Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συνάντηση της Δόμνας Μιχαηλίδου με το προεδρείο της ΕΣΕΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 26/01/2024

Μεταξύ άλλων τέθηκε το θέμα για ομαλή λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

|> Με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Καρανίκα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων εργασίας της υπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους. Συμμετείχε η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων  Άννα Στρατινάκη και από πλευράς ΕΣΕΕ ο Β’ αντιπρόεδρος Θοδωρής Καπράλος και ο νομικός σύμβουλος Αντώνης Μέγγουλης.

Η συζήτηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και είχε ενημερωτικό χαρακτήρα γύρω από τα σημαντικά εκκρεμή ζητήματα, εργασιακά/θεσμικά και ασφαλιστικά, που αφορούν τον εμπορικό κόσμο και εν γένει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας. Οι εκπρόσωποι του εμπορίου παρέδωσαν στην υπουργό αναλυτικό υπόμνημα θέσεων και προτάσεων, επισημαίνοντας κυρίως την ανάγκη για:

  • Ομαλή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο λιανεμπόριο, με προβλέψεις ώστε η υποχρεωτική εφαρμογή της από 01/01/2024 να επιφέρει το μικρότερο δυνατό κόστος και τη λιγότερη γραφειοκρατική ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες των εμπορικών επιχειρήσεων.
  • Επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Κατάργηση της μηνιαίας εισφοράς υπέρ ανεργίας των 10 ευρώ στην ΔΥΠΑ των Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, καθώς το μέτρο έχει καταστεί πρακτικά ανεφάρμοστο.
  • Θεσμοθέτηση μίας νέας και προσαρμοσμένης στις ανάγκες της αγοράς ρύθμισης στις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματικών προς το Δημόσιο, λόγω της πολύ χαμηλής συμμετοχής των οφειλετών τόσο στη δυνατότητα επανένταξης/αναβίωσης απολεσθεισών ασφαλιστικών ρυθμίσεων (72 & 120 δόσεις), όσο και στη ρύθμιση έως 72 δόσεις των χρεών της Ενεργειακής κρίσης.
  • Επικαιροποίηση και διεύρυνση των προγραμμάτων κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων στους ιδιοκτήτες και εργαζομένων ΜμΕ, με ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό και την υλοποίησή τους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχει ένας συνεχής και ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας του υπουργείου με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους εμπορίου, προσβλέποντας αμφότερες σε μία ειλικρινή συνεργασία προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: