Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στον κάλαθο των αχρήστων ο… πολύς Φαλμεράϋερ, αλλά και οι “προοδευτικοί” θιασώτες του

Χωρίς κατηγορία στις 17/03/2017

Όταν “μιλάει” το DNA…

|> Δημήτρης Καπράνος

|> Για κοίτα, βρε, ατυχία για τους “προοδευτικούς”! Πάνω στην ώρα που κάποιοι καμαρώνουν ότι ” θα αλλάξουν την Ιστορία”, έρχεται η δικαίωση του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου μέσω της αδιαμφισβήτητης πλέον «γλώσσας» του DNA. Για δες, φίλε μου, που οι “προοδευτικές” μπαρούφες των θιασωτών του Φαλμεράϋερ, πέφτουν στο κενό τώρα π’ ανθίζουν τα κλαριά και βγάζει η γης χορτάρι!

Τί ανακάλυψαν οι επιστήμονες; “Το ποσοστό της σλαβικής καταγωγής των σύγχρονων Πελοποννησίων κυμαίνεται από 0,2% έως 14,4%!”.

Με γενετικά, λοιπόν, δεδομένα, πάει στο καλάθι η κατάπτυστη θεωρία που σκάρωσε το 1830 ο Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράϋερ.

Τι έλεγε ο Γερμανός; “Έπειτα από τις σλαβικές επιδρομές κατά τον Μεσαίωνα, ο ντόπιος ελληνικός πληθυσμός ουσιαστικά εξαφανίσθηκε και αντικαταστάθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. σχεδόν πλήρως από σλαβικές φυλές, οι οποίες τελικά εξελληνίσθηκαν υπό την επιρροή και της Ορθόδοξης εκκλησίας”.

Έλα, όμως, που οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Γιώργο Σταματογιαννόπουλο του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό ανθρώπινης γενετικής “European Journal of Human Genetics”.

Ανέλυσαν δείγματα DNA από 241 ανθρώπους από όλη την Πελοπόννησο, οι περισσότεροι ηλικίας 70 έως 90 ετών (ο γηραιότερος 107 ετών), των οποίων οι παππούδες είχαν γεννηθεί μεταξύ 1860-1880! Και τι έδειξε η ανάλυση; Έδειξε ότι υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στους πελοποννησιακούς και στους σημερινούς σλαβικούς πληθυσμούς!

Όσο για τους “Κάτω από το αυλάκι”, φαίνεται πως έχουν σημαντικά μεγαλύτερη κοινή γενετική κληρονομιά με τους Γάλλους (39 έως 42%), τους Ισπανούς (53% έως 62%) και τους Ιταλούς (85% έως 96%), από ό,τι με τους Σλάβους (λιγότερο από 15%).

Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, «οι Πελοποννήσιοι είναι γενετικά πολύ πιο διαφορετικοί από τους σλαβικούς πληθυσμούς και πολύ πιο όμοιοι με τους πληθυσμούς της Νοτίου Ευρώπης». Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Μανιάτες και Τσάκωνες διαφέρουν από τους υπόλοιπους Πελοποννήσιους, αλλά και μεταξύ τους και επ’ ουδενί έχουν σλαβική καταγωγή.

Στη Βαθιά Μάνη και στη Νότια Τσακωνιά η σλαβική γενετική καταγωγή δεν υπερβαίνει το 1%, ενώ η ιταλική κυμαίνεται μεταξύ 14% έως 25% . Κορίνθιοι δε και Αργείοι εμφανίζουν την μεγαλύτερη γενετική συγγένεια.

Επίσης οι Πελοποννήσιοι εν γένει είναι γενετικώς πολύ κοντά στους Σικελούς και τους Ιταλούς («ούνα φάτσα-ούνα ράτσα»!), οι οποίοι λειτούργησαν γενετική «γέφυρα» μεταξύ των Πελοποννήσιων και των άλλων Ευρωπαίων, όπως οι Ανδαλουσιανοί της Ισπανίας και οι Γάλλοι. Οι Σλάβοι απέχουν γενετικώς πολύ από τους Πελοποννησίους, όπως και οι πληθυσμοί της Εγγύς Ανατολής.

Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης οι: Πέτρος Δρινέας και Φώτης Τσέτσος (Πανεπιστήμιο Πέρντιου ΗΠΑ-Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών), Περιστέρα Πάσχου (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής), Γιάννης Σταματογιαννόπουλος και Νικολέτα Ψαθά (Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον), Αθανάσιος Θεοδοσιάδης (Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών Altius-Σιάτλ), Ευαγγελία Γιαννάκη και Νίκος Ζώγας (Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης-Αιματολογικό Τμήμα).

Τώρα ο γράφων, με πατέρα από την Κυνουρία και μητέρα από την Μάνη, τι να πει;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: