Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Προστατευόμενος μάρτυρας μιλάει για την Novartis

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 26/09/2018

Συνέντευξη με… ράσο και κουκούλα στο δημόσιο ελβετικό κανάλι RSI

dikastiko.gr |> Σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ουάσιγκτον, φορώντας ράσο με κουκούλα καθολικού καλόγερου και μια άσπρη μάσκα, ένας από τους 3 προστατευόμενους μάρτυρες του FBI στην υπόθεση Novartis,

απεικονίζεται στην φωτογραφία που αποκαλύπτει το dikastiko.gr να δίνει συνέντευξη. Απέναντί του βρίσκεται μια δημοσιογράφος του RSI ενός από τα κρατικά ελβετικά κανάλια το οποίο γυρίζει ντοκιμαντέρ για την υπόθεση καθώς και η ομάδα του Έλληνα δικηγόρου Παύλου Σαράκη που συνδράμει νομικά τους μάρτυρες.                                                                Η ομάδα του Παύλου Σαρακη, με τους Χρήστο Έρδα, Κων/νο Κυπραίο και Πέτρο Σαράκη

Ο προστατευόμενος μάρτυρας φορά την καλογερική κουκούλα και το ράσο που συμβολίζει κατά τους Αμερικανούς «το καλό» και άσπρη μάσκα ώστε να καλύπτονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου του , με το συμβολισμό να είναι βέβαια στο λευκό χρώμα της μάσκας. Όπως αποκαλύπτει το dikastiko.gr , το Ελβετικό κανάλι , πήρε άδεια από την Αμερικανική Δικαιοσύνη ώστε να γυρίζει ντοκιμαντέρ για την υπόθεση. Μην ξεχνάμε πως η έδρα της εταιρίας Novartis είναι στη συγκεκριμένη χώρα. Μάλιστα , σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συμβόλαιο βάση του οποίου η προβολή του ντοκιμαντέρ στην Ελβετία και σε όλο τον κόσμο θα γίνει  μετά το πέρας της διαδικασίας η οποία εκκρεμεί στην Αμερική και αφορά την φαρμακοβιομηχανία.

Οι παράλληλες έρευνες και η Ελλάδα

Οι Ελβετοί που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την έρευνα έχουν κάνει γυρίσματα και στην Ελλάδα και ακολούθησαν την νομική ομάδα του Παύλου Σαράκη, ο οποίος ήταν αυτός που εμφάνισε τους 3 μάρτυρες στο FBI και την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η πρώτη μηνυτήρια αναφορά έγινε Αύγουστο του 2016 (όταν εμφανίστηκαν δυο μάρτυρες)  και η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2017 όταν εμφανίστηκε τρίτος μάρτυρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται και ο πιο σημαντικός. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η νομική ομάδα Σαράκη μετέβη στις ΗΠΑ προκειμένου  να συναντηθεί με τους Αμερικανούς καθώς η διπλή έρευνα βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Συγκεκριμένα πρόκειται για δυο έρευνες σε βάρος της εταιρίας και μόνον, που αφορούν στις αστικές ευθύνες (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) και στις ποινικές (Υπουργείο Δικαιοσύνης). Πληροφορίες αναφέρουν πως οι έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και ήδη συντάσσεται κατηγορητήριο κατά της εταιρίας.

Ακολούθως κι αφού απαγγελθούν κατηγορίες θα ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης με την εταιρία για το αν θα παραπεμφθεί σε δίκη ή θα συμβιβαστεί.

Η πολυεθνική πάντως θέλοντας να δείξει και ότι συνεργάζεται προσέλαβε πρόσφατα ως νομικό της σύμβουλο  τον Klause Moosmayer αναθέτοντάς του την διενέργεια εσωτερικού ελέγχου. Πρόκειται για έναν νομικό με τεράστια πείρα σε τέτοιους ελέγχους και είναι αυτός μάλιστα που είχε διενεργήσει ανάλογη έρευνα και στην Siemens.

Τέλος πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει πίεση εκ μέρους των Αμερικανών ώστε να ολοκληρωθεί και η Ελληνική έρευνα την οποία διενεργεί η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και αφορά και πολιτικά πρόσωπα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: