Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Νέοι στα Νησιά: ευκαιρίες, προκλήσεις, προσδοκίες”

ΕU στις 01/04/2022

Συζήτηση στο Γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα με συμμετοχή Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, Κ. Αρβανίτη, Π. Κόκκαλη και Ρόδης Κράτσα 

|> Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Νέοι στα νησιά: ευκαιρίες, προκλήσεις, προσδοκίες“, με αφορμή το εφετινό Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των δράσεων τού Γραφείου του ΕΚ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης καθώς και η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Πομώνη.

Οι συμμετέχοντες συνομίλησαν με νέες και νέους από διάφορα ελληνικά νησιά και βάσει τεσσάρων θεματικών: απασχόληση, περιβάλλον, ψηφιακή μετάβαση και δημοκρατία. Προηγήθηκαν συζητήσεις τεσσάρων ομάδων εργασίας επί των αντίστοιχων θεματικών, με τη συμμετοχή νέων εργαζομένων και επιχειρηματιών, φοιτητών, μαθητών του δικτύου «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και εθελοντών της πρωτοβουλίας Μαζί.eu, σε συντονισμό των Ευρωπαϊκών Κέντρων Πληροφόρησης Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Κρήτης.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη σημασία της συμμετοχής των νέων στα κοινά ως κλειδί για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.

Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε σε κάποιες από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι όσον αφορά στην απασχόληση, παραθέτοντας παράλληλα σχετικά προγράμματα τα οποία υλοποιούνται στην περιφέρεια των Ιονίων νήσων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Δημοκρατία, ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της συμμετοχής, σημειώνοντας πως η εναπόθεση πολιτικής και ελπίδων σε μια ελίτ είναι κάτι που δεν αφορά τους νέους. Αναφέρθηκε δε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως φάρο δημοκρατίας καθώς και στη σημασία των συγκλίσεων στις διεργασίες του ΕΚ.

Σε θέματα ψηφιακής μετάβασης, αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Επισημάνθηκε πως οι νέοι αντιμετωπίζουν θετικά την εξάπλωση των νέων τεχνολογιών οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα μπορούσαν να προάγουν τη συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας.

Τέλος, όσον αφορά στο Περιβάλλον, ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τη σημασία της αξιοποίησης του παραγωγικού μοντέλου και των πόρων κάθε νησιού ώστε να προάγεται η αειφόρος ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και στην ανάγκη βέλτιστης χρήσης νερού, ενέργειας και άλλων πόρων καθώς και γνώσης του αποτυπώματος των τροφίμων.

> Η μαγνητοσκοπημένη εκδήλωση, μεταδόθηκε κανάλι στο YouTube και στη σελίδα Facebook του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: