Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στο ‘’κόκκινο’’ η Αττική – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (επίπεδο ‘’5’’)

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 22/07/2023

Σε επαγρύπνηση ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας – ΙΣΑ: Οδηγίες προφύλαξης σε περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών

|> Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το επίπεδο ετοιμότητας του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για επικράτηση και αύριο Κυριακή πολύ υψηλών θερμοκρασιών, με το επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς να φτάνει το ‘’5’’.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η συνδρομή της Περιφέρειας στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατόπιν αιτήματος της, με υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ με απόφαση του Περιφερειάρχη θα υπάρχουν περιπολίες από το προσωπικό της Θηροφυλακής καθώς και υδροφόρες σε όλα τα πάρκα και άλση που είναι στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας (Πεδίον του Άρεως, Πάρκο Τρίτση, Λόφος Φινοπούλου και Αττικό Άλσος).

Ειδικότερα με εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και υπό το συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη σε συνεργασία και με τα στελέχη της αυτοτελούς διεύθυνσης, Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν θέσει σε εφαρμογή όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό συγκαλούνται εκτάκτως όλες αυτές τις ημέρες όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερα το τελευταίο τριήμερο, τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας ( ΣΟΠΠ ) τα οποία σε συνεργασία με τους άλλους συναρμόδιους φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Δήμους, εθελοντικές ομάδες κ.ά.) υλοποιούν τις απαραίτητες ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, με στόχο την τήρηση των προβλεπόμενων προς αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς.

 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Οδηγίες προφύλαξης σε περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών

 – Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
– Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
– Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
– Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
– Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
– Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β’ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
– Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
– Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.
– Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού ( βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρός τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.ά.

Απάντηση