Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συνάντηση εκπροσώπων των απεργών ναυτικών με την ηγεσία του υπουργείου

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 02/11/2015

Παρουσία Γιάννη Μουζάλα

Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης των ναυτικών και κλάδων που συνδέονται με τη ναυτιλία, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, είχε σήμερα συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), των Σωματείων Εργαζομένων ΝΑΤ, Εστίας Ναυτικών, Οίκου Ναύτου και των συνταξιουχικών Ενώσεων ΠΟΣΣΑΕΝ, ΠΕΣΠΕΝ, ΠΕΣΜΕΝ, ΠΕΣΝΑΤ, ΠΕΣΡΡΑΕΝ, με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας (ΠΟΥΕΝ), με το προεδρείο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ και με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών.

Στη συνάντηση παρέστη και ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που ζήτησε από τα προεδρεία να λάβουν υπ΄όψιν τους την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και να σκεφτούν το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της απεργίας -εφόσον απαιτηθεί, λόγω ιδιαιτέρως αυξημένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά- να επιτρέψουν κατ’ εξαίρεση τον απόπλου των τριών πλοίων που μεταφέρουν αποκλειστικά πρόσφυγες, ή εναλλακτικά να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν τα πλοία αυτά, ως χώροι φιλοξενίας στα νησιωτικά λιμάνια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Τόνισε δε, πως σε καμία περίπτωση δε θέλει να παρέμβει στις απεργιακές τους επιλογές.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης και ο γ.γ. του υπουργείου  Γιάννης Θεοτοκάς και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος.

Στην πολύωρη συνάντηση παρουσιάστηκαν εν εκτάσει τα αιτήματα και οι θέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και διεξήχθη διάλογος. Ο υπουργός, τόσο στην αρχική του τοποθέτηση, όσο και στην τελική του συνόψιση, τόνισε πως και τα δύο βασικά, επείγοντα και επίκαιρα αιτήματα της 48ωρης κινητοποίησης, η Κυβέρνηση τα μελετά με σοβαρότητα και προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και τις θέσεις των σωματείων.

Ειδικότερα:

  • Για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και την αυτοτέλεια του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ δήλωσε, ότι σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο και Αναστάσιο Πετρόπουλο και την κυβέρνηση η συζήτηση είναι ακόμα ανοικτή, δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις και στο τραπέζι παραμένει παρά τις δυσκολίες, τόσο το ζήτημα της αυτοτέλειας του ΝΑΤ, όσο και το ζήτημα του ποσοστού αναπλήρωσης και εν γένει οι ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος και του ΝΑΤ.

  • Για το ζήτημα της ρύθμισης των συνθέσεων των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας ο υπουργός δήλωσε ευθέως, ότι αυτή η ρύθμιση αν και αποτελεί συμβατική δέσμευση, ανήκει στην κατηγορία εκείνη των επιλογών που δεν είναι σύμφωνες με τη φιλοσοφία της σημερινής κυβέρνησης. Γι’ αυτό λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλές και άμεσες κοινωνικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει αυτό το μέτρο, η κυβέρνηση καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να πεισθούν οι πάντες για την ανάγκη επανεξέτασης της λύσης αυτής. Πρόσθεσε μάλιστα πως σ’ αύτη την κατεύθυνση είμαστε σε καλό δρόμο και πως ελπίζουμε ότι αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

Τέλος, συνομολογώντας,για την αναγκαιότητα συνέχισης του διαλόγου και των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων των ναυτικών με κύριο ζήτημα αυτό της ανεργίας, κατέληξε με τη δήλωση ότι συνηγορεί στα όσα ζητήματα έθεσε στην αρχή ο κ. Μουζάλας, επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι αυτή η ενημέρωση και η πρόταση, δεν ενέχει ούτε κατ’ υπόνοια απόπειρα εκβιασμού ή ενθάρρυνσης συμπεριφορών κοινωνικού αυτοματισμού.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: