκη για τέτοιες ενέργειες, όπως για παράδειγμα στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Και για να μην μακρηγορούμε, αναμένεται αύξηση τιμών ίσως και σε… 500 προϊόντα! Οι αυξήσεις αφορούν τουλάχιστον 31 κατηγορίες προϊόντων και θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές σταδιακά, τις αμέσως επόμενες ημέρες και ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων.

Μερικά βασικά αγαθά που οι τιμές τους θα αυξηθούν:

  • Βρεφικό γάλα 3%.
  • Γάλα εβαπορέ 3%.
  • Ζυμαρικά 7%-23%.
  • Φέτα 9%.
  • Ελληνικός καφές 4,5%.
  • Αλάτι 5%.
  • Αλεύρι 4,5%.
  • Χαρτί υγείας 3%.
  • Δημητριακά 2,5%.
  • Τοματοειδή 2,5%.
  • Ροφήματα 2,5%.
  • Χυμοί 5%-15,5%).

Αυτά. Και… Καλή Όρεξη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: