Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στον καθηγητή Ερατοσθένη Καψωμένο απονέμεται το βραβείο ‘’Διδώ Σωτήριου’’

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 13/10/2023

Βραβεία 2023 της Εταιρείας Συγγραφέων: Οι βραχείες λίστες για τα βραβεία ‘’Γιάννη Βαρβέρη’’ και ‘’Μένη Κουμανταρέα’’ 

|> Στον ομότιμο καθηγητή Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένη Γ. Καψωμένο απονέμεται εφέτος το Βραβείο ‘’Διδώ Σωτηρίου’’ της Εταιρείας Συγγραφέων.

Παράλληλα, η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες για τα Βραβεία ‘’Γιάννη Βαρβέρη’’ και ‘’Μένη Κουμανταρέα’’, που έχει θεσπίσει με στόχο την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών και πεζογράφων.

Οι αποφάσεις για τις βραχείες λίστες και τα εν λόγω βραβεία λαμβάνονται από κριτικές επιτροπές που ορίζει επί θητεία το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας.

Η απονομή των Βραβείων 2023 της Εταιρείας Συγγραφέων θα γίνει στο πλαίσιο της ετήσιας μεγάλης εκδήλωσής της, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στον πολυχώρο του συλλόγου ‘’Οι φίλοι της Μουσικής του Μεγάρου Αθηνών’.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ/Η ΠΟΙΗΤΗ/ΠΟΙΗΤΡΙΑ 

ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ» ΕΤΟΥΣ 2023 (βιβλία έκδοσης 2022)

Η αποτελούμενη από τις ποιήτριες, μέλη της Εταιρείας, Χλόη Κουτσουμπέλη, Ηρώ Νικοπούλου και Δήμητρα Χριστοδούλου, επιτροπή κρίσης της Εταιρείας Συγγραφέων για το βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη» σε πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή ή ποιήτρια κατά το έτος 2022 ανακοίνωσε την παρακάτω βραχεία λίστα υποψηφίων ποιητών και ποιητριών (με αλφαβητική σειρά):

 1. Βαρελά Νατάσα, ΤΟ ΣΚΙΑΧΤΡΟ, εκδ. Γκοβόστη.
 2. Διάκου Γεωργία, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΟΙΚΕΙΑ, εκδ. Θράκα.
 3. Καλογεροπούλου Ναταλία, ΗΞΕΡΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΕ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, εκδ. Ενύπνιο.
 4. Λαμπροπούλου Ελισάβετ, ΕΤΕΡΟΤΡΟΠΙΕΣ, εκδ. Ενύπνιο.
 5. Πισσάνης Γιώργος, Ο ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗΣ, εκδ. Ιωλκός.
 6. Πολυκανδριώτη Γεωργία, ΤΟ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ, εκδ. ΑΩ
 7. Ρέγκας Στέφανος, ΕΙΔΗ ΓΝΩΣΗΣ, εκδ. Πόλις.
 8. Τρία Έπσιλον, ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΕΚΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, εκδ. Θράκα.
 9. Τσούβα Λίλια, ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΨΑΡΙ, εκδ. Βακχικόν.
 10. Φίλιππας Άρης, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ, εκδ. Θράκα.

Το βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη» για πρωτοεμφανιζόμενους/ες ποιητές/ποιήτριες θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του ποιητή και μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες φωνές στην ελληνική ποίηση.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ/Ο ΠΕΖΟΓΡΑΦΟ 

ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΜΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ» 2023 (βιβλία έκδοσης 2022)

Η αποτελούμενη από τις πεζογράφους, μέλη της Εταιρείας, Λίλα Κονομάρα, Αργυρώ Μαντόγλου και Ελιάνα Χουρμουζιάδου, επιτροπή κρίσης της Εταιρείας Συγγραφέων για το βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» σε πρωτοεμφανιζόμενο πεζογράφο κατά το έτος 2022 ανακοίνωσε την παρακάτω βραχεία λίστα υποψηφίων με αλφαβητική σειρά:

 1. Αλεξανδρής Άρης, ΠΩΣ Ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΡΑΘΟΔΩΡΗΣ ΕΧΑΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, εκδ. Μεταίχμιο.
 2. Ιωάννου Χριστίνα, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ, εκδ. Ιωλκός.
 3. Καλαϊτζίδης Χάρης, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ, εκδ. Βιβλιοπωλείο της Εστίας.
 4. Καλιόρη Μαρία, ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΠΕΖΟΠΟΡΟΙ, εκδ. Ιωλκός.
 5. Καρκανέβατος Γιάννης, Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙ ΑΥΤΑ, εκδ. Βιβλιοπωλείο της Εστίας.
 6. Κούκου Γεωργία, ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, εκδ. Ενύπνιο.
 7. Μιχόπουλος Κώστας, ΟΛΑ ΧΑΜΕΝΑ, εκδ. Νήσος.
 8. Μπαρμπάτσης Κώστας, ΛΥΚΟΧΑΒΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, εκδ. Κέδρος.
 9. Παπακώστα Βασιλεία, ΜΑΦΙΝ ΒΑΝΙΛΙΑ, εκδ. Σμίλη.

Το βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» για πρωτοεμφανιζόμενους/ες πεζογράφους θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του πεζογράφου και μέλους της, Μένη Κουμανταρέα (1931-2014), και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες φωνές στην ελληνική πεζογραφία.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ 

Ο Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, ομότιμος καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γεννήθηκε το 1938 στα Χανιά της Κρήτης. Πτυχιούχος και διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι (1974-1977, με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης), με ειδίκευση στην Αισθητική και τη Θεωρία της Τέχνης και του Πολιτισμού. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, υπήρξε οργανωτής ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και είχε σημαντικές εξωπανεπιστημιακές επιστημονικές δραστηριότητες με στόχο πάντα την προώθηση των Νεοελληνικών Σπουδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει εκδώσει περισσότερα από 30 βιβλία και 300 μελετήματα, που καλύπτουν όλο το εύρος της ελληνικής λογοτεχνίας από την Κρητική λογοτεχνία της Αναγέννησης ως το τέλος του εικοστού αιώνα. Διευθύνει την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου στα Χανιά, όπου οργανώνει σταθερά διαλέξεις και ελληνικά και διεθνή συνέδρια για τον νεοελληνικό πολιτισμό.

Το βραβείο Διδώ Σωτηρίου απονέμεται σε σημαίνουσες προσωπικότητες που με το έργο τους συντελούν στην διάδοση των ελληνικών Γραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

>>> Η απονομή των Βραβείων 2023 της Εταιρείας Συγγραφέων πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: