Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

«Επεξεργασία πολεοδομικού οράματος θέλει ο Πειραιάς»

Χωρίς κατηγορία στις 16/05/2019

Συγκοινωνιακή σύνδεση λιμανιού με Ζέα, Μικρολίμανο κι από εκεί με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Στ. Βιδάλης* |> Για να μπορέσει μια σωστή διοίκηση Δήμου να αποδειχθεί ικανή να δώσει λύσεις πρέπει εκ των προτέρων να έχει επεξεργαστεί ένα πολεοδομικό όραμα που θα κατευθύνει τις αποφάσεις της οι οποίες στη συνέχεια θα χαράξουν το μέλλον.

Οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες, οι δήμαρχοι οφείλουν να κοιτούν μπροστά και να βλέπουν την πόλη τους αρκετές δεκαετίες μετά. Με λίγα λόγια χρειάζεται να μετατρέψουν το πολεοδομικό όραμα σε αναπτυξιακό εργαλείο. Με την λογική αυτή ο συνδυασμός “Πειραιάς σε Τάξη” καταθέτει δημόσια την πρόταση του για συγκοινωνιακή σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά (Ακτή Μιαούλη) με το λιμάνι Ζέας, το Μικρολίμανο κι από εκεί με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ). Η προτεινόμενη σύνδεση αφορά γραμμή τραμ το οποίο θα διασχίζει εγκάρσια τον Πειραιά και μετά θα ακολουθεί το νότιο παραλιακό μέτωπο του.

Συγκεκριμένα: Η αφετηρία θα δημιουργηθεί στη θέση του κεντρικού λιμεναρχείου (του οποίου προτείνεται η μετεγκατάσταση του στην απέναντι ακτή, στο κτιριακό συγκρότημα των αποθηκών του λιμανιού). Από το κεντρικό λιμεναρχείο θα ξεκινά η διαδρομή, θα ακολουθεί την οδό Χαριλάου Τρικούπη, θα περνάει μπροστά από το αρχαιολογικό μουσείο και θα καταλήγει στην ακτή Μουτσοπούλου στο λιμάνι Ζέας.

Από εκεί θα ακολουθεί όλη την παραλιακή διαδρομή της ακτής περιμετρικά και θα καταλήγει στο ακρωτήριο της Μουνιχίας. Στη συνέχεια θα στρίβει ακολουθώντας επίσης παραλιακά την ακτογραμμή, περνώντας στην «πλάτη» της παραλίας Παρασκευά διασχίζοντας την. Στην κατάληξη της πορείας αυτής στο σημείο του λόφου του Ιστιοπλοϊκού ομίλου προτείνεται η διάνοιξη μικρής σήραγγας (τούνελ) και άμεση διέξοδος στο Μικρολίμανο, στο σημείο του σημερινού parking του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου.

Από εκεί η διαδρομή συνεχίζεται περιμετρικά του Μικρολίμανου καταλήγοντας στην ακτή Δηλαβέρη. Στο σημείο αυτό θα περνά το κανάλι και θα κατευθύνεται στο τέρμα της, στο ΣΕΦ, όπου συγκοινωνιακά θα συνδέεται με τις άλλες γραμμές του τραμ που συνδέουν τον Πειραιά με τα νότια προάστια μέχρι την Βούλα και το Φάληρο με το Σύνταγμα.

Η πρόταση του συνδυασμού μας είναι κατ’ αρχήν για μια νέα γραμμή τραμ. Θα εξυπηρετεί τόσο τους πολίτες του Δήμου όσο και τους ξένους επισκέπτες τουρίστες που θα θελήσουν να ανακαλύψουν την ομορφιά όλου το θαλάσσιου μετώπου.

Χωροταξικά η πρόταση αυτή έρχεται να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο για τον Πειραιά του αύριο. Εννοείται ότι οι κατάλληλες μελέτες θα εκπονηθούν από έγκυρα Πανεπιστήμια κι ότι το βασικότερο η χρηματοδότηση του θα είναι ιδιωτική βάσει ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για να ολοκληρωθεί το έργο τάχιστα κι αποτελεσματικά.

(*) Ο κ. Σταύρος Βιδάλης, (αρχιτέκτων-μηχανικός), είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Πειραιάς σε Τάξη” του Κώστα Νιζάμη

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: